Το σχέδιο για νέα Ευρω-Συνοριοφυλακή παρουσιάζει σήμερα η Κομισιόν

15 Δεκ 2015

To σχέδιό της για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει χωρίς την άδεια του κάθε κράτους-μέλους, θα παρουσιάσει σήμερα  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στόχος της νέας δύναμης, η οποία θα στελεχώνεται από περίπου 1.000 άτομα, είναι να ανασχέσει τη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, η οποία έχει υποδεχτεί περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους τους πρώτους 11 μήνες του 2015.

Η πρόταση Γιούνκε θα παρουσιασθεί αρχικά στο κολέγιο των Επιτρόπων και στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής πριν δοθεί προς έγκριση στους 28 ηγέτες της ΕΕ, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, προβλέπει νέο κέντρο ανάλυσης το οποίο θα αξιολογεί την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα και θα εισηγείται μέτρα στο ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος. Αν το κράτος δεν συμμορφωθεί, η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο την αποστολή ομάδας ταχείας ανάληψης δράσης και η απόφαση θα λαμβάνεται – για πρώτη φορά – με «αντίστροφη ειδική πλειοψηφία».

Σύμφωνα με την πρόταση η νεα δύναμη «θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει και να διασφαλίζει ότι λαμβάνεται δράση επί του πεδίου, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει αίτημα για βοήθεια από το εκάστοτε κράτος-μέλος ή όταν το κράτος-μέλος πιστεύει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επέμβαση».

«Ένα νέο κέντρο ανάλυσης θα αξιολογεί στο εξής τον κίνδυνο στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προβαίνει σε συστάσεις προς το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος. Αν η κατάσταση σε κάποιο σημείο των συνόρων ξεφύγει από τον έλεγχο, τότε ένα νέο κέντρο ανάλυσης θα αξιολογεί τον κίνδυνο. Κατόπιν θα γίνονται συστάσεις στο ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος. Αν το εν λόγω κράτος δεν εφαρμόσει τις συστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών την αποστολή εντός δυο-τριών ημερών ομάδας ταχείας ανάληψης δράσης. Αυτή η απόφαση θα λαμβάνεται με «αντίστροφη ειδική πλειοψηφία», δηλαδή μια απόφαση θα θεωρείται ειλημμένη, εκτός αν βρεθούν αρκετά κράτη-μέλη για να την εμποδίσουν.

Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να αντιμετωπίσει σκληρή αντίσταση από κράτη-μέλη που θέλουν να διαφυλάξουν το κυρίαρχο δικαίωμα προστασίας των συνόρων τους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις και στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να επικυρώσει την όποια απόφαση.

Η Κομισιόν  θα παρουσιάσει επίσης το σχέδιό της για απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από τους καταυλισμούς που βρίσκονται στην Τουρκία, ώστε να περιοριστεί η είσοδος ανθρώπων στα ελληνικά νησιά, και να μειωθούν οι πνιγμοί αθώων στο Αιγαίο.