Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών και δεν είχε στόχο η πρωτοβουλία μου τη διεύρυνση της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του πριν από μόλις δύο μήνες. «Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση 4ετίας και αυτό καλό είναι το έχουμε όλοι στο μυαλό μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ για τη στάση της αντιπολίτευσης είπε ότι πρέπει να προβεί στην αυτοκοκριτική της.
Ερωτηθείς γιατί αποκλείει διεύρυνση ή μια οικουμενική, ο κ. Τσίπρας είπε: «Τις αποκλείω σε αυτή τη φάση γιατί ξέρω ότι οι διαφορές είναι σημαντικές και γιατί δεν το χρειαζόμαστε
«Θα θελήσουμε να δημιουργήσουμε ευρύτερες συναινέσεις, πρώτα από όλα στην κοινωνία, και γιατί όχι αυτές να αποτυπωθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «θα ήμουν ευτυχής αν έβλεπα σε κρίσιμα ζητήματα να διαμορφώνονται ευρύτερες συναινέσεις και θα τις επιδιώξουμε, διότι οι κρίσιμες αλλαγές απαιτούν διαδικασίες διαλόγου συντεταγμένου που θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα». Ο πρωθυπουργός σημείωσε όμως ότι αυτό δεν συνιστά αδυναμία και ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε συνδιαλλαγή με κανέναν. «Δεν χρειαζόμαστε στήριξη. Θέλουμε σε μεγάλα ζητήματα που υπερβαίνουν τον ορίζοντας 4ετίας, όπως το ασφαλιστικό που είναι εθνικό θέμα, τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να πούμε όχι σε οριζόντιες περικοπές, να χαράξουμε την εθνική κόκκινη γραμμή», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι αν υπάρξουν θα είναι «εξαιρετικά ύποπτες». «Δεν μπορεί να μπαίνεις στις λίστες για να εκλεγείς και μετά να διαφωνείς εκ των υστέρων» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Δεν έχω λοιπόν καμία μα καμία αμφιβολία τουλάχιστον όσον αφορά την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ… Αυτές οι δύο αποχωρήσεις ήταν γνωστές από τη δεύτερη μέρα των εκλογών».
Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο φαινόμενο της διαπλοκής είπε ότι το τρίγωνο της αμαρτίας- το πολιτικό, το τραπεζικό και το μιντιακό σύστημα- θα σταματήσει στον τόπο. «Σήμερα φτάσαμε στο σημείο πολιτικοί να στηρίζονται πίσω από μιντιακά συμφέροντα», είπε ο κ.Τσίπρας και υπογράμμισε ότι θα μπουν κανόνες που θα ισχύσουν για όλους.
Η διαπλοκή στην χώρα, δεν είναι τόσο θέμα ονομάτων, όσο μια διαδικασία, αυτό που έγκαιρα ονόμασα ως τρίγωνο, στην μία άκρη του οποίου είναι το πολιτικό σύστημα, στην άλλη το τραπεζικό σύστημα και στην τρίτη το μιντιακό σύστημα. «Δεν είμαι Χρυσός Οδηγός, να δίνω ονόματα», βάζω κανόνες».
Ερωτηθείς σχετικά για τον κ. Λεβέντη, είπε ότι προφανώς δεν είναι εκπρόσωπος της διαπλοκής και ότι τον εκτιμά και θεωρεί ότι είναι άνθρωπος με χιούμορ. Παρατήρησε όμως ότι δεν πάει πολύς καιρός που αυτό το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον απαξίωνε εν χορώ και τώρα το ίδιο τον έχει καταστήσει ρυθμιστή της πολιτικής ζωής. Είπε μεταξύ άλλων, ότι βεβαίως θα τον συναντούσε και θα τον συναντήσει, όπως και όλους τους άλλους αρχηγούς εκτός από της Χρυσής Αυγής. «Δεν σνομπάρω κανέναν».
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της Die Welt, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σήμερα η επίσημη φωνή της γερμανικής κυβέρνησης, διαψεύδει πλήρως το εν λόγω δημοσίευμα και πρόσθεσε πως συντηρητικοί κύκλοι δεν χάνουν την ευκαιρία να βάλουν κατά της κυβέρνησης. Είχαμε απόλυτη διάψευση από την γερμανική πρεσβεία και πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα όχι μόνο υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αλλά έχει ξεπεράσει και τους δυσκολότερουτς κάβους και όλα όσα την απειλούσαν τώρα δεν την απειλούν.
Για το Ασφαλιστικό υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση που συζητείται τώρα στην ΟΚΕ και θα έλθει και στην Βουλή. Προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ότι αφορά την κάλυψη του 0,4% υπάρχει και η πρόταση για μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς η οποία θα αποσβεσθεί στο μέλλον, καθώς από το 2017 και μετά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ.
«Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεσμεύομαι καθαρά επ’ αυτού. Είναι μια δύσκολη μάχη και θα ήταν ευκολότερη αν είχαμε την στήριξη της αντιπολίτευσης, ακόμα και των εργοδοτικών οργανώσεων».
Για το προσφυγικό είπε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εύκολα αυτή την κατάσταση και μίλησε για αμέτρητο κόστος για την καθημερινή 24ωρη διαχείριση των προσφυγικών ροών και είπε ότι «έχουμε καταθέσει ήδη ένα σχέδιο αναγκών» και πως προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά μια αυξημένη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες.
Για τη FRONTEX είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αιτήματα στα οποία δεν έχει ανταποκριθεί, και για προσωπικό και για σκάφη και για μηχανήματα ταυτοποίησης. Απαντώντας σε όσους προβάλλουν σχετικές αιτιάσεις, είπε ότι «εμείς εδώ κάνουμε καλά τη δουλειά μας, δεν είναι η Ελλάδα ‘ξέφραγο αμπέλι’ «, και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας.
Για ΟΛΠ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ.
Σημαντική εξέλιξη η εξαίρεση της περιοχής της Δραπετσώνας, η οποία θα αποδοθεί στους κατοίκους σύμφωνα με προεκλογική μας δέσμευση