Υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και με 193 ψήφους, έναντι 56 κατά, σε σύνολο 249 παρόντων βουλευτών, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύμφωνο συμβίωσης.
Η σταθερή γραμμή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η αρνητική στάση των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο (πλην τριών βουλευτών που υπερψήφισαν) το «όχι σε όλα» της Χρυσής Αυγής και οι διαφοροποιήσεις βουλευτών που παρατηρήθηκαν στα κόμματα, κυρίως στη ΝΔ, καθώς και ο μεγάλος αριθμός απόντων, χαρακτήρισαν την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια, τόσο επί της αρχής όσο και σε άρθρα, καθώς και σε μία τροπολογία. «Όχι» επίσης ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απουσίασαν 10 βουλευτές του κόμματος.
Το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων καθώς και 19 βουλευτές από τη ΝΔ και τρεις των ΑΝΕΛ.
Από τη ΝΔ υπερψήφισαν επί της αρχής 19 βουλευτές: Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης (κατά στο άρθρο 7) Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Τασούλας (κατά στα άρθρα 9, 10 και 11), Νίκος Παναγιωτόπουλος (κατά στα άρθρα 9,10 και 11) Χρήστος Δήμας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Σίμος Κεδίκογλου. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Γιάννης Βρούτσης υπερψήφισαν επί της αρχής αλλά καταψήφισαν όλα τα άρθρα.
«Όχι» ψήφισαν 29 βουλευτές της ΝΔ: ‘Αννα Καραμανλή, ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκουδήμος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιαννάκης Στέργιος, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Μπούρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος και Φωτεινή Αραμπατζή.
Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίασαν 27 βουλευτές: Δημήτρης Σταμάτης, Σοφία Βούλτεψη, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Φωτεινή Αραμπατζή, Χρήστος Σταϊκούρας, Βασίλης Κικίλιας, Καραγκούνης Κώστας, Γεωργία Μαρτίνου, Θόδωρος Καράογλου, Μάριος Σαλμάς, Ευάγγελος Μπασιάκος και Γιάννης Αντωνιάδης.
Από τους ΑΝΕΛ, «ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης είπαν η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις. Οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος καταψήφισαν. Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος απουσίαζε από την ψηφοφορία. «Όχι» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ενώ απουσίαζε ο έτερος ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Παναγούλης.
Η συζήτηση έγινε σε υψηλούς τόνους, ενώ τους τριγμούς στους κόλπους της κυβέρνησης επιβεβαίωσε στην τοποθέτηση του ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης και τόνισε ότι το κόμμα του λέει όχι στο σύμφωνο, γιατί προσκρούουν στο Σύνταγμα πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.Υποστήριξε επίσης ότι το σύμφωνο δεν σέβεται τις διατάξεις για την ιδρυτική διακήρυξη της ΕΕ.
Κατά τη συζήτηση, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης μετά την ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα και η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει το Σύμφωνο Συμβίωσης όπως το ίδιο έκανε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης τάχθηκε υπέρ του νομοθετήματος επισημαίνοντας ότι λύνει αστικά προβλήματα Ελλήνων πολιτών.
Την θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια εισηγήθηκε από την Ολομέλεια ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας, με αιχμή το «αποσπασματικό νομοσχέδιο» για το Σύμφωνο Συμβίωσης, την κυβέρνηση για ατολμία.
Το ερώτημα αν η κυβέρνηση είναι «αξιακά ετερόκλητη» ή τελικώς είναι «αξιακά ομοιογενής», έθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αιχμή την αρνητική τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, στο Σύμφωνο Συμβίωσης.
Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μέσω του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου και προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει φωτογραφικές διατάξεις – τροπολογίες.
. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, η ΝΔ επιφυλάχθηκε για τη στάση της στην ολομέλεια, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη προειδοποίησε ότι θα αλλάξει την θετική ψήφο σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτές οι πολυάριθμες τροπολογίες που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο, το οποίο καταψηφίστηκε από Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή.
Με τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, «κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής για το ελληνικό κράτος, αρνήσεων και περιθωριοποίησης ενός μεγάλο μέρους συμπολιτών μας, που δεν είχαν το δικαίωμα να συμβιώσουν με τον σύντροφό τους απολαμβάνοντας στοιχειώδη δικαιώματα και είχε οδηγήσει την Ελλάδα και σε καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως για τη σημερινή ημέρα δεν αρμόζουν πανηγυρισμοί αλλά συγγνώμη στους πολίτες που μέχρι σήμερα στερούνταν ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν άλλοι πολίτες σε χώρες με προηγμένα νομικά καθεστώτα – και ιδίως το δικαίωμα «να σταθούν ισότιμα στον ανθρώπινο πόνο απέναντι στο νόμο».
Η ΝΔ δια του εισηγητή της Χαράλαμπου Αθανασίου, προειδοποίησε ότι αν ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποσαφηνίσει πλήρως τα τρία ζητήματα που είναι «κόκκινο πανί» για το κόμμα του, και είναι ο γάμος, η υιοθεσία και η ιθαγένεια, δεν πρόκειται να το στηρίξει.Ωστόσο, από τη γραμμή αυτή διαφοροποιήθηκε η βουλευτής του κόμματος Νίκη Κεραμέως, η οποία δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τα άρθρα για το Σύμφωνο Συμβίωσης, γιατί όπως είπε, «το επιβάλλει η πραγματικότητα».
Στο επίμαχο άρθρο 12, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ενώ δέχτηκε τη σφοδρή αντίδραση των ΑΝΕΛ, ο κ. Παρασκευόπουλος αποσαφήνισε πλήρως ότι «το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια», παρότι, όπως είπε, «οι φόβοι που εκφράστηκαν ήταν αβάσιμοι». Ταυτόχρονα, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «γάμος ομοφύλων ούτε έμμεσα ούτε κρυφά δεν εισάγεται στο νομοσχέδιο».
Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την τροπολογία που κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητείται η κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί την «ασέλγεια παρά φύση» μεταξύ ανδρών και προβλέπει προϋποθέσεις για το αξιόποινο. Στην αιτιολογική έκθεση, οι πέντε βουλευτές χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη διάταξη απαρχαιωμένη, τονίζοντας ότι «στιγματίζει ποινικά μια κατηγορία ατόμων, κάτω μάλιστα από έναν εξαιρετικά υποδηλωτικό τίτλο, ενώ διαιωνίζει και επιτείνει τις διακρίσεις και το ρατσισμό σε βάρος τους».
Συγκέντρωση ομοφυλοφιλικών οργανώσεων έξω από τη Βουλή
Με το σύνθημα «νόμος είναι η αγάπη» μέλη ομοφυλοφιλικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, απέναντι από τη Βουλή, την ώρα που εντός του κτιρίου πραγματοποιείται η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, που επεκτείνεται και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Νωρίτερα, συμβολική διαμαρτυρία με φιλιά πραγματοποίησαν και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, ως απάντηση στις προτροπές μίσους του Μητροπολίτη Αμβρόσιου στους πιστούς να φτύνουν τους ομοφυλόφιλους όπου κι αν τους βρίσκουν