Γιατί Ευρώπη-Οικολογία;

Νίκος Ράπτης Αλέξανδρος Αποστόλου 14 Δεκ 2013

Γιατί πολιτική οικολογία;

.

Σήμερα μπορεί να είμαστε απορροφημένοι από την οικονομική κρίση, αλλά η βασική πρόκληση για την πατρίδα μας, την Ευρώπη και την ανθρωπότητα, τον 21ο αιώνα, είναι πώς θα συνταιριάξει η ευτυχία των ανθρώπων με τις αντοχές του πλανήτη. Πώς θα αντιμετωπιστεί η φτώχεια, η ανεργία και η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, με ένα αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδίως η κλιματική αλλαγή, θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ως σήμερα το ανθρώπινο είδος.

.

Από την άποψη αυτή, η πολιτική οικολογία είναι η αυθεντική πολιτική έκφραση του 21ου αιώνα. Ξεπερνά, αλλά και γονιμοποιεί όσα πρόσφεραν οι πολιτικές οικογένειες του 19ου και 20ού αιώνα: ο συντηρητισμός, ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός. Το ζήτημα δεν είναι πια αν οι Πράσινοι είμαστε δεξιοί ή αριστεροί, αλλά πώς η δεξιά και η αριστερά θα γίνουν έγκαιρα όσο πιο Πράσινες γίνεται.

.

 

.

Γιατί Ομοσπονδιακή Ευρώπη;

.

Απαραίτητος όρος για να αντιμετωπίσουμε παραγωγικά ως άτομα, κοινότητες και έθνος, τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι η οργανική μας ένταξη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν υπάρχει σχέδιο Β? στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι το μόνο που δίνει προοπτική σε μας και στα παιδιά μας. Αυτός είναι ο λόγος που τασσόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής ομοσπονδοποίησης και της μετεξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

.

 

.

Γιατί Ευρωπαϊκή Βιώσιμη Ελλάδα;

.

Η σημερινή οικονομική κρίση της πατρίδας μας, οφείλεται στις ατέλειες της οικοδόμησης της ευρωζώνης, αλλά και σε εγχώριους παράγοντες – στη μεταπολιτευτική πολιτική, οικονομική, πολιτιστική διευθέτηση. Το ξεπέρασμα της κρίσης χρειάζεται πρώτα μιαν ελληνική οικονομία με πολλές ισχυρές, καινοτόμες, βιώσιμες και παραγωγικές επιχειρήσεις ιδιωτικού ή κοινωνικού χαρακτήρα. Περιβαλλοντική προστασία και ευημερία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

.

Η άνθηση μιας νέας ελληνικής επιχειρηματικότητας, προϋποθέτει ένα ισχυρό κράτος που να ρυθμίζει και να ελέγχει τη λειτουργία της. Χρειάζεται κοινωνικό κράτος που θα προσφέρει υγεία, ασφάλεια, παιδεία, μετακινήσεις και λειτουργικές γειτονιές στους πιο αδύναμους. Απαιτείται ριζική αλλαγή οπτικής και νοοτροπίας που να απελευθερώνει και να προωθεί τις δημιουργικές και καινοτόμες δυνάμεις τις χώρας: τη δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα, το επιχειρηματικό πνεύμα.

.

 

.

Η μετάβαση από το σημερινό μεταπολιτευτικό υπόδειγμα, στη νέα Ευρωπαϊκή Βιώσιμη Ελλάδα, χρειάζεται τομές και ρήξεις. Η προωθητική δύναμη των αλλαγών του 1974 έχει εξαντληθεί εδώ και δεκαετίες. Χρειάζεται μια Νέα Μεταπολίτευση, με ριζική μεταφορά πόρων και εξουσίας από τη διαφθορά, την παραοικονομία, τη μαφιακή οικονομία και την αργομισθία, προς τη βιώσιμη, παραγωγική οικονομία. Από τα αδήλωτα, στα δηλωμένα εισοδήματα. Από τον ιδιωτικό χώρο και τη λεηλασία του περιβάλλοντος, στα δημόσια αγαθά και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Από τους «ημέτερους» και τους «διαπλεκόμενους» μεσήλικες άνδρες, στις γυναίκες και τα παιδιά.

.

 

.

Γιατί μακρά πορεία μέσα στους θεσμούς;

.

Η πολιτική οικολογία, είμαστε η παράταξη του διαλόγου, των προγραμματικών συνεργασιών και των εφαρμοσμένων λύσεων. Είμαστε η παράταξη των πολιτών και των λύσεων. Συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι σημαίνει πρόταση διακυβέρνησης και ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών, ανάλογα με την εντολή των πολιτών.

.

Η σημερινή Ελλάδα αντιμετωπίζει τρία μείζονα προβλήματα: τη διαχείριση της κρίσης δανεισμού εντός της ευρωζώνης, την εποικοδομητική διέξοδο από την κρίση προς την Ευρωπαϊκή Βιώσιμη Ελλάδα, το ξετύλιγμα της Νέας Μεταπολίτευσης. Πρόκειται για μια κατάσταση «για δυνατούς λύτες». Για να ολοκληρωθούν οι αλλαγές που προκρίνουμε, χρειάζεται συνειδητοποίηση πως δεν υπάρχουν απλές επιλογές· χρειάζεται ψυχραιμία και περίσκεψη· προσήλωση στους στόχους· ικανότητα να επιλέγονται οι σωστές προτεραιότητες σε κάθε συγκυρία. Χρειάζεται, κοντολογίς, μακρά πορεία μέσα στους θεσμούς.

.

 

.

Γιατί νέο κόμμα;

.

Καλούμε σήμερα όλους όσοι συμφωνούν με το πλαίσιο αυτό, να διαμορφώσουμε έναν νέο χώρο πολιτικής έκφρασης της Ευρώπης και της Οικολογίας. Τους καλούμε να διαβάσουν τις θέσεις μας (http://thinkpi.gr/?page_id=556) και να δώσουν το παρών στο κοινό μας εγχείρημα (contactHYPERLINK «mailto:contact@thinkpi.gr»@HYPERLINK «mailto:contact@thinkpi.gr»thinkpiHYPERLINK «mailto:contact@thinkpi.gr».HYPERLINK «mailto:contact@thinkpi.gr»gr). Ο χώρος που φτιάχνουμε δεν μπορεί να είναι ένα συμβατικό κόμμα μελών. Θα είναι ένα κόμμα που θα δίνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, μέλη και φίλους του χώρου, τη δυνατότητα να κρίνουν με άμεσο τρόπο τις προγραμματικές θέσεις τους – και τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν.

.

Για πολύ καιρό, οι πολίτες βρεθήκαμε στο περιθώριο της πολιτικής. Μας ήθελαν πολιτικούς πελάτες, φωνασκούντες οπαδούς, παθητικούς ψηφοφόρους. Αλλά η πατρίδα, η δημοκρατία, το μέλλον μας -κι εκείνο των παιδιών μας- χρειάζονται πια περισσότερα. Τα προβλήματά μας είναι πολύ κρίσιμα και δυσεπίλυτα για να τα εμπιστευθούμε στους πολιτικούς. Η οικοδόμηση της νέας Ευρωπαϊκής Βιώσιμης Ελλάδας είναι πολύ σπουδαία υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των εμπεδωμένων συμφερόντων.

.