Να απαντήσουμε θετικά στο κεντρικό δίλημμα των ευρωεκλογών του 2014

Νίκος Μυλωνάς 20 Ιουλ 2013

Με την διακήρυξή της «Για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη», η πολιτική κίνηση ThinkΠ καλεί σε διάλογο και συγκλίσεις τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, αλλά και άλλων προοδευτικών ρευμάτων: του προοδευτικού κέντρου, της προοδευτικής φιλοευρωπαϊκής αριστεράς, της προοδευτικής σοσιαλδημοκρατίας.

Είναι ευθύνη αυτών των δυνάμεων, το Μάιο του 2014, οι Έλληνες πολίτες να διαθέτουν την ομοσπονδιακή επιλογή: να μπορούν να δώσουν στους αιρετούς τους ξεκάθαρη εντολή για ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης και κοινή ευρωπαϊκή διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

Πράγματι, λιγότερο από ένας χρόνος μένει πια ως τις ευρωεκλογές του 2014 και όλα δείχνουν πως αυτές οι εκλογές θα αποδειχθούν κρίσιμες για την συνολική πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Στην αντιμετώπιση της κρίσης ως σήμερα, η Ευρώπη μετρήθηκε, και βγήκε λειψή. Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολίτες των πλουσιότερων χωρών της Ευρωζώνης θεωρούν ότι πληρώνουν τα λάθη των εταίρων τους, οι πολίτες της περιφέρειας θέλουν περισσότερη κοινοτική αλληλεγγύη, και όλοι μαζί δυσφορούν με τη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών».

Η βασική αντίφαση της σημερινής διάταξης είναι πως έχουμε εθνικές πολιτικές ελίτ, που καλούνται να αντιμετωπίσουν υπερεθνικά προβλήματα. Χρειαζόμαστε μια νέα ομοσπονδιακή πολιτική γεωγραφία της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης: με υπερεθνικό εκλογικό σώμα, άμεση εκλογή των ευρωπαϊκών οργάνων, λογοδοσία στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Η επιστροφή στα κράτη-έθνη, που πρεσβεύουν πολλές κατεστημένες δυνάμεις και καινοφανείς ακραίες και λαϊκιστικές φωνές, σημαίνει επιστροφή στους παλιούς ευρωπαϊκούς εφιάλτες -εξουθενωτικό οικονομικό ανταγωνισμό, ξέφρενο εθνικισμό, πόλεμο και αυταρχισμό, και μάλιστα με πολύ χειρότερους όρους: το 2030, καμία ευρωπαϊκή χώρα, ούτε καν η Γερμανία, δεν θα ανήκει στους G8!

Όσον αφορά την Ελλάδα, δεν υπάρχει σχέδιο Β΄ εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και Ευρωζώνης. Στο περιβάλλον, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οικονομία, στο κοινωνικό κράτος και στην προάσπιση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, η δημιουργία της ομοσπονδιακής Ευρώπης είναι προϋπόθεση για θετικές εξελίξεις.

Σε αυτήν την καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα, το δίλημμα είναι: Ομοσπονδιακή Ευρώπη, ή διάλυση της ΕΕ και οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, δημοκρατική κατάρρευση; Η απάντηση στο δίλημμα αυτό είναι σημαντική για πολλές πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στον προοδευτικό, οικολογικό, μεταρρυθμιστικό, φιλοευρωπαϊκό χώρο, και που στην πολιτική «γεωγραφία» καλύπτουν το χώρο από τις μετριοπαθείς παρυφές της ΝΔ ως και τις πραγματιστικές φωνές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις ευρωεκλογές του 2014, όλοι εμείς οφείλουμε να συναντηθούμε σε μια κοινή πολιτική πλατφόρμα, που θα εκφράζει αυτήν την φεντεραλιστική-οικολογική-προοδευτική προοπτική. Που θα απαντάει θετικά στο κεντρικό δίλημμα των ευρωεκλογών του 2014: περισσότερη Ευρώπη ή διάλυση της ΕΕ;
.


.

O Νίκος Μυλωνάς είναι λογιστής. Στις εκλογές του 2012 ήταν δεύτερος στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων. Ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου είναι γεωπόνος, πρώην μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων. Αμφότεροι, μαζί με αρκετούς άλλους της ευρωπαϊκής πτέρυγας των Οικολόγων Πράσινων, αποχώρησαν από το κόμμα την άνοιξη του 2013.