Κι όμως, θα μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές με Απλή Αναλογική

Ζαχαρίας Ζούπης 31 Οκτ 2022

Οι τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης εμφανίζουν μια μεγάλη πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της ανάδειξης αυτοδύναμης Κυβέρνησης. Λογικό. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται μια άνευ όρων και συχνά ουσία αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα  για κάθε τι.

 Μάλιστα η ένταση και η τοξικότητα της αντιπολιτευτΙκής ρητορικής και τακτικής είναι πιο έντονη από το κόμμα που ψήφισε την απλή αναλογική, γιατί ισχυρίζεται ότι πιστεύει στην συνεννόηση και τις κυβερνητικές συνεργασίες. Ίσως λέει και αλήθεια. Εδώ η ριζοσπαστική αριστερά συνεργάστηκε ιδανικά με τους ΑΝΕΛ επί χρόνια. Γιατί να μην προβάλλει τώρα την «προοδευτική συνεργασία»  με τους πρώην δοσίλογους, ευρωλιγούρηδες και διεφθαρμένους του ΠΑΣΟΚ; Και αν χρειάζεται, γιατί να μην κληθεί και το ΜΕΡΑ 25 που ενδιάμεσα όπως και το ΠΑΣΟΚ,  «κάνουμε ότι μπορούμε περισσότερο για να τραβήξουμε κι άλλες δυνάμεις;»

Από την άλλη η Ν.Δ δηλώνει ότι επιδιώκει να κυβερνήσει αυτοδύναμη αξιοποιώντας και τον αρνητισμό του ΣΥΡΙΖΑ που συνδέεται με την αναξιοπιστία του, που εμποδίζει να εισπράττει οφέλη ακόμα και όταν φθείρεται η Ν.Δ , αλλά και την πλήρη ασάφεια πρότασης διακυβέρνησης της χώρας από μεριάς του ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να φανεί αντιδεξιά δύναμη λες και πριν ήταν φιλοδεξιά, ξεχνώντας συχνά να κάνει κριτική στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στιγμές της ιστορίας του που με τις επιλογές του συνέβαλε μαζί με την Ν.Δ να σωθεί η χώρα από την άτακτη χρεοκοπία, την έξοδο από την ΟΝΕ και την Ε.Ε.

Αυτή η συζήτηση πείθει τους πολίτες  ότι δεν βγαίνει άκρη. Το αποτέλεσμα είναι δημοσκοπικά να ενισχύεται η άποψη για την ανάγκη ανάδειξης αυτοδύναμης Κυβέρνησης. Μιας δε και η Ν.Δ προηγείται σε όλες μα σε όλες τις έρευνες κατά 7%-9% του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται δε να ανατρέπονται οι συσχετισμοί από την όποια άνοδο εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, όλη αυτή η συζήτηση ενισχύει αντικειμενικά την Ν.Δ.

Το περίεργο δε είναι ότι ενώ γίνεται μια δημόσια συζήτηση από δημοσιογράφους και αναλυτές για το αν μπορεί να σχηματιστεί Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων, δεν γίνεται καμία συζήτηση για το αν μπορεί να σχηματιστεί και από τις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική Κυβέρνηση Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ.  Για να στοιχειοθετήσουμε το « περίεργο», ας δούμε τι προκύπτει από την εκτίμηση ψήφου ( με πλήρη αναγωγή και των αναποφάσιστων ) από το Greece Elects από τις τελευταίες δύο έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν αυτές τις μέρες ( της PULSE και της MARC).

Ας δούμε τα ποσοστά λοιπόν σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου και τις έδρες με βάση την απλή αναλογική.

Σύμφωνα με την έρευνα της PULSE προκύπτει: Ν.Δ 37%( 125 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ 28.7% ( 97 έδρες), ΠΑΣΟΚ 12.7% ( 43), Κ.Κ.Ε 6.1%( 20), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.4% ( 15), ΜΕΡΑ 25 2.8% ( Μένει εκτός Βουλής). Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ είναι 41.4% ( μακριά από το 46% που απαιτείται για να είναι δυνατός ο σχηματισμός Κυβέρνησης) και το άθροισμα εδρών 140 ( μακριά από το 151). Ωστόσο, το άθροισμα των ποσοστών Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ είναι 49.7% και το άθροισμα των εδρών δίνει μια εντυπωσιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 16 εδρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της MARC προκύπτει: Ν.Δ 37.4% ( 121 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ 27.3% ( 89), ΠΑΣΟΚ 12.9% ( 42), Κ.Κ.Ε 6% ( 20) , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5.1% ( 16), ΜΕΡΑ 25 3.6% ( 12). Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι 40.2% και το άθροισμα των εδρών 131. Ακόμα και αν προστεθεί το ΜΕΡΑ 25 το άθροισμα ποσοστών γίνεται 43.8% και το άθροισμα των εδρών 143. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης. Αντίθετα το άθροισμα Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ είναι 50.3% και το άθροισμα εδρών 163. Προκύπτει δηλαδή μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα στοιχεία λοιπόν δείχνει ότι μπορεί να προκύψει Κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Δεν το συζητάει βέβαια η Ν.Δ ζητώντας αυτοδυναμία, καθαρή εντολή. Το κάνει βλέποντας αυτά τα ποσοστά που παραπέμπουν σε 150 έδρες σύμφωνα με την έρευνα της PULSE σε εκλογές με τον νέο Νόμο και σε 148 σύμφωνα με την έρευνα της MARC. Επομένως υπολογίζει ότι πηγαίνοντας σε δεύτερες εκλογές, θα αυξήσει ποσοστά και έδρες λόγω της πόλωσης και του διακυβεύματος να κυβερνηθεί επιτέλους η χώρα και θα κατακτήσει αυτοδυναμία. Ποιος θα την πληρωσει σ΄αυτή την περίπτωση; Λογικά το ΠΑΣΟΚ και τα μικρότερα κόμματα που θα πιεστούν από Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Ν.Δ κρατάει  αυτή την στάση μη πιεζόμενη, γιατί το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να την πιέσει και να την εκθέσει για το οτι οδηγεί την χώρα σε δεύτερες εκλογές εν μέσω μεγάλων κρίσεων και εθνικών κινδύνων είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως δεν μπορεί να το πράξει αφού γκαζώνει αντιδεξιά. Την ίδια ώρα  το 45%- 50% των ψηφοφόρων του εκτιμά θετικά το έργο της Κυβέρνησης, μεγαλύτερα ποσοστά εκτιμούν τον Πρωθυπουργό ενώ στο ερώτημα για την καταλληλότητα για Πρωθυπουργός οι ψηφοφόροι του τάσσονται υπέρ του Κ. Μητσοτάκη έναντι του Α. Τσίπρα τουλάχιστον με αναλογία 3:1. Ίσως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι με πιο αντιδεξιά ρητορική και υποστολή της κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει να τραβήξει πιο μαζικά ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι τις κρίσιμες ώρες των εκλογών αυτό θα φανεί ψευδαίσθηση, αλλά στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ. Το σίγουρο είναι ότι χάνει μια ευκαιρία να ξεφύγει από την πολιορκία ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν έχει πρόταση διακυβέρνησης, ρίχνοντας στα σχοινιά την Ν.Δ.

Θα σχολιάσει κάποιος, ότι η Ν.Δ είναι ο στρατηγικός, ο ιδεολογικός αντίπαλος, ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές, ότι θα αντιδράσουν κάποιοι πολύ αριστεροί του ΠΑΣΟΚ με μια τέτοια τακτική. Ίσως. Στην πολιτική  πρέπει να ξεχωρίζεις τον υπαρξιακό σου από τον στρατηγικό σου αντίπαλο, να ιεραρχείς σωστά, να δείχνεις ότι πάνω απ΄όλα βάζεις την χώρα και όχι αν θα πάρεις 3% ή 5% παραπάνω, να διαβάζεις τα δεδομένα . Άλλωστε σ αυτή την χώρα τα έχουμε δει όλα. Το Κ.Κ.Ε να κυβερνάει έστω βραχύβια με την Ν.Δ , τον Α. Παπανδρέου να δέχεται να συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ σε οικουμενική Κυβέρνηση μαζί με Κων/νο Μητσοτάκη και το Κ.Κ.Ε την ώρα που οδηγόταν στο Ειδικό Δικαστήριο, οι δύο ιστορικοί αντίπαλοι ( Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ) να συγκυβερνούν από το 2012 μέχρι το 2015 για να σώσουν την χώρα και βέβαια την ριζοσπαστική αριστερά να συνεργάζεται με την ακροδεξιά.

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Χειμώνα, ένα επτάμηνο περίπου μέχρι τις εκλογές που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις φθορές της Ν.Δ , την δυνατότητα των κομμάτων της Αντιπολίτευσης να ανεβάσει στροφές. Ωστόσο αυτή την ώρα, αυτή είναι η εικόνα της στιγμής.