Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ

Αντώνης Τριφύλλης 05 Απρ 2023

Ύστερα από πολλές αναβολές και πισωγυρίσματα ο Πρωθυπουργός κλείδωσε τις εκλογές για τις 21 Μαΐου. Βέβαια σε αυτήν την ημερομηνία συνέβαλε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τις απώλειες δεκάδων νέων κυρίως παιδιών που βύθισε στο πένθος οικογένειες και άλλους δικούς τους ανθρώπους.

Προσωπικά ξέρω ότι σε κάθε μετακίνηση των παιδιών και των εγγονών μου σε μακρινές αποστάσεις στέλνω μηνύματα «φτάσατε παιδιά;», «πού είσαστε παιδιά;». Αντίστοιχα απαντούν ή ερωτούν αυτά. Και η αγωνία είναι μεγάλη μέχρι να λάβω ή να λάβουνε απάντηση.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με τις εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις τις πρώτες βδομάδες μετά το ατύχημα είδαμε την πτώση της αποδοχής του Πρωθυπουργού. Έφτασε σε σημείο να προηγείται του κύριου αντιπάλου του στα όρια του στατιστικού λάθους.

Καθώς ο χρόνος περνά η διαφορά των δυο μεγάλων κομμάτων αυξάνει. Σήμερα, σύμφωνα με το αξιόπιστο polls of polls του POLITICO, η διαφορά αυξήθηκε στο 5% υπέρ της Ν.Δ.

Μέχρι τον Μάιο πιστεύω ότι η διαφορά θα αυξηθεί. Σήμερα πάντως κανένα σχήμα δεν αποκτά αυτοδυναμία και οι συνεργασίες καθίστανται αναπόφευκτες.

Έχουν σχολιαστεί εκτενώς όλες αυτές οι δημοσκοπήσεις και φαίνεται πως η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης θα λάβει την πρώτη εντολή.

Όπως είπαμε τα σχόλια και οι έρευνες συνεχίζονται και θα συνεχίζονται για καιρό. Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η κυριαρχία του «Κανένας», το ερωτηματικό τι και αν θα ψηφίσουν οι νέοι και άλλοι παράγοντες. Το σύστημα λοιπόν είναι πολυπαραγοντικό, όπως συμβαίνει και στην Φύση. Δηλαδή  στο αν υπάρχει ένα ή πολλά παράλληλα Σύμπαντα. Στην δική μας περίπτωση, δυστυχώς ισχύει το δεύτερο. Και λέω δυστυχώς γιατί είναι τέτοια η πόλωση, που δεν επιτρέπει οποιαδήποτε λογική ερμηνεία και πρόβλεψη.

Την ίδια περίπου εποχή θα γίνουν και οι εκλογές στην Τουρκία. Και εκεί τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα, αλλά σίγουρα θα παίξουν ρόλο στις διμερείς σχέσεις, που για την ώρα διάγουν τον μήνα του μέλιτος της «διπλωματίας των σεισμών».

Στην χώρα μας υπάρχουν δυο «κοινωνίες».

Η μία στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα. Είναι αυτή που παράγει τον πλούτο, πιστεύει στην ελεύθερη Οικονομία, στηρίζει την  συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρώ.

Η άλλη έχει αμφιβολίες για όλα αυτά ή ακόμη και τις απορρίπτει. Σε όλες τις έρευνες της διαΝΕΟσις ανέρχονται στο 28%.

Τέλος υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό που με δυσκολία βγάζει τον μήνα.

Από την άλλη συμβαίνει και το εξής παράδοξο. Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς, είτε της εποχιακής, είτε της μόνιμης.

Τέλος, θα αναφερθώ σε μία ομιλία του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΕΟ), καθηγητή Μιχάλη Αργυρού σύμφωνα με την οποία όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι εξαιρετικά, και άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου . Μπορείτε να βρείτε εύκολα τα στοιχεία στην σχετική ιστοσελίδα. Πιστεύω ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

Πώς συμβαίνει αυτή η πρόοδος; Χωρίς αμφιβολία ρόλο παίζουν οι διευκολύνσεις που παρέχονται και τα κίνητρα για άμεσες επενδύσεις, μεταξύ των οποίων και η ψηφιακή διακυβέρνηση.

Έχουν γίνει και λάθη. Είμαι βέβαιος ότι μια επόμενη κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει να καταργήσει τα επιτεύγματα της τωρινής. Να βελτιώσει ναι, έχει περιθώριο.

Ύστερα υπάρχει και το παρελθόν. Τις δυο περιόδους που ζήσαμε είτε την λεγόμενη εποχή της αστακομακαρονάδας, είτε την πιο πρόσφατη εποχή του «δημοψηφίσματος». Τότε που παραλίγο να βρεθούμε εκτός ευρώ και Ένωσης. Και σε αυτήν την περίπτωση είχαμε «θετική ανάδραση» του συστήματος.

Τέλος, ο συστημικός κίνδυνος για την ευρωζώνη από τις πτωχεύσεις και διασώσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δεν έχει παρέλθει.

Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγω είναι τα εξής: Η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στις πρώτες κάλπες. Και θα λάβει την πρώτη εντολή. Δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία.

Στις δεύτερες εκλογές θα χρειαστεί να γίνουν διαπραγματεύσεις με το τρίτο κόμμα. Και ο ρόλος του θα είναι καθοριστικός για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.

Αν παρ΄ όλες τις προβλέψεις ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα.  Και τότε θα αναγκαστεί να απορρίψει ένα σημαντικό μέρος των προτάσεών του.

Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν και από τον αριθμό των κομμάτων, πέραν των τριών πρώτων, που θα μπουν στην Βουλή.

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις. Ίσως όμως αυτή είναι η χειρότερη όλων, συνυπολογίζοντας και την διεθνή οικονομική και διεθνή Τραπεζική κρίση. Τι λοιπόν θα συμβεί;

Ο χρόνος είναι ένας παράγοντας ανεξέλεγκτος. Και κάθε ημέρα που περνάει τα δεδομένα αλλάζουν. Συνεπώς είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις. Μόνο πλησιάζοντας την τελευταία εβδομάδα θα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι θα συμβεί.

Και μην ξεχνάμε ότι την ημέρα των εκλογών είναι η εορτή Κωνσταντίνου και Ελένης.

Πηγή: www.fortunegreece.com