Πολωνία, Ουγγαρία και “βασικός μέτοχος”

Αντώνης Τριφύλλης 21 Οκτ 2021

΄Ήταν, θυμάμαι,  το 2005 που η τότε φρέσκια κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε εκλεγεί με σύνθημα την πάταξη της διαπλοκής. Κύριος στόχος ήταν τα ΜΜΕ που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ. Η Κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση ενός νόμου που έγινε διάσημος εδώ και στις Βρυξέλλες ως ο “βασικός μέτοχος”. Με τον νόμο αυτό καθόριζε μια σειρά υποχρεώσεις που αφορούσαν στην ονομαστικοποίηση των μετόχων των εισηγμένων εταιρειών απαιτώντας και την “αποκάλυψη” των παρένθετων προσώπων, συγγενών κλπ. Από την πρώτη στιγμή επισημάνθηκε ότι κάτι τέτοιο είναι ανεφάρμοστο στις περιπτώσεις που ένα ξένο fund κατέχει ένα ποσοστό Ελληνικής Επιχείρησης δεδομένου ότι οι χιλιάδες μέτοχοι του fund έπρεπε να υποστούν τις πρόνοιες ενός πρωτοφανούς μέτρου.

Προφανώς για την τότε κυβέρνηση αυτά ήταν δευτερεύοντα ζητήματα μια και στόχος ήταν τα Ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όταν η Επιτροπή επεσήμανε ότι ένας τέτοιος νόμος αντίκεται στην κοινοτική νομοθεσία, τότε κάποιος υπουργός ειδήμων στα Συνταγματικά επεσήμανε ότι το κοινοτικό δίκαιο δεν υπέρκειται του Συντάγματος. Η αντίδραση της Επιτροπής   που εγγυάται την κοινοτική νομιμότητα  ήταν άμεση και βίαιη. Απείλησε με διακοπή της χρηματοδότησης από το Γ’ ΚΠΣ.

Μια απεγνωσμένη προσπάθεια αποστολής τριών κορυφαίων υπουργών για διαπραγμάτευση με τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή Αλεξάντερ Σάουμπ επιβεβαίωσε την ευρωπαϊκή θέση.  Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ένας από τους  υπουργούς δήλωσε ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει μια και η κουβέντα έγινε με ένα «κατώτερο στέλεχος»! Να μη σας τα πολυλογώ το εγχείρημα ανέλαβε προσωπικά ο Πρωθυπουργός συνειδητοποίησε  το αδιέξοδο της κατάστασης και απέσυρε τον «Βασικό Μέτοχο».

Τα θυμήθηκα όλα αυτά διαβάζοντας τις αντιδράσεις της Ε.Ε. στην απόφαση του Πολωνικού Ανώτατου Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία το Σύνταγμα της Πολωνίας υπερτερεί της κοινοτικής νομοθεσίας. Όπως είναι γνωστό η Πολωνία έχει να λαμβάνει 60 δις σε δάνεια και δωρεάν ενίσχυση στο πλαίσιο του Ταμείου Διάσωσης από την υγειονομική κρίση. Όμως η Επιτροπή δεν εκταμιεύει τα χρήματα δεδομένου ότι η Κυβέρνηση αρνείται να προσαρμοστεί στους κανόνες για ελευθερία στην έκφραση-ΜΜΕ- και ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, βασικούς πυλώνες των ευρωπαϊκών αξιών. Είναι αλήθεια ότι η πίεση προς την Επιτροπή είναι μεγάλη, ώστε να εφαρμοστεί η προϋπόθεση- conditionality-που προβλέπει το ταμείο ανόρθωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μάλιστα έχει αποστείλει «εξώδικο» στην Επιτροπή για άμεση εφαρμογή  της υπό «προϋποθέσεις εκταμίευσης».

Το φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι η Πολωνία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να πάρει τα λεφτά που δικαιούται. Και είναι πολλά και με τις εξελίξεις στη ενέργεια και στην πανδημία.

 Οι αντίπαλοι του Καζύνσκι, πραγματικού ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος, με επικεφαλής τον παλιό μας γνωστό φιλελεύθερο και ευρωπαϊστή από την εποχή που ήταν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτής με σύνθημα «μας οδηγούν σε Polexit». Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα, στο δε Γκτανσκ μίλησε ο γνωστός μας Λεχ Βαλέσα.

Ο Πρωθυπουργός διέψευσε την πρόθεση να ακολουθήσει το δρόμο της Μ. Βρετανίας. Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά μια και οι Πολωνοί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% επιθυμούν την παραμονή στο «καταφύγιο παντός καιρού». Την Ε.Ε.

Μένει να δούμε αν η Επιτροπή αυτή τη φορά δεν θα παραμείνει στα λόγια και θα δώσει την πρέπουσα απάντηση στην Πολωνία και βέβαια και την Ουγγαρία του Ορμπάν. Αν υποχωρήσει στη λογική του κατευνασμού θα είναι υπόλογη για διγλωσσία και θα σκάψει πιο βαθιά τον λάκκο της διάλυσης του μεγαλύτερου επιτεύγματος της Ηπείρου που έχει προκαλέσει δυο παγκοσμίους πολέμους.

Αντώνης Τριφύλλης, μέλος της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ

Πηγή: www.tanea.gr