Αστοχίες και ολιγωρίες στην πολιτική εμβολιασμών

Αντώνης Δημόπουλος 18 Μαρ 2021

1.Η μάχη κατά της πανδημίας μεσούντος του τρίτου αναπάντεχου κύματος – των μεταλλάξεων – του τελευταίου δεκαήμερου έχει πλέον μεταβληθεί σε έναν αγώνα δρόμου για εμβολιασμούς. Ως χώρα προσδεθήκαμε στον αυτοματισμό της ΕΕ με τη νοοτροπία του μικρού κράτους και αναμφίβολα εξασφαλίσαμε μια σταθερή ροή παρτίδων, ωστόσο το φιάσκο των συνολικών συνεννοήσεων την έκανε εξαιρετικά αργή. 

Σαν αποτέλεσμα έχουμε καταφέρει λαχανιάζοντας να φθάνουμε μόλις στις 400.000 διπλούς εμβολιασμούς προχθές παρά την εξαιρετική ομολογουμένως οργάνωση. 
Καλώς η κακώς η στρατηγική προτεραιότητας στους εμβολιασμούς που ακολουθήθηκε ήταν αυτή του ευρωπαϊκού κανόνα των ηλικιών όπως αντίστοιχα το lockdown – ακορντεόν για την πανδημία, με αναμφίβολα καλές επιδόσεις της χώρας μας 


2.Η σφοδρότητα όμως του τρίτου κύματος έχει πάρει σήμερα διαστάσεις εθνικής απειλής και αυτό όχι μόνο γιατί πλέον η πολυπόθητη ανοσία αγέλης επείγει ,όπως και όλες οι άλλες έντονα πληττόμενες χώρες της Ευρώπης. Η δική μας ιδιαιτερότητα αφορά στο ότι με την έξοδο από την κρίση, λόγω πανδημίας το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στην τρίτη θέση παγκοσμίως την ίδια στιγμή που η δική μας βιομηχανία και ο πιο κρίσιμος παράγων φέτος για την απότομη ανάκαμψη της χώρας είναι ο τουρισμός και το λιανεμπόριο. 

Αναμφίβολα η κρατική ενίσχυση στους πληττόμενους κλάδους υπήρξε σημαντική διατηρώντας ενεργείς με επιδοτήσεις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την εθνική ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Καθοριστική επίσης για το μέλλον είναι η ευρωπαϊκή ενίσχυση του ταμείου ανάκαμψης αλλά με ροές από το β εξάμηνο του έτους. 


Απέναντι όμως στην βιομηχανική Ευρώπη του βορρά των μεγάλων πλεονασμάτων, και με την απίστευτη χρηματοδότηση σε εθνικές κλίμακες των κλάδων αυτών, η χώρα μας προς το παρόν έχει κυρίως τουρισμό και εμπόριο. Και τα δυο είναι εποχιακά, πρέπει να ανοίξουν άμεσα, είναι ο μόνος δρόμος για σημαντική φετινή εισροή πόρων (το 2019 στα 20 δις) και όχι δανεικών, πρέπει να γίνει επείγουσα εθνική προτεραιότητα και να κινηθούμε ταχύτατα 


3. Η κυβέρνηση οφείλει να προβεί άμεσα στις διαδικασίες για απόκτηση ενός σημαντικού αριθμού εμβολίων, γύρω στο 1-1,5 εκατομμύριο δόσεις, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ή χωρίς συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Να διερευνηθεί η δυνατότητα διακρατικής συμφωνίας (πχ Ισραήλ, Ρωσία ) πιθανόν και με δικαίωμα εγχώριας παραγωγής για το μέλλον, κι αν χρειασθεί να βασισθεί στον ΕΟΦ για πιστοποίηση αν χρειασθεί -πχ σπούτνικ- , χωρίς να περιμένει τον ΕΜΑ (Ευρωοργανισμό Φαρμάκου γνωστό για τις μακρόσυρτες γραφειοκρατίες του). 

Αυτές οι παρτίδες εμβολίων θα έχουν αποκλειστική προτεραιότητα τους άμεσα εργαζομένους στην τουριστική αλυσίδα (περίπου 600.000 -800.000 άτομα στα βασικά επαγγέλματα μεταφορά, εστίαση και ξενοδοχεία) και μετά το λιανεμπόριο. 


Ο τωρινός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά ανεπαρκής, καθώς μόλις τον Μάιο -και εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο πληθυσμός άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες θα ξεκινήσει, όπως ακόμα μελετάται, ο κόσμος του τουρισμού. 


Την ίδια στιγμή το υπουργείο τουρισμού προαναγγέλλει για έναρξη σεζόν την 15η Μαΐου με όλο τον εμπλεκόμενο επαγγελματικό κλάδο ουσιαστικά ανεμβολίαστο. Άρα είναι κρίσιμη η κατ? εξαίρεση και με απόλυτη στόχευση προετοιμασία του μέσα στον Απρίλιο. Προφανώς θα πρέπει να υπάρξει και εδώ προτεραιοποίηση με πρόταξη των μεγάλων διεθνών προορισμών (Ρόδος, Κέρκυρα, Κρήτη κλπ) και αντίστοιχα σκληρή τήρηση των διεθνών πρωτοκόλλων ελέγχου. 

Ο μηχανισμός εμβολιασμών είναι επαρκής αν και στην ανάγκη μπορεί πάντα να εφαρμοσθεί και η επείγουσα εναλλακτική με μονοδοσικό εμβόλιο (πχ Τζόνσον) στα φαρμακεία τηρουμένης πιστά της φαρμακοεπαγρύπνησης όπως και στα εμβόλια γρίπης. 


4.Ο επόμενος μήνας είναι εξαιρετικά κρίσιμος για τη χώρα και απαιτεί εγρήγορση, υπερβάσεις και εθνικούς αυτοσχεδιασμούς και όχι παγίδευση στον ευρωπαϊκό αυτοματισμό με την πολυτέλεια των αργόσυρτων διαδικασιών. 

Προφανώς δεν τίθεται θέμα ευρωπαϊκού πατριωτισμού ούτε έχουμε ανάγκη να δίνουμε εχέγγυα νομιμοφροσύνης. Ας αναλογιστεί η ΕΕ την τιμωρητική συμπεριφορά της απέναντι μας το 10-12, όπως ο ίδιος ο Ομπάμα την περιγράφει στο βιβλίο του, και την εύθραυστη ιδιαιτερότητα αυτής της περιόδου για την χώρα που αγωνιά ακόμα να ξεπεράσει την κρίση. 


Το μόνο πράσινο σημείο -κράχτης σε μια κατακόκκινη Ευρώπη στον χάρτη του ECDC όλο το χειμώνα, ήταν τα ελληνικά νησιά και οι μεγάλοι του τουρισμού (TUI, jet 2) είναι φορτωμένοι με υπερβολική πίεση και προσδοκίες για ταξίδια στην χώρα μας αλλά ευρίσκονται ακόμα σε αναμονή. 
Το τρίτο κύμα δυστυχώς ενέσκηψε την πιο κρίσιμη για μας στιγμή. 


Δεν χρειαζόμαστε το παράδειγμα του Κουρτς της Αυστρίας ή του αιφνιδίως εθνικιστή Ντραγκι στη διεθνή αναζήτηση εμβολίων, ούτε φυσικά τις πρακτικές του Ορμπαν, και δεν θα διαταράξουμε την ευρωπαϊκή νομιμότητα. Έχουμε όμως κάθε δικαίωμα και υποχρέωση στον λαό μας να κινηθούμε ταχύτατα και αντισυμβατικά και να προλάβουμε τον καιρό. Whatever it takes..