Η Ν.Δ διευρύνει και πάλι τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι αβεβαιότητες είναι πολλές

Ζαχαρίας Ζούπης 12 Απρ 2023

Τα Τέμπη δημιούργησαν ένα νέο τοπίο. Μπορεί να μην έφεραν  ανατροπές στους συσχετισμούς, υπήρχε όμως μια έντονη κινητικότητα. Η Ν.Δ πληγώθηκε σοβαρά, αλλά διατήρησε από τις πρώτες έρευνες που έγιναν ένα ψαλιδισμένο μεν, αλλά ορατό προβάδισμα.  Οι σημαντικές φθορές ( 3%-4%) που εμφάνισε στις πρώτες έρευνες λίγες μέρες μετά το δυστύχημα μέσα σε ένα πολύ φορτισμένο κλίμα δεν μετανάστευσαν από την Ν.Δ προς άλλο κόμμα, αλλά προς την γκρίζα ζώνη. Ας σημειωθεί δε, ότι σ΄αυτές τις έρευνες εμφάνιζαν απώλειες και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο από τότε πραγματοποιήθηκε πια σειρά νέων ερευνών σε μια μεγαλύτερη χρονική απόσταση από το τραγικό συμβάν, ολοκληρώθηκε ένας δεύτερος κύκλος ερευνών ενώ ανακοινώθηκε πια ο ακριβής χρόνος πραγματοποίησης των εκλογών.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των ερευνών; Ας μου επιτραπεί να ξεκινήσω αντίστροφα, γιατί σ΄αυτή την εκλογική μάχη φαίνεται να έχει απαντηθεί ποιος θα είναι πρώτο κόμμα , αλλά μένει αναπάντητο ποιες θα είναι οι απόλυτες επιδόσεις των κομμάτων , άρα οι συσχετισμοί που θα καθορίσουν το τελικό παζλ ( αποτελέσματα δεύτερων εκλογών, αθροίσματα κομμάτων και άρα πιθανές συνεργασίες, δυνατότητα αυτοδυναμία) . Υπάρχει μια τάση να βλέπουν όλοι την διαφορά Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, όλα μα όλα σε σχέση με την δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης Κυβέρνησης ή κάποιας Κυβέρνησης συνεργασίας θα καθοριστούν από τις απόλυτες επιδόσεις των κομμάτων και το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής

Ας το πούμε πιο καθαρά.  Τα αποτελέσματα του δεύτερου κύκλου ερευνών αυτά δεν προδιαγράφουν σίγουρες τάσεις ούτε τετελεσμένα. Μπροστά μας έχουμε ένα διάστημα περίπου σαράντα ημερών όπου θα παίξουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Υπάρχει το 15%- 16% της γκρίζας ζώνης και ασφαλώς  η τελική επιλογή αυτών των πολιτών μπορεί να διαφοροποιήσει συσχετισμούς στην μία ή την άλλη κατεύθυνση. Υπάρχουν τμήματα του Κέντρου με σαφή προτίμηση προς τον Κ. Μητσοτάκη που βρίσκονται σε προβληματισμό ιδιαίτερα για τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στο Κράτος . Υπάρχει το μείζον θέμα της πολιτικής ατζέντας των εκλογών, του διακυβεύματος  και του πολιτικού κλίματος που θα κυριαρχήσουν, η επίδραση ενός απρόοπτου γεγονότος ή μιας ξαφνικής κρίσης και της διαχείρισής της, τα λάθη που θα γίνονται, που θα καθορίσουν πολλά. Όλα αυτά θα καθορίσουν μέχρι τελευταία στιγμή όχι το θέμα της πρωτιάς που φαίνεται να έχει κριθεί, αλλά κρίσιμους συσχετισμούς για τις εξελίξεις.

Υπάρχει όμως και μια άλλη ζαλάδα για όσους βλέπουμε τα ποσοστά και προσπαθούμε να μελετήσουμε τις τάσεις. Είναι τα ποσοστά του « κόμματος Κασιδιάρη » που σήμερα κινούνται στο 4% και με τις αναγωγές θα μπορούσε να πλησιάσει το 5%. Αν του επιτραπεί να κατέβει, μια τέτοιου ύψους εκλογική επίδοση θα οδηγούσε σε δύσκολες καταστάσεις, αφού η αυτοδυναμία θα απαιτούσε κοντά στο 40%. Αν του απαγορευτεί η κάθοδος, το ερώτημα είναι ποιος θα κερδίσει περισσότερο από αυτή την δεξαμενή. Τα δύο κόμματα – Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ- λόγω της ρύθμισης που ψήφισαν μάλλον θα πρέπει να αναμένουν μηδενικές εισπράξεις. Επιπλέον είναι τα ίδια κόμματα που κυβερνούσαν όταν η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ κατηγορήθηκε ως εγκληματική συμμορία και η Ν.Δ είναι το κόμμα που επί θητείας του τέλειωσε η δίκη και καταδικάστηκαν οι νεοναζί εγκληματίες. Πιο κερδισμένοι – συγκριτικά πάντα – φαίνεται να είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ο ΣΥΡΙΖΑ, για διαφορετικούς λόγους. Δεν αναφέρομαι σε εκτιμήσεις, αλλά σε ευρήματα δημοσιοποιημένων ερευνών, όπως π.χ της MRB.

Όλα αυτά δημιουργούν αβεβαιότητες αυτή την στιγμή. Ας αναφερθούμε όμως σε  βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις τελευταίες έρευνες. Η Ν.Δ φαίνεται να ανακτά τις μισές περίπου από τις απώλειες που είχε. Ταυτόχρονα βελτιώνονται οι επιδόσεις της σε σειρά δεικτών όπως αξιολόγηση έργου Κυβέρνησης και Πρωθυπουργού, δημοφιλία Πρωθυπουργού, αύξηση της εκτίμησης του Κ. Μητσοτάκη ως καταλληλότερος για Πρωθυπουργός κ.ά . Φαίνεται να μπορεί να ανακτήσει κι άλλες δυνάμεις από αυτές που απώλεσε, αλλά αυτό είναι μια δυνατότητα όχι κάτι που μπορεί να εκλαμβάνεται ως δεδομένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζουν οριακή άνοδο των ποσοστών τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει πια πιο ορατές από παλιότερα  απώλειες προς Κ.Κ.Ε, ΜΕΡΑ 25, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ κ.ά και αυτό του δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Από την μια δεν μπορεί να πείσει ευρύτερα κεντρώα ακροατήρια, από την άλλη δεν μπορεί να εμφανιστεί ως αντισυστημική δύναμη έχοντας κυβερνήσει την χώρα. Γι αυτό και καταφεύγει σε μια αποιδεολογικοποιημένη, απολίτικη τακτική διευρύνσεων που όμως δημιουργεί σύγχυση σε αριστερές ζώνες ψηφοφόρων. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει δυσκολία να σταθεροποιήσει μια ανοδική πορεία μετά από μια περίοδο κατά την οποία βρισκόταν σε ένα σπυράλ καθόδου, ενώ η πρότασή του για μια Κυβέρνηση συνεργασίας που θα μπορούσε να συμμετέχει, δεν φαίνεται να διευρύνει τις δυνατότητές του μέχρι τώρα.

Ως αποτέλεσμα των διεργασιών αυτών,  η διαφορά ανοίγει και πάλι και κατά μέσο όρο η Ν.Δ δείχνει να προηγείται κατά 5% του ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιχειρήσει δε κάποιος να κάνει μια εκτίμηση ψήφου, η Ν.Δ βρίσκεται στην ζώνη του 34%-36%, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ζώνη 28%-30% και το ΠΑΣΟΚ 10%-12%. Η γκρίζα ζώνη μειώνεται αν και διατηρείται μεγάλη της τάξης του 15%-16%. Ίσως το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο των τελευταίων ερευνών είναι ότι η Ν.Δ εμφανίζει γρηγορότερους ρυθμούς επιστροφής στις προ Τεμπών δημοσκοπικές επιδόσεις της απ΄ότι αναμενόταν και αυτό δημιουργεί αντικειμενικά την αίσθηση της δυνατότητας να ανακτήσει κι άλλες δυνάμεις.

Αυτή είναι η εικόνα αυτή την στιγμή και οι δημοσκοπήσεις μετά το Πάσχα που θα συμπίπτουν και με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, θα μας δείξουν αρκετά. Ας περιμένουμε. Τίποτα δεν μένει σταθερό στην Πολιτική και αυτό ας το έχουν στην σκέψη τους όλα τα κομματικά επιτελεία. Απ΄ότι φαίνεται πάντως, στις 21 Μαίου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό όλο το παιχνίδι των εξελίξεων και αυτό αφορά τους πολίτες.