Εκλογές στην Ε.Ε.

Αντώνης Τριφύλλης 11 Μαϊ 2022

Είναι αλήθεια πως κάθε φορά που στήνονται κάλπες σε  μια ευρωπαϊκή χώρα οι ευρωπαΐστες παθαίνουν ταχυκαρδία. Δεν είναι η πρώτη φορά που στις Βρυξέλλες το θερμόμετρο ανεβαίνει αναμένοντας τα αποτελέσματα των εκλογών σε κράτη- μέλη. Τρεις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις χτύπησαν την ενότητα της Ένωσης. 

Η πρώτη με την κρίση των στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης  στην Αμερικής οδήγησε σε πτώχευση των μεγάλων αμερικανικών τραπεζικών και επενδυτικών ομίλων και πρωτοφανή ύφεση. Στην Ευρώπη μεταλλάχθηκε σε κρίση δανεισμού. Η δεύτερη με την πανδημία της οποία η Ε.Ε. κατόρθωσε να ξεπεράσει το οικονομικό σκέλος με το Ταμείο Ανάπτυξης. Σήμερα ζούμε την τρίτη και πιο δύσκολη με την ρωσική εισβολή και τα μέτρα κατά της Ρωσίας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. 

Η ακρίβεια σε τρόφιμα και ενέργεια έχει ενισχύσει τις λαϊκίστικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Είναι όμως έτσι; Ας θυμηθούμε τα αποτελέσματα τεσσάρων εκλογών που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Πορτογαλία. Ο Πρωθυπουργός Ντα Κόστα κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή, μετά την πτώση της κυβέρνησης  συνεργασίας. Τα δυο αριστερά κόμματα που συμμετείχαν στην διακυβέρνηση απέσυραν την εμπιστοσύνη τους και η χώρα οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές στις οποίες και συνετρίβησαν. Η κυβέρνηση διπλασίασε τα ποσοστά της από τις εκλογές του ’19. Έτσι, ο σθεναρά ευρωπαϊστής πρωθυπουργός, με τις επιτυχίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, θα μπορέσει να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματός του παρά την Ουκρανική κρίση. Δεν είναι τυχαίες οι επιτυχίες της χώρας που έζησε την μακροχρόνια δικτατορία του Σαλαζάρ. Θυμάμαι ότι στο πρώτο πακέτο Ντελόρ είχε  επιλέξει ως κύριο στόχο της την βελτίωση της  Παιδείας.

Ουγγαρία. Κανείς δεν περίμενε την επανεκλογή του Όρμπαν και μάλιστα με μια διαφορά πάνω από 10 μονάδες από την ενωμένη αντιπολίτευση έξι κομμάτων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν μεταξύ τους μεγάλες ιδεολογικές διαφορές. Τους ένωνε η μάχη κατά της διαφθοράς του καθεστώτος και η θετική στάση τους απέναντι στην Ε.Ε. Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις που διενεργούσαν οι ίδιοι τους έδιναν νίκη έστω και οριακή. Όμως ο άρχων είχε στα χέρια του τρία καλά χαρτιά. Το εκλογικό σύστημα, το σύνολο των μέσων ενημέρωσης και την ιστορία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά την ήττα στον παγκόσμιο πόλεμο ένα μεγάλο μέρος της χώρας διαμελίστηκε και πάνω από 3 εκατομμύρια Ούγγροι ζουν σε γειτονικές χώρες. Αυτοί έχουν δικαίωμα ψήφου. 

Γαλλία. Πρόσφατη είναι η αναγέννηση του εθνικισμού και αντιευρωπαϊσμού στα πρόσωπα της Λεπέν και του Ζεμούρ. Οι Προεδρικές εκλογές απέδειξαν ότι οι Γάλλοι παρά την οικονομική κρίση  προτίμησαν την Γαλλία ως σημαντική δύναμη στην Ευρώπη και στον Κόσμο. Και ο Γαλλογερμανικός άξονα, κινητήρια δύναμη της Ε.Ε. δεν  διαταράχτηκε. Ωστόσο είναι μπροστά μας οι βουλευτικές εκλογές. Είναι αναμενόμενο ότι μια κυριαρχία της αριστερής και της λαϊκίστικής  δεξιάς στο Κοινοβούλιο θα είναι σοβαρό πρόβλημα για τον Πρόεδρο. Ωστόσο τίποτε δεν αποκλείεται. Ακόμη και η νίκη της προεδρικής πλειοψηφίας.

Σλοβενία. Η τελευταίες εκλογές πραγματοποιήθηκαν στην Σλοβενία.  Και μια νέα κυβέρνηση με κορμό ένα νέο κόμμα- “Κίνημα της   Ελευθερίας” – κέρδισε τις εκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός υπενθυμίζουμε ότι χαρακτηρίζεται ως ακροδεξιός εθνικιστής και φανατικός φίλος του Τραμπ. 

Το συμπέρασμα που καταλήγουμε είναι ότι παρά τις κρίσεις η Ένωση συνεχίζει την πορεία της διατηρώντας τις αξίες της που πηγάζουν από την αρχή της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Και ότι πολλά Ευρωπαϊκά κράτη επιθυμούν να ενταχθούν στην Ένωση. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να τα απογοητεύσουμε.. 

Πηγή: www.tanea.gr