'Ενα ψάρι σπαρταράει στο Αιγαίο

Αντώνης Τριφύλλης 31 Μαϊ 2022

 

" Το μητσοτάκ, το μητσοτάκ"

Διονύσης Σαββόπουλος

Και τι ψάρι! Καρχαρίας ολόκληρος. Αυτοπροσώπως ο κ. Ερντογάν τυλίχτηκε στα δίχτυα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ποιος το περίμενε, ακόμη και στην Ελλάδα, ότι θα είχε τέτοια υποδοχή από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να χειροκροτούν  όρθιοι και επανειλημμένα τον ομιλητή. Αλλά δεν ξεχνάμε επίσης και την διαμάχη που έχει τις ρίζες της από την εποχή τού φίλου του κ. Τραμπ, όταν το Κογκρέσο δεν χώνευε με τίποτε τους ρωσικούς S400 και τα ελεγχόμενα από την αμερικανική Δικαιοσύνη πάρε δώσε των δυο γαμπρών. Τι να έχει άραγε απογίνει αυτή η υπόθεση.

Και όλα αυτά έχοντας δώσει στον Σουλτάνο τα εύσημα της Δύσης για την διαμεσολάβησή του στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Φυσικά φρόντισε να δώσει καταφύγιο σε ρωσικές υπερπολυτελείς θαλαμηγούς Ρώσων ολιγαρχών. Δυστυχώς όμως όλα τα τσαλίμια άφησαν ασυγκίνητες τις αγορές. Και να ΄μαστε πάλι εδώ Ανδρέα, που θα έλεγε κι ο Ανδρουλάκης. Τα οικονομικά απόνερα του πολέμου-πληθωρισμός,  φτωχοποίηση ,έλλειψη αγαθών- χτύπησαν σαν τσουνάμι και την Τουρκική οικονομία. Πάνω που είχε συνέλθει από την κρίση που έζησε πριν δυο χρόνια, όταν το δολάριο είχε φτάσει τις 18,5 τουρκικές λίρες, χτες επανήλθε στα 17 δολάρια και έχει ο Αλλάχ. Αυτά παθαίνει όταν η Κεντρική Τράπεζα ελέγχεται από την πολιτική και χρησιμοποιεί αδόκιμους τρόπους τιθάσευσης του στασιμοπληθωρισμού.

Βέβαια η Τουρκία είναι μια μεγάλη οικονομική, βιομηχανική και στρατιωτική δύναμη. Η ναυπηγική βιομηχανία και η βιομηχανία κατασκευής όπλων για παράδειγμα είναι ισχυρές. Από την άλλη η υιοθέτηση του μουσουλμανικού δόγματος για την οικονομία και τα μεγάλα ανοίγματα για τη στήριξη φιλικών της καθεστώτων σε χώρες της Αφρικής και της αναιρούν την ισχύ της. Ακόμη και η νίκη της στον πόλεμο Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν τελικά αποδείχτηκε νίκη της Ρωσίας.

Τα συμπεράσματα που καταλήγω είναι απλά.

Ευτυχώς, να είναι καλά ο Σημίτης, η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις για τυχόν αλλαγή πολιτικής από την ενωμένη τουρκική αντιπολίτευση στις επερχόμενες εκλογές.

Η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι εφικτή. Εμείς όμως θα πρέπει να παροτρύνουμε τους γείτονές μας να προσπαθήσουν κι άλλο στις προϋποθέσεις ένταξης όπως η καλή γειτονία με όμορα κράτη, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ.

Να στοιχηθούμε όλοι στην εξοπλιστική προσπάθεια, ιδίως αν υλοποιηθεί το σχέδιο για αξιοποίηση της πολεμικής βιομηχανίας μας στην κατασκευή οπλικών συστημάτων από τους Αμερικανούς.

Όλα αυτά ακυρώνονται όταν υπάρχει σύγκρουση ταυτοτική. Πάρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο η προσπάθεια.

Πηγή: www.tanea.gr