Ο πόλεμος των νομισμάτων

Αντώνης Τριφύλλης 23 Μαϊ 2022

Ο πόλεμος με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πολλά δεινά.  Όπως η αιματοχυσία, οι καταστροφές κλπ. δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Όχι μόνο για τις επιπτώσεις στο καθ’ αυτό πολεμικό μέτωπο, αλλά και για τις παράπλευρες ζοφερές οικονομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες. Και δεν μιλάμε μόνο για τις άθλιες συνθήκες που  αντιμετωπίζουν οι δυο εμπόλεμες πλευρές, αλλά και για τις εξ ίσου σοβαρές επιπτώσεις που αντιμετωπίζει  ολόκληρη η ανθρωπότητα από τις κυρώσεις και ιδιαίτερα ο τρίτος κόσμος και οι αναδυόμενες αγορές. Η επισιτιστική κρίση έχει φτάσει σε επίπεδα λιμοκτονίας ιδιαίτερα σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Από την Αίγυπτο μέχρι το Μαλί και από το Μπαγκλαντές μέχρι το Αφγανιστάν κύριο μέλημα των φτωχών είναι η καθημερινή επιβίωση και της μεσαίας τάξης το φάσμα της πτώχευσης.

Ας μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πληθωρισμός αυξάνει, με προφανές αντίκτυπο στην πολιτική σταθερότητα των Δημοκρατιών. Δεν μιλάμε ακόμη για “Βαϊμάρη”, αλλά για ανατροπή μιας αισιόδοξης πορείας που είχε μετά την προηγούμενη πετρελαϊκή κρίση.. Και ένας από τους λόγους είναι η μερική αναστολή του εμπορίου. Πολλοί αναφέρονται στην καθίζηση του εμπορίου, δηλαδή της παγκοσμιοποίησης, που είναι ο βασικός πόρος και ισχύς των Δημοκρατιών μας.

Ένας δείκτης “ισχύος” είναι το αποθεματικό νόμισμα που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες. Το  αποθεματικό νόμισμα είναι ξένο νόμισμα που κρατείται σε σημαντικές ποσότητες από τις κεντρικές Τράπεζες ή ως μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων  τους. Το αποθεματικό νόμισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διεθνείς συναλλαγές, διεθνείς επενδύσεις και σε όλες τις πτυχές της παγκόσμιας οικονομίας. Θεωρείται ένα ασφαλές για την ομαλή διακίνηση του εμπορίου, την ασφάλεια των καταθετών και αξιόπιστο νόμισμα.  Μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο  η κυριαρχία του δολαρίου ήταν απόλυτη με συνέπεια  οι ΗΠΑ μπορούσαν να δανειστούν με χαμηλότερο κόστος από τις άλλες χώρες, και συνεπώς και οι επιχειρήσεις τους και οι ιδιώτες. Με την υιοθέτηση του Ευρώ και τη συνετή διαχείριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα ς η θέση του Ευρώ βελτιώθηκε  Το 2018 η κατάσταση άλλαξε προς το ευνοϊκότερο για το Ευρώ. Τότε οι ΗΠΑ διακατείχαν το 20,7% και το Ευρώ το 19,3% των αποθεματικών νομισμάτων. Μάλιστα, στρατηγικός στόχος της Ε.Ε. ήταν να αυξήσουν την αξιοπιστία τους με διμερείς συμφωνίες με πετρελαιοπαραγωγές χώρες, ώστε να αγοράζουν το πετρέλαιο με Ευρώ και όχι με “πετροδολάρια”.

Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε την ισορροπία. Το ευρώ σήμερα βρίσκεται στην χαμηλότερη ισοτιμία σε σχέση με το δολάριο. Παράλληλα μια σειρά χώρες φροντίζουν να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους ή να εξοφλούν τα χρέη τους στα νομίσματά τους χωρίς να διαμεσολαβούν τα κυρίαρχα νομίσματα. Τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου των νομισμάτων θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια τάξη με απρόβλεπτες εξελίξεις για την ισορροπία των δυνάμεων.

 Είναι προφανές ότι πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει το ταχύτερο δυνατόν. Νικητής δεν θα υπάρξει και θα βρεθούμε σε έναν κόσμο που κανείς δεν επιθυμεί, αλλά και κανείς δεν θα μπορεί να αντέξει. Ούτε και το δολάριο.

Πηγή: www.tanea.gr