Αντιπαράθεση στη Βουλή για την Ελληνο-αμερικανική συμφωνία- Ψηφίστηκε με 181 υπερ και 119 κατά

12 Μαϊ 2022

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, με 181 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά, «η κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Υπέρ της νέας αναβαθμισμένης ελληνοαμερικάνικης Συμφωνίας, τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ μαζί με τους 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές, Κωνσταντίνο Μπογδάνο και Κωνσταντίνα Αδάμου.

Αντιπαράθεση

«Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας υπηρετεί πολύπλευρα τα συμφέροντά μας ενώ για την κυβέρνηση μας συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα εθνικών συμμαχιών που αναβαθμίζουν τις θέσεις της Ελλάδας στα Βαλκάνια την Μεσόγειο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια για την αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ. 

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η συγκεκριμένη συμφωνία παύει να είναι διμερές πρωτόκολλο και γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας. Ενός κρίσιμου κόμβου στο νέο ενεργειακό χάρτη».«Μία συμφωνία - είπε - που επιδρά ταυτόχρονα όχι μόνο στην άμυνα και τη διπλωματία αλλά κυρίως και στην οικονομία και την ενέργεια».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, αναφέροντας τους τρεις σημαντικούς λόγους, «για τους οποίους θεωρώ ότι αυτό το τροποποιητικό πρωτόκολλο είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα» που έρχεται - όπως σημείωσε - σε συνέχεια συζητήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρώτον, η συμφωνία αυτή είναι σημαντική διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά 5ετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ ή να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες.

Δεύτερον, αυτή η διμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο. Στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης. Η Σούδα είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται επίσης το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δυο στρατόπεδα, το πρώτο στο Βόλο και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Τρίτον, η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης. Μία διατύπωση, που δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής σας κύριοι της αντιπολίτευσης, την επαναλαμβάνει ο υπουργός Μπλίνκεν στην συνοδευτική επιστολή του» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Aλ. Τσίπρας: Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο

"Αμήχανο" και "στριμωγμένο" χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας το λόγο στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.

"Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα'", δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και εξήγησε πως από τη μια καλείται ο πρωθυπουργός να "υπερασπιστεί" μια συμφωνία με τις ΗΠΑ "δίχως ανταλλάγματα" και λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να "πριμοδοτήσουν" την Τουρκία και από την άλλη αντί να μιλάει για τα "κρίσιμα εθνικά θέματα" να "υπεραμύνεται" μιας πολιτικής που "έχει οδηγήσει στην ανέχεια της συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας".

"Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Άλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά", σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν "πολλές ευκαιρίες" για να συζητηθούν τέτοια θέματα, όπως η ΔΕΗ, το ενεργειακό ή η ακρίβεια.

Μ. Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την Αμυντική Συμφωνία παρά τις σοβαρές ενστάσεις του

Για ηθελημένη σκιαμαχία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης για τους διαξιφισμούς που αντάλλαξαν στη συζήτηση για την επικύρωση της νέας Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας, Ελλάδας - ΗΠΑ , στη Βουλή.

Ο κ. Κατρίνης επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι εμφανίστηκε αμήχανος να πείσει για τη σημασία της συμφωνίας, πως προσχώρησε στη ρητορική του κ. Βελόπουλου αμφισβητώντας το διαχρονικό πατριωτισμό του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για μένος του πρωθυπουργού κατά του ΠΑΣΟΚ. «Το πολιτικό μέγεθος του κ. Μητσοτάκη δεν φτάνει το μέγεθος και τη συνεισφορά του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Ταυτόχρονα καταφέρθηκε εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως υιοθετεί τον αντιαμερικανισμό για να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής για την εκλογή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον επέκρινε ακόμη έντονα για την κριτική προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να θυμηθεί τι έκανε η παράταξή του το 1990 στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν είναι πατριωτικό α λα καρτ ούτε χρησιμοποίησε τη χώρα σε κρίσιμες στιγμές πρός όφελός του.

«Θα ψηφίσουμε τη συμφωνία παρά τις σοβαρές ενστάσεις και ελλείψεις για τη διαπραγμάτευσή της και τη χρονική της διάρκεια γιατί σ΄αυτή τη κρίσιμη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια απώλειας σημαντικών συμμάχων», ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ζήτησε επιπλέον διευκρινίσεις από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, γιατί δεν περιλαμβάνεται ρητά στη συμφωνία αναφορά στο άρθρο 51 του Κατασταστικού Χάρτη του ΟΗΕ περί νόμιμης άμυνας των κρατών όταν απειλείται η κυριαρχία τους.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε πώς «δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση» την οποία κάλεσε να ζητήσει επισήμως από τις ΗΠΑ εξηγήσεις για το ενδεχόμενο να δοθούν F-16 στη Τουρκία, όπως έγινε γνωστό. «Οι σχέσεις των συμμάχων πρέπει να είναι ισότιμες», υπογράμμισε ο κ . Κατρίνης. Σημείωσε δε ότι η αναθεωρητική πολιτική του κ. Ερντογάν είναι ίδια με την αναθεωρητική πολιτική της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Επεσήμανε ακόμη ότι είναι ευνοϊκή η συγκυρία να προβληθούν οι πάγιες θέσεις της Ελλάδας που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.