Για τις προεδρικές εκλογές στη Χιλή

Σίμος Ανδρονίδης 01 Ιαν 2022

Πριν από λίγες ημέρες, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Χιλή, επικράτησε ο Αριστερός υποψήφιος Γκαμπριέλ Μπόριτς, επικρατώντας επί του συνυποψήφιου του για την προεδρία, Αντόνιο Καστ. Στο δεύτερο εκλογικό γύρο, ο Μπόριτς έλαβε το 56% των ψήφων, πετυχαίνοντας μία σημαντική εκλογική νίκη επί ενός πολιτικού ο οποίος, όπως γράφει το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Η Καθημερινή,’ υπήρξε «θαυμαστής» της δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ.

Σταχυολογούμε ενδεικτικά από το συγκεκριμένο δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της ‘Καθημερινής’: «Ιστορική μπορεί να χαρακτηρισθεί η εκλογή του αριστερού υποψηφίου Γκάμπριελ Μπόριτς στην προεδρία της Χιλής, με τον 35χρονο εν αναμονή πρόεδρο να γίνεται ο νεότερος ένοικος του ανακτόρου Μονέδα. Ο πρώην ακτιβιστής του αντικυβερνητικού μαθητικού κινήματος της δεκαετίας του 2010 κατήγαγε αποφασιστική νίκη με ποσοστό 56% έναντι του υπερσυντηρητικού καθολικού και θαυμαστή της δικτατορίας του Πινοσέτ αντιπάλου του, Αντόνιο Καστ, στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Πηδώντας πάνω από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα τα ξημερώματα της Δευτέρας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο καταγόμενος από την Παταγωνία Μπόριτς ανέβηκε στη σκηνή σε κεντρική πλατεία του Σαντιάγο».1

Αρχικά, δύναται να τονίσουμε2 πως στην προεδρική εκλογική αναμέτρηση, λειτούργησε, πιο ευδιάκριτα, η διαιρετική τομή Αριστεράς-Δεξιάς, η οποία, ακόμη και δεν ήταν αυτή που επικαθόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα (σε αυτό συνετέλεσαν και άλλες παράμετροι), υπήρξε επιδραστική, καθότι, μέσω αυτής, έλαβε χώρα σειρά κομματικών-πολιτικών διεργασιών και συνδέσεων, νοηματοδοτήθηκαν πολιτικές αφηγήσεις, στο εγκάρσιο σημείο όπου, η επιδραστική αυτή τομή, αναμείχθηκε (ή αλλιώς συναρθρώθηκε), με τον πρόσφατο κινηματικό-συγκρουσιακό κύκλο, συμβάλλοντας στην παραγωγή διαφοροποιήσεων επί τη βάση διακυβεύσεων (τι θέση έλαβαν οι υποψήφιοι για σειρά κρίσιμων θεμάτων), της στάσης τους απέναντι στα αιτήματα των συμμετεχόντων, και, τελευταίο άλλα όχι έσχατο, στο σύνταγμα της στρατιωτικής δικτατορίας.

Το οποίο ισχύει ακόμη, αν και το 78% των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου του 2020, ψήφισε υπέρ της αναθεώρησης του. Μία από τις πρώτες αποφάσεις του νεο-εκλεγέντος προέδρου, θα είναι ακριβώς η προώθηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Χιλιανού συντάγματος.

Διευρύνοντας κατά τι την εικόνα της ανάλυσης μας, σπεύδουμε να εισαγάγουμε εντός αυτής, την έννοια του «εκλογικού καθεστώτος»3 (electoral regime), των Mac Adam & Tarrow.

Σύμφωνα με τους Νίκο Σερντεδάκι και Μυρσίνη Κουφίδη, οι οποίοι και προσφέρουν μία ευσύνοπτη όσο και κατατοπιστική ανάλυση του σχήματος των «εκλογικών καθεστώτων», ως «εκλογικά καθεστώτα ορίζονται εκείνες οι σχετικά μακροχρόνιες περίοδοι επικράτησης εκλογικών σχηματισμών, κομμάτων και κυβερνήσεων που αντιστοιχούνται προς την μια ή την άλλη πλευρά του άξονα των πολιτικών τοποθετήσεων (δεξιά-αριστερά)».4

Υπό αυτό το πρίσμα, και λαμβάνοντας υπόψιν τα πρόσφατα γεγονότα διαμαρτυρίας στη Χιλή (φθινόπωρο 2019), θα υπογραμμίσουμε πως προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις λειτουργίας του «εκλογικού καθεστώτος», κάτι που εκφράσθηκε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Ως προς αυτό, διακρίνουμε δύο επιμέρους επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο, σχετίζεται εμπρόθετα με την «αλληλεπίδραση των κινημάτων με τις εκάστοτε εκλογικές εκστρατείες»,5 και, πιο συγκεκριμένα με το γεγονός πως ο υποψήφιος πρόεδρος στη δική του προεκλογική εκστρατεία, ενσωμάτωσε βασικά κοινωνικοπολιτικά προτάγματα έτσι όπως εμφανίσθηκαν την περίοδο των κινητοποιήσεων.6

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, δεν προσέλαβε τα κινηματικά διακυβεύματα αυτούσια, αλλά, τα επεξεργάσθηκε εκ νέου, με τρόπο ώστε, αφενός μεν να εναρμονισθούν με τις δικές του κεντρικές στοχεύσεις και απευθύνσεις, και, αφετέρου δε, να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την εμφάνιση της λεγόμενης «θεματικής ψήφου»7 (issue vote), σύμφωνα με την διατύπωση της Nonna Mayer.

Κύρια υπό την μορφή του να γνωρίζουν ξεκάθαρα οι εκλογείς τις «διακυβεύσεις των εκλογών», και επίσης, «να αντιλαμβάνονται τις διαφορές στις τοποθετήσεις των υποψηφίων».8 Η θεματική ψήφος λειτούργησε ευδιάκριτα και υπέρ του Γκαμπριέλ Μπόριτς, και στον δεύτερο εκλογικό γύρο.

Το δεύτερο επίπεδο, έχει σχέση με την διαμόρφωση συνθηκών αλληλεπίδρασης μεταξύ της κινηματικής εκστρατείας, της πραγματοποίησης των εκλογών9 και της εκλογικής υποστήριξης (ψήφος) προς την πλευρά του Γκαμπριέλ Μπόριτς.

Η κινηματική δυναμική που δεν υπήρξε εξασθενημένη (για κάτι τέτοιο συνέδραμε και το δημοψήφισμα του 2020 για την αναθεώρηση του συντάγματος), ευνόησε τον Γκαμπριέλ Μπόριτς η υποψηφιότητα του οποίου διέθετε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, εκεί όπου, ο ίδιος κατάφερε να διαμεσολαβήσει μεταξύ κινήματος και εκλογικής διαδικασίας, καλλιεργώντας το έδαφος για την εμφάνιση της θεματικής ψήφου.10 Η οποία έγειρε σαφώς προς τα Αριστερά (η διαιρετική τομή για την οποία και έγινε λόγος πιο πάνω).

Η προεκλογική του καμπάνια αποδείχθηκε αποτελεσματική και επιτυχημένη, κάτι που παρήγε ως αποτέλεσμα την συγκρότηση ενός νέου «εκλογικού καθεστώτος», το οποίο και οφείλουμε να παρατηρούμε για να δούμε το πως θα εξελιχθεί σε μακροχρόνιο επίπεδο. Το αν θα εδραιωθεί ένα νέο εκλογικό καθεστώς, θα εξαρτηθεί και από τις πολιτικές που θα ληφθούν, και από το ύφος άσκησης εξουσίας που θα υιοθετήσει ο νέος πρόεδρος της Χιλής.


 


 

1 Βλέπε σχετικά, ‘Ο αριστερός εν αναμονή νέος πρόεδρος της Χιλής,’ Διαδικτυακή έκδοση εφημερίδας ‘Η Καθημερινή,’ 26/12/2021, www.kathimerini.gr/world/561642967/o-aristeros-en-anamoni-neos-proedros-tis-chilis/ Ίσως είναι υπερβολική έως απλοϊκή η εκτίμηση εκείνη που θέλει τον συντηρητικό υποψήφιο Αντόνιο Καστ να είναι «θαυμαστής», εν συνόλω, της σκληρής στρατιωτικής δικτατορίας Πινοσέτ. Είναι περισσότερο πιθανό ο υποψήφιος πρόεδρος να εκφράσθηκε θετικά για κάποιες πτυχές της ακολουθούμενης πολιτικής εν καιρώ δικτατορίας, παρά να εξέφρασε την υποστήριξη του στη Χιλιανή δικτατορία ‘ως έχει,’ κάτι που όμως αρκούσε για να στερήσει από την υποψηφιότητα του την απαραίτητη κοινωνική δυναμική, εν όψει μάλιστα του δευτέρου γύρου. Σε μία περίοδο μάλιστα, όπου οι μαζικές κοινωνικές-πολιτικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στράφηκαν ‘φορτισμένα’ κατά των πολιτικών που εφήρμοσε η δικτατορία Πινοσέτ, όπως και κατά του συντάγματος που ψηφίσθηκε εν τω μέσω της στρατιωτικής δικτατορίας, με το «πολιτικό κλίμα» που διαμορφώθηκε, για να στραφούμε στην ανάλυση του Klatzmann, την περίοδο των κινητοποιήσεων, να δυσχεραίνει εν τοις πράγμασι τα περιθώρια κινήσεων του Καστ, ο οποίος (κυρίως εν όψει του δευτέρου γύρου), προσελήφθη ως ‘υποστηρικτής’ της δικτατορίας Πινοσέτ, χάνοντας συμβολικό-πολιτικό κεφάλαιο και κοινωνική δυναμική. Βλέπε σχετικά, Klatzmann, J., ‘Comportement electorale et classe sociale,’ στο: ‘Les elections du 2 Janvier 1956,’ Association Francaise de Science Politique, PFNSP, Paris, 1957.

2 Για τις διεργασίες στο χώρο της Χιλιανής Αριστεράς και για την επιλογή Μπόριτς ως υποψήφιου προέδρου, βλέπε και, ‘Ο αριστερός εν αναμονή νέος πρόεδρος της Χιλής…ό.π.

3 Βλέπε σχετικά, Mac Adam, Doug, & Tarrow, Sydney, ‘Ballots and Barricades: On the Reciprocal Relations between Elections and Social Movements,’ Perspectives on Politics 8, σελ. 529-542, 2010.

4 Βλέπε σχετικά, Σερντεδάκις, Νίκος, & Κουφίδη, Μυρσίνη, ‘Συγκρουσιακός κύκλος στην Ελλάδα της κρίσης,’ Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, Τεύχος 44, Νο. 1, σελ. 16, 2018, Διαθέσιμο στο: ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/hpsa/article/view/15919/14329

5 Βλέπε σχετικά, Σερντεδάκις, Νίκος, & Κουφίδη, Μυρσίνη, ‘Συγκρουσιακός κύκλος στην Ελλάδα της κρίσης…ό.π.

6 Εδώ μπορούμε να πάμε ακόμη βαθύτερα, εάν ιδίως συνυπολογίσουμε δραστικά την παράμετρο της ενεργού συμμετοχής στην εκλογική του καμπάνια, πρώην ακτιβιστών που συμμετείχαν στις μαθητικές-φοιτητικές διαδηλώσεις του 2011, με πρωταρχικά αιτήματα την παροχή δωρεάν παιδείας (σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες),και την κατάργηση πολιτικών που παρέπεμπαν στο δικτατορικό καθεστώς Πινοσέτ. Άρα, η εκλογική καμπάνια Μπόριτς εγγράφει εντός της προεκτάσεις δύο μείζονων κινηματικών συμβάντων της τελευταίας δεκαετίας, με το μεν πρώτο (2011), να εκδηλώνεται και σε στελεχιακό επίπεδο (ταύτιση υποψηφίου-συνεργατών στο επίπεδο των ιδεών), και το δε δεύτερο (2019), να εκδηλώνεται στο επίπεδο των ιδεών και των πολιτικοϊδεολογικών αφηγήσεων.

7 Bλέπε σχετικά, Mayer, Nonna, Perrineau, P., Boy, D., & Cautres, B., ‘Εκλογική συμπεριφορά. Ιστορικές διαδρομές και μοντέλα ανάλυσης,’ Μετάφραση-επιμέλεια-βιβλιογραφία: Βερναρδάκης Χριστόφορος, Εκδόσεις Σαββάλας, Αθήνα, 2005, σελ. 69.

8 Bλέπε σχετικά, Mayer, Nonna, Perrineau, P., Boy, D., & Cautres, B., ‘Εκλογική συμπεριφορά. Ιστορικές διαδρομές και μοντέλα ανάλυσης…ό.π., σελ. 69.

9 Οι προεδρικές εκλογές στη Χιλή, έγιναν αντιληπτές ως ευκαιρία για ένα τμήμα συμμετεχόντων στις κινηματικές διεργασίες του προηγούμενου διαστήματος (και μεταξύ αυτών, νέα σε ηλικία άτομα), για την επίτευξη του στόχου της ‘Αλλαγής,’ που εδώ συνδέεται με την οικοδόμηση ενός νέου πολιτικού συστήματος που δεν θα θυμίζει το δικτατορικό παρελθόν της χώρας. Ο Μπόριτς, άνθρωπος των κινημάτων, θεωρήθηκε ως ο πλέον ‘κατάλληλος’ υποψήφιος (και λόγω του ‘φορτίου’ που έφερε), για να ηγηθεί μίας τέτοιας σύνθετης προσπάθειας.

10 Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, η αποτίμηση του ιστορικού παρελθόντος της χώρας και η ιστορική μνήμη, σχετική με την στρατιωτική δικτατορία Πινοσέτ, διαδραμάτισαν ιδιαίτερο ρόλο, από την στιγμή μάλιστα που ο ένας εκ των δύο βασικών διεκδικητών της προεδρίας, θεωρήθηκε, αν όχι ‘συνεχιστής’ (σε περίπτωση που εκλεγεί), τουλάχιστον ‘συμπαθών’ την δικτατορία. Σε ένα πολωτικό πλαίσιο, με την αντιδικτατορική μνήμη, συνεπεία και των πρόσφατων κινηματικών-πολιτικών διεργασιών, να είναι ισχυρή, έλαβε χώρα η δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος το οποίο και θα σπεύσουμε να κωδικοποιήσουμε ως εξής: Κινηματικός κύκλος-βασικά αιτήματα-απόρριψη του δικτατορικού παρελθόντος και των αποτυπωμάτων του στο κοινωνικό-πολιτικό γίγνεσθαι-προεκλογική περίοδος-ψήφος στον Μπόρις ως ‘ενσάρκωση’ της Αριστερής Αλλαγής, που υπόρρητα θυμίζει τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Και είναι χαρακτηριστικό, πως ο Μπόριτς δεν χρειάσθηκε να λειάνει τις αριστερές γωνίες του πολιτικού λόγου (οι αφηγήσεις περί ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης είχαν τον πρώτο λόγο), κατά την διάρκεια της όλης προεκλογικής περιόδου, με τον ίδιο να προσεταιρίζεται και τμήματα της εργατικής τάξης που δεν έμειναν ανεπηρέαστα από το κλίμα της περιόδου και από τα σημεία στα οποία έδιδε έμφαση ο υποψήφιος της Αριστεράς (εδώ χρήζει μελέτης το αν υπήρξε και σε ποιο εύρος η αποκαλούμενη ταξική ψήφος).