Γιατί το σιωνιστικό όνειρο εξαρτάται από τη λύση των δύο κρατών- Ο μόνος τρόπος για να νικήσει πραγματικά το Ισραήλ τη Χαμάς

Ami Ayalon 15 Απρ 2024

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά της Χαμάς μετά τις φρικτές επιθέσεις της οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου είναι μια δίκαιη αποστολή. Οι μαχητές της Χαμάς έσφαξαν εκατοντάδες αθώους ανθρώπους, σκότωσαν σκόπιμα παιδιά και ηλικιωμένους και βίασαν και ακρωτηρίασαν γυναίκες. Απήγαγαν εκατοντάδες αμάχους -συμπεριλαμβανομένων γυναικών, βρεφών και ογδοντάχρονων- και τους κράτησαν αιχμάλωτους σε άθλιες συνθήκες, υποκείμενους σε κακοποίηση και πείνα. Οι ενέργειές τους αντιβαίνουν σε κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπιστικών αρχών. Οι σφαγείς, που ήταν ακόμα γεμάτοι αίμα, έκαναν καυχιόταν χαιρέκακα για τις θηριωδίες τους που μεταδόθηκαν σε φρικιαστικά βίντεο και μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ. Σε απάντηση, το Ισραήλ διεξήγαγε έναν δίκαιο πόλεμο αυτοάμυνας.

Αλλά οι Ισραηλινοί δεν είναι οι μόνοι που υποφέρουν. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, πολλοί από αυτούς άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων γυναικών και παιδιών. Ο πόλεμος είναι ιδιαίτερα σκληρός επειδή οι μάχες λαμβάνουν χώρα σε πυκνοδομημένα πληθυσμιακά κέντρα και επειδή ο εχθρός έχει μετατρέψει σχολεία, τζαμιά και νοσοκομεία -χώρους όπου οι πολίτες αναζητούν καταφύγιο- σε κέντρα στρατιωτικής διοίκησης, κόμβους επικοινωνίας και εργοστάσια και κρυψώνες όπλων. Η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, έχει μετατρέψει τους ανθρώπους που είναι υποχρεωμένη να προστατεύει σε ανθρώπινες ασπίδες. Ενώ οι ηγέτες και οι μαχητές της Χαμάς κρύβονται στα εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων της Γάζας, οι πολίτες είναι ανυπεράσπιστοι στη γραμμή του πυρός.

Είναι κατανοητό ότι οι Παλαιστίνιοι βλέπουν τη σύγκρουση διαφορετικά από τους Ισραηλινούς. Οι περισσότεροι ανέχονται ή μπορεί ακόμη και να υποστηρίζουν τη Χαμάς επειδή, στα μάτια τους, διεξάγει έναν απελευθερωτικό πόλεμο κατά της ισραηλινής κατοχής, ακόμη και αν απορρίπτουν τη ριζοσπαστική ισλαμιστική ατζέντα της οργάνωσης ή αναγνωρίζουν την επιλογή της θυσίας αμάχων. Η Χαμάς, παρά τις μεθόδους της, κερδίζει υποστήριξη όχι μόνο μεταξύ των Παλαιστινίων αλλά και σε χώρες με αραβική πλειοψηφία και σε χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία εκτός Μέσης Ανατολής.

Ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί επίσης. Καθώς περνάει ο καιρός και ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώνονται συνεχίζει να αυξάνεται, οι φρικαλεότητες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ξεθωριάζουν από τη συνείδηση του κοινού, και οι φρικαλεότητες του Ισραήλ έχουν αποδυναμώσει τη δική του υπόθεση και το ηθικό πλεονέκτημα. Η πρόσφατη επίθεση που σκότωσε κατά λάθος επτά εργαζόμενους της οργάνωσης αρωγής World Central Kitchen, οι οποίοι προσπαθούσαν να παράσχουν τρόφιμα στον πληθυσμό της Γάζας, μείωσε περαιτέρω τη διεθνή θέση του Ισραήλ. Το παγκόσμιο αφήγημα έχει μετατοπιστεί οριστικά υπέρ των εχθρών του Ισραήλ.

Το Ισραήλ πρέπει να ξανακερδίσει το αφήγημα αν θέλει να κερδίσει τον ευρύτερο πόλεμο. Η πειστική επιχειρηματολογία δεν αφορά την επιλογή διαφορετικών λέξεων - απαιτεί από το Ισραήλ να αλλάξει την προσέγγισή του. Οι ηγέτες της χώρας απέτυχαν να σκιαγραφήσουν πολιτικούς στόχους για τον πόλεμο, και σε αυτό το σημείο, η συνέχιση των μαχών δεν θα φέρει τον ισραηλινό και τον παλαιστινιακό λαό πιο κοντά στη μακροπρόθεσμη ειρήνη. Το Ισραήλ πρέπει τώρα να δρομολογήσει μια διπλωματική πορεία που θα αναζωογονήσει τον απώτερο στόχο της λύσης των δύο κρατών και χρειάζεται νέα ηγεσία για να το κάνει αυτό. Μόνο με την επίδειξη της δέσμευσής του για μια διευθέτηση με διαπραγματεύσεις μπορεί το Ισραήλ να ανακτήσει την υποστήριξη που χρειάζεται από τους εταίρους στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει υπονομευθεί τους τελευταίους έξι μήνες πολέμου στη Γάζα.

Δημιουργία ενός νικηφόρου αφηγήματος

Οι διεθνείς αντιλήψεις για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε μια εποχή όπου οι πληροφορίες μεταδίδονται απευθείας από το πεδίο της μάχης στους καταναλωτές των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, σε πραγματικό χρόνο και χωρίς φιλτράρισμα. Σε αντίθεση με τα πεδία μάχης σε προηγούμενες συγκρούσεις, η ζώνη μάχης σήμερα δεν μετριέται από το βεληνεκές των όπλων αλλά από την εμβέλεια του σήματος του Διαδικτύου. Για πολλούς θεατές στο σπίτι, ο πόλεμος έχει γίνει κάτι σαν τηλεοπτική μίνι σειρά. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταλήγουν σε συμπεράσματα σχετικά με τη δικαιοσύνη μιας συγκεκριμένης στρατιωτικής επιχείρησης όχι βάσει μιας νομικής συζήτησης αλλά μέσα από το πρίσμα της συγκεκριμένης κατανάλωσης μέσων ενημέρωσης. Το κοινό αποφασίζει ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι και ποια πλευρά είναι καλή και ποια κακή, και ασκεί πίεση στην κυβέρνησή του να διαμορφώσει την πολιτική της αναλόγως. Το σωρευτικό αποτέλεσμα της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι κρίσιμο για τις προοπτικές νίκης του Ισραήλ. Εάν οι εταίροι του Ισραήλ του αρνηθούν στρατιωτική, οικονομική ή διπλωματική υποστήριξη σε μια κρίσιμη στιγμή, μπορεί να χάσει τον πόλεμο παρά τις επιτυχίες στο πεδίο της μάχης.

Το Ισραήλ είχε και στο παρελθόν την παγκόσμια κοινή γνώμη με το μέρος του. Η διεθνής υποστήριξη προς το Ισραήλ ήταν ισχυρή κατά τη δεκαετία του 1990 μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο, οι οποίες επρόκειτο να οδηγήσουν σε ένα παλαιστινιακό κράτος - παρόλο που το Ισραήλ έδινε ταυτόχρονα μια αδιάλλακτη μάχη κατά της παλαιστινιακής τρομοκρατίας. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα θεωρούσε νόμιμη αυτή τη μάχη, επειδή το Ισραήλ συμμετείχε πραγματικά σε μια παράλληλη διπλωματική πορεία με στόχο την επίτευξη ειρήνης και για τους δύο λαούς. Την περίοδο αυτή υπηρετούσα ως διευθυντής της Shin Bet, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ. Η συνεργασία μας με τις παλαιστινιακές οργανώσεις ασφαλείας οδήγησε σε δραματική μείωση της τρομοκρατίας της Χαμάς, αλλά οι Παλαιστίνιοι εταίροι μου κατέστησαν επίσης σαφές ότι η συνέχιση της συνεργασίας τους εξαρτιόταν από την πολιτική πρόοδο προς τον τερματισμό της κατοχής και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Ωστόσο, αυτό που βλέπει τώρα ο κόσμος είναι ένα Ισραήλ του οποίου η κυβέρνηση αρνείται την ύπαρξη παλαιστινιακού λαού και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα "Μεγάλο Ισραήλ" χτίζοντας περισσότερους οικισμούς στη Δυτική Όχθη -και ενδεχομένως και στη Γάζα- και προχωρώντας στην προσάρτηση μέρους ή όλων των παλαιστινιακών εδαφών. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα μοιάζει λιγότερο με δίκαιο πόλεμο που διεξήχθη σε αυτοάμυνα και περισσότερο με πράξη επεκτατικής επίθεσης.

Κανείς δεν πρέπει να είναι αφελής όσον αφορά τη Χαμάς. Πρόκειται για μια δολοφονική οργάνωση που δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμείνει επικεφαλής της Γάζας. Σε κάθε θέση που κατείχα στο ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας, αντιμετώπισα τη Χαμάς ως μια αδίστακτη τρομοκρατική ομάδα που το Ισραήλ πρέπει να πολεμήσει. Αντιτάχθηκα σε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τη Χαμάς, διότι μια τέτοια προσέγγιση ενίσχυε τη δύναμη της οργάνωσης και αποδυνάμωνε τη δύναμη της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα του ισραηλινού λαού να έχει μια χώρα.

Το Ισραήλ δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο μόνο με τον αφοπλισμό της Χαμάς και την εξάλειψη της ηγεσίας της. Ακόμη και αν το Ισραήλ επικρατήσει στο πεδίο της μάχης, η ιδεολογία της Χαμάς δεν θα εξαφανιστεί. Η οργάνωση θα ηττηθεί πραγματικά μόνο όταν χάσει την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχει λόγο να πιστεύει σε μια διπλωματική διαδικασία που θα επιφέρει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Από τα λόγια στην πράξη

Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν μόνο δύο πράγματα που μπορεί να κάνει το Ισραήλ για να αλλάξει την ιστορία: να επιλέξει νέους ηγέτες και να επιστρέψει στο στόχο της λύσης των δύο κρατών στο πλαίσιο ενός διπλωματικού τερματισμού αυτού του πολέμου. Για να ανακτήσει την παγκόσμια υποστήριξη, το Ισραήλ -μια χώρα που ιδρύθηκε μετά το Ολοκαύτωμα για να διασφαλίσει την επιβίωση του εβραϊκού λαού- πρέπει να αποδεχθεί τα ψηφίσματα της διεθνούς κοινότητας και να εργαστεί για τη δημιουργία μιας πραγματικότητας δύο κρατών για δύο λαούς. Η συνέχιση αυτού του δρόμου θα αποδείξει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα είναι μια πράξη νόμιμης αυτοάμυνας και θα δείξει στον κόσμο ότι ο στόχος του πολέμου δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός αλλά η Χαμάς, μια τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση που επιδιώκει να καταστρέψει το Ισραήλ και να διώξει τους Εβραίους από τους Αγίους Τόπους.

Η επιδίωξη μιας πραγματικότητας δύο κρατών δεν είναι απλώς ένα μέσο για να κερδηθεί ξανά η διεθνής υποστήριξη. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας πολιτικής νίκης επί της Χαμάς και για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας του Ισραήλ. Σε μια συνέντευξη τον Νοέμβριο του 1997 στο Filastin al-Muslima, ένα μηνιαίο περιοδικό που εκδίδει η Χαμάς, ο ιδρυτής της οργάνωσης, ο σεΐχης Ahmed Yassin, ρωτήθηκε για τις προοπτικές πολέμου κατά του Ισραήλ. Ισχυρίστηκε ότι το μόνο πράγμα που θα εμπόδιζε την ενδεχόμενη νίκη της Χαμάς -που ορίζεται ως η ίδρυση μιας Μεγάλης Παλαιστίνης που θα εκτείνεται από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα και θα κυβερνάται με ένα σύνταγμα βασισμένο στη σαρία- θα ήταν ένα σενάριο στο οποίο το Ισραήλ θα αποδεχόταν ένα παλαιστινιακό κράτος παράλληλα με το δικό του. Εάν η λύση των δύο κρατών γινόταν πραγματικότητα, είπε ο Γιασίν, η παλαιστινιακή κοινωνία δεν θα υποστήριζε την προτιμώμενη πορεία της Χαμάς. Και χωρίς τη λαϊκή υποστήριξη των Παλαιστινίων, η Χαμάς δεν θα υπήρχε ως πολιτική και στρατιωτική οντότητα.

Ο Yassin είχε δίκιο. Μια λύση δύο κρατών δεν θα ήταν ήττα για το Ισραήλ αλλά νίκη -και θα ήταν ο μόνος τρόπος για να αποδυναμωθεί πραγματικά η Χαμάς. Η επιδίωξη αυτού του αποτελέσματος δεν θα αποτελούσε ούτε συνθηκολόγηση με την τρομοκρατία ούτε υποταγή στις αμερικανικές επιταγές. Αντίθετα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να πραγματοποιηθεί το σιωνιστικό όνειρο ενός διαρκούς κράτους του Ισραήλ που θα είναι εβραϊκό και δημοκρατικό.

Ένας πόλεμος χωρίς τέλος

Στο βιβλίο του "Πόλεμος και Στρατηγική" του 1990, ο Ισραηλινός στρατηγός εν αποστρατεία και ακαδημαϊκός Yehoshafat Harkabi έκανε μια κρίσιμη διάκριση μεταξύ της θεωρίας των στρατιωτικών ηγετών και της θεωρίας των πολιτικών ανδρών. "Στη στρατιωτική θεωρία, ο εχθρός είναι ένα σύνολο από στόχους που πρέπει να επιτεθούν- στη διπλωματική θεωρία, ο εχθρός είναι μια ανθρώπινη και πολιτική οντότητα που πρέπει επίσης να κερδηθεί και να ικανοποιηθεί", έγραψε. "Στη στρατιωτική θεωρία, αδιαφορούμε για τις αγωνίες του αντιπάλου και γι' αυτό επιδιώκουμε να τις αυξήσουμε- στη διπλωματική θεωρία, πρέπει να έχουμε υπόψη μας και τον πόνο του".

Σε αυτόν τον πόλεμο, το Ισραήλ δεν έχει πολιτικούς άνδρες και δεν έχει διπλωματική θεωρία. Στην αρχή του πολέμου, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να αγνοήσει την "επόμενη μέρα" στη Γάζα, επειδή και μόνο η συζήτηση για τον "πολιτικό στόχο" της επιχείρησης θα υπονόμευε τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι εγκλωβισμένα στις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες και οδηγούν τη χώρα σε έναν επικίνδυνο δρόμο.

Αυτή η αποτυχία της ηγεσίας άφησε το Ισραήλ χωρίς την έννοια της νίκης πέρα από τα στρατιωτικά επιτεύγματα. Ο πόλεμος έχει γίνει αυτοσκοπός και όχι μέσο για την επίτευξη μιας καλύτερης πολιτικής πραγματικότητας. Η ισραηλινή ιστορία αποδεικνύει ότι οι πόλεμοι χωρίς πολιτικούς στόχους σέρνονται για χρόνια και ολοκληρώνονται μόνο αφού προκαλέσουν μεγάλο τραύμα. Μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, στον οποίο σκοτώθηκαν περίπου 2.650 Ισραηλινοί, η ισραηλινή κυβέρνηση αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια μόνο με στρατιωτικά μέσα και άλλαξε ανάλογα το αμυντικό της δόγμα. Το Ισραήλ αποδέχθηκε το ειρηνικό άνοιγμα του Αιγύπτιου προέδρου Ανουάρ Σαντάτ το 1977 και άρχισε να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη χερσόνησο του Σινά το 1979. Η ειρηνευτική συμφωνία Αιγύπτου-Ισραήλ που υπογράφηκε το 1979 παρέχει στο Ισραήλ πραγματική ασφάλεια σε αυτό που ιστορικά ήταν το πιο επικίνδυνο μέτωπό του. Παρά  αυτή την ιστορική επιτυχία, το Ισραήλ φαίνεται να έχει ξεχάσει το μάθημα ότι οι πολιτικές συμφωνίες παρέχουν την καλύτερη οδό προς την ασφάλεια.

Σήμερα το Ισραήλ βυθίζεται στην κινούμενη άμμο στη Γάζα. Η καταστροφή της 29ης Φεβρουαρίου, κατά την οποία περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι πολίτες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν καθώς περικύκλωσαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που φυλάσσονταν από στρατιώτες των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, μαζί με τη δολοφονία των επτά εργαζομένων της Παγκόσμιας Κεντρικής Κουζίνας και την έλλειψη δηλωμένων πολιτικών στόχων, έχουν σχεδόν εξαλείψει πλήρως τη νομιμότητα ενός πολέμου που ο περισσότερος κόσμος θεωρούσε αναπόφευκτο όταν το Ισραήλ δέχτηκε την επίθεση τον Οκτώβριο. Αν το Ισραήλ δεν ανακοινώσει τώρα εφικτούς πολιτικούς στόχους και δεν ενεργοποιήσει μια διπλωματική δίοδο για την επίτευξή τους, ο πόλεμος θα οδηγήσει τη χώρα στον γκρεμό.

Το Ισραήλ πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα λάθη του παρελθόντος επέτρεψαν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, την οποία οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι βλέπουν τώρα ως νίκη. Αυτά τα λάθη περιλαμβάνουν την πολιτική του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ενίσχυση της Χαμάς, η οποία περιελάμβανε την ενθάρρυνση του Κατάρ να στείλει στην ομάδα εκατομμύρια δολάρια, υποβαθμίζοντας παράλληλα την Παλαιστινιακή Αρχή, τον αντίπαλο της Χαμάς στη Δυτική Όχθη. Για να μετατρέψει τη νίκη της Χαμάς σε ήττα, το Ισραήλ πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το μομέντουμ για να ξεκινήσει μια διπλωματική πορεία.

Το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να επιτύχει ουσιαστικούς στόχους με τη συνέχιση ή την εντατικοποίηση της στρατιωτικής του επιχείρησης στη Γάζα. Η συνέχιση της προσπάθειας με στόχο να σκοτωθούν οι εναπομείναντες ηγέτες της Χαμάς δεν θα φέρει στο Ισραήλ μια ευρύτερη πολιτική νίκη, ακόμη και αν επιτευχθεί – Αντίθετα, θα ενισχύσει τη δύναμη της Χαμάς στους παλαιστινιακούς δρόμους.

Νίκη μέσω της διπλωματίας

Το παλαιστινιακό ζήτημα θεωρείται πλέον ευρέως ότι αποτελεί τον άξονα κάθε πιθανής περιφερειακής συμφωνίας. Και η κυβέρνηση Μπάιντεν επέμεινε ότι μόνο μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε μια πραγματικότητα δύο κρατών θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός μετριοπαθούς μπλοκ στη Μέση Ανατολή που θα μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στο Ιράν και τους πληρεξουσίους του τόσο στη Γάζα όσο και σε όλο το Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη.

Άμεση προτεραιότητα του Ισραήλ πρέπει να είναι η επιστροφή όλων των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μια στρατιωτική νίκη, αλλά μια νίκη της ηθικής και της κοινοτικής ευθύνης, μια εξόφληση του χρέους προς εκείνους που εγκαταλείφθηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση και ολόκληρο το αμυντικό κατεστημένο. Όπως κάθε χρέος, υπάρχει ένα τίμημα που συνδέεται με αυτό. Η χώρα θα αναγκαστεί να απελευθερώσει τρομοκράτες που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που έχουν στα χέρια τους το αίμα ισραηλινών πολιτών. Αλλά το Ισραήλ πρέπει να συμφωνήσει σε μια τόσο μακρά κατάπαυση του πυρός όσο χρειάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων.

Στη συνέχεια, μακροπρόθεσμα, το Ισραήλ πρέπει να επιλέξει μεταξύ δύο τρόπων δράσης. Η πρώτη είναι να συνεχίσει την κατοχή και τη σταδιακή προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. Αυτός ο δρόμος σημαίνει συνεχή πόλεμο, διεθνή απομόνωση και απώλεια του εβραϊκού και δημοκρατικού χαρακτήρα του Ισραήλ. Ο δεύτερος είναι να επιδιώξει μια διπλωματική συμφωνία που θα οδηγήσει σε συμφωνία με τον παλαιστινιακό λαό μέσα σε ένα περιφερειακό πλαίσιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα επιβλέπουν μια τέτοια συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει την εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία και θα στοχεύει στη δημιουργία ενός ευρύτερου συνασπισμού με μετριοπαθείς σουνιτικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα κράτη του Κόλπου.

Το Ισραήλ μπορεί να είναι ασφαλές μόνο αν επιλέξουμε τη δεύτερη επιλογή και συμμετέχουμε στις διεθνείς συζητήσεις για την "επόμενη μέρα". Ο στόχος θα πρέπει να είναι μια περιφερειακή συμφωνία που θα βασίζεται στα ψηφίσματα 242 και 338 της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία καθιέρωσαν το πλαίσιο "γη για ειρήνη" για τις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, και στην Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο δεκαετίες από τη Σαουδική Αραβία και η οποία παρέχει ένα σχέδιο για τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου για την εγκαθίδρυση κανονικών σχέσεων με το Ισραήλ. Όλα αυτά τα σχέδια απαιτούν ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ, με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ, υπάρχει λόγος αισιοδοξίας, που πηγάζει κυρίως από τη δύναμη της ισραηλινής κοινωνίας των πολιτών. Για δέκα μήνες πριν από την 7η Οκτωβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους, υπερασπιζόμενοι το σύστημα δικαιοσύνης του Ισραήλ από την προσπάθεια της κυβέρνησης να το καταλάβει. Απέδειξαν ότι είναι οι θεματοφύλακες της ισραηλινής δημοκρατίας.

Ωστόσο, αυτός ο αγώνας για τη δημοκρατία αγνοούσε την κατοχή και την ύπαρξη των Παλαιστινίων ως λαού. Στις 7 Οκτωβρίου, οι Ισραηλινοί θυμήθηκαν ότι δεν υπάρχει τρόπος να διαχωριστεί η κατοχή από τη δημοκρατία -ή από την ασφάλεια. Τα τείχη από μόνα τους, όσο ψηλά ή βαθιά κι αν είναι, δεν μπορούν να προστατεύσουν το Ισραήλ. Αν η Χαμάς ή οργανώσεις σαν κι αυτή πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, θα επιλέξουν την "επιλογή Σαμψών", διακινδυνεύοντας τα πάντα για να βρουν τρόπους να περάσουν οποιοδήποτε φράγμα μπορεί να υψώσει το Ισραήλ.

Όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί επιστρέφουν τώρα στους δρόμους με οργή για την ανικανότητα της κυβέρνησής τους να προστατεύσει τους πολίτες της και να καθορίσει εφικτούς στόχους για τον πόλεμο. Ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και νέες εκλογές για την αντικατάσταση της ισραηλινής κυβέρνησης. Μόνο ένας συνασπισμός που αποκλείει τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές μπορεί να χαράξει μια πορεία προς τη διαρκή ειρήνη. Με μια τολμηρή νέα ηγεσία που αναγνωρίζει την αποτυχία των πολιτικών που προωθεί η σκληρή δεξιά, και με την υποστήριξη του ισραηλινού κοινού και των φίλων της χώρας σε όλο τον κόσμο, το Ισραήλ μπορεί τελικά να βγει από τη θλίψη και την αγωνία του και να φτάσει σε μια βιώσιμη πολιτική διευθέτηση.

Από τις 7 Οκτωβρίου, το σύνθημα "Μαζί θα νικήσουμε" συσπειρώνει το ισραηλινό κοινό στον αγώνα κατά των δραστών των επιθέσεων εκείνης της ημέρας. Αλλά οι Ισραηλινοί πρέπει να θυμούνται ότι οποιαδήποτε στρατιωτική νίκη θα μετατραπεί σε ήττα αν υπονομεύσει τις βασικές αξίες του εβραϊκού και δημοκρατικού Ισραήλ.

Δημοσιεύτηκε στο Foreign Affairs στις 11 Απριλίου 2024