Επιμένει στη μήνυση κατά Τσακυράκη η κ. Θάνου και απαντά στους 14 καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου- Ερώτηση Βενιζέλου στη Βουλή

26 Φεβ 2016

Επιμένει στην μήνυσή της σε βάρος του καθηγητή και στελέχους του Ποταμιού Στ. Τσακυράκηη πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου  και επιτίθεται στους 14 συνταγματολόγους, εκφράζοντας την έκπληξή της όπως λέει για το κείμενό τους, ενώ  αναφέρει για το άρθρο του κ. Τσακυράκη ότι «προέβη σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος του προσώπου μου», ενώ υποστηρίζει πως «ενήργησε σε κάθε περίπτωση καθ’ υπέρβαση του αντικειμενικά αναγκαίου μέτρου, χωρίς καμία πρόκληση από μέρους μου».

Μάλιστα, καταλήγει, λέγοντας ότι «αποτελεί δικαίωμά μου να προστατεύω το κύρος της θέσης μου και δικαιούμαι να μην ανέχομαι τέτοιες ενέργειες».

Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώνω ότι υποστηρίζεται από μέρους τους ότι εκφράσεις απευθυνόμενες εναντίον προσώπου, το οποίο έχει και την ιδιότητα του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως «αφελής και πολιτικάντης» συνιστούν απλή κριτική. Περιέργως, παραλείπουν να αναφέρουν και το υπόλοιπο τμήμα του εις βάρος μου δημοσιεύματος, το οποίο δημοσίευμα, ο μηνυόμενος εξακολουθεί να διατηρεί αναρτημένο μέγρι σήμερα»,

Σημειώνεται, ότι την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τον συνάδελφό τους κ. Σταύρο Τσακυράκη εξέφρασαν  με επιστολή τους 14 συνταγματολόγοι. Παράλληλα καλούν την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου να αποσύρει «την νομικά αστήρικτη και σε κάθε περίπτωση ηθικά ελεγκτέα μήνυσή της». Την έντονη ανησυχία της εκφράζει και η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων, ενώ ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι προσυπογράφει την επιστολή των 14 καθηγητών και καλεί την κ. Θάνου να αποσύρει τη μήνυση. .

Στη δήλωσή τους οι κκ. Ν.Κ. Αλιβιζάτος, Σπ. Βλαχόπουλος, Γιώργος Γεραπετρίτης,  Γιάννης Δρόσος, Ιφιγ. Καμτσίδου, Ξεν. Κοντιάδης, Λίνα Παπαδοπούλου, Αντώνης Μανιτάκης, Παν. Μαντζούφας,  Αντώνης Παντελής, Γιάννης Τασόπουλος, Γιώργος Σωτηρέλης, Φίλιππος Σπυρόπουλος και Πηνελόπη Φουντεδάκη,  καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Πάντειο Πανεπιστήμιο,  αναφέρουν:

1. Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι η κ. Βασιλική Θάνου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπέβαλε μήνυση κατά του συναδέλφου μας καθηγητού Σταύρου Τσακυράκη, για ανάρτηση στην οποία είχε προβεί πέρσι στην προσωπική ιστοσελίδα του. Σε αυτήν ασκούσε κριτική στην κ. Θάνου  για επιστολή που είχε αποστείλει μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου,  στους προέδρους  Ανώτατων Δικαστηρίων ευρωπαϊκών χωρών, «επεξηγώντας» την ψήφο του ελληνικού λαού. Σημειωτέον ότι   η ίδια  είχε δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή αυτή.
2. Ως καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς είναι δυνατόν δικαστικός λειτουργός -και μάλιστα ανώτατος-  να θεωρεί ότι η άσκηση κριτικής σε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα συνιστά αξιόποινη πράξη. Κατά την πάγια σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου,  εκφράσεις ασύγκριτα βαρύτερες από τις λέξεις «αφελής» και «πολιτικάντης», που χρησιμοποίησε ο συνάδελφος, έχουν κριθεί ότι συνιστούν καθ’ όλα θεμιτή κριτική.
3. Αλλά και στη  χώρα μας, από το 1934, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία, δεν περιορίζεται μόνο στα πανεπιστήμια,   αλλά περιλαμβάνει και το δικαίωμα των πανεπιστημιακών καθηγητών να διατυπώνουν άποψη για ζητήματα  της αρμοδιότητάς και στα μέσα ενημέρωσης.
4. Είκοσι και πλέον έτη μετά την κατάργηση του αδικήματος της   περιύβρισης αρχής,  παρωχημένου εδώ και πολλές δεκαετίες  σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες,  η ενέργεια της κ. Θάνου θέτει επί πλέον και ένα ζήτημα λειτουργίας του πολιτεύματος και  του κράτους δικαίου. Διότι, προερχόμενη από εν ενεργεία Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η μήνυσή της θέτει σε διακινδύνευση και αυτήν ακόμη την ελευθερία των δικαστών να διαμορφώσουν και διατυπώσουν αβίαστη κρίση, ακόμη και δικανική. Η διακινδύνευση αυτή καθίσταται ακόμη πιο έντονη ενόψει του ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου,  σύμφωνα με διάταξη νόμου που ψηφίσθηκε όλως πρόσφατα, μπορεί μόνη να προβεί σε πειθαρχική  δίωξη δικαστών
5. Οι υπογράφοντες εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον συνάδελφό μας και την ελπίδα ότι, ύστερα από ωριμότερη σκέψη, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πράξει αυτό που σε μια δημοκρατική πολιτεία επιβάλλει το αξίωμά της, δηλαδή  αποσύρει πάραυτα την νομικά αστήρικτη και σε κάθε περίπτωση  ηθικά ελεγκτέα μήνυσή της.
Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων
Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων τονίζει:
«Με αφορμή την έγκληση της Προέδρου του Αρείου Πάγου σε βάρος του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρου Αθηνών, κ. Σταύρου Τσακυράκη, εξαιτίας κριτικής αρθρογραφίας του τελευταίου, το δικηγορικό σώμα δηλώνει τη βαθιά ανησυχία του και την απόλυτη εναντίωσή του προς συμπεριφορές που θέτουν σε δοκιμασία τόσο αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα για ευρωπαϊκές κοινωνίες ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελεύθερη έκφραση των ιδεών και η άσκηση δημόσιας κριτικής σε όσους ασκούν δημόσια λειτουργία. Οι δικηγόροι δεν μπορούν και δεν θα είναι παθητικοί θεατές σε φαινόμενα που ναρκοθετούν το δικαιοκρατικό θεμέλιο της κοινωνίας μας».
Επίσης, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την έκπληξη και την αντίθεσή της με την μήνυση για εξύβριση και δυσφήμηση που κατέθεσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Στη δήλωση τονίζεται μεταξύ άλλων:
«Ασφαλώς ένα δημόσιο πρόσωπο δικαιούται προστασίας της υπόληψής του, καθώς και δικαιούται να εκφράζει δημόσια την άποψή του. Εντούτοις, τα δημόσια πρόσωπα, και μάλιστα αυτά που ασκούν εξουσία, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως ανεκτικά στη δημόσια κριτική, όταν αυτή αφορά είτε την άσκηση των καθηκόντων τους είτε, όπως εν προκειμένω, γνώμη που τα ίδια διατύπωσαν με επίκληση της ιδιότητάς τους. Και τούτο, ακόμα και όταν η εν λόγω κριτική είναι οξεία ή ακόμα και ακραία».

Ερώτηση Ευ. Βενιζέλου για τη μήνυση της προέδρου του Αρείου Πάγου κατά του καθηγητή Τσακυράκη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή την έγκληση για εξύβριση και δυσφήμιση κατά του καθηγητή Τσακυράκη που υπέβαλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, κατέθεσε στη βουλή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος ερωτά τον αρμόδιο υπουργό:

Πρώτον, αν έχει λάβει γνώση της απο 9.7.2015 επιστολής της κύριας Προέδρου του ΑΠ προς τους ομολόγους της και πώς την αξιολογεί.

Δεύτερον, αν έχει λάβει γνώση του γεγονότος ότι υποβλήθηκε η παραπάνω αναφερόμενη έγκληση το περιεχόμενο της οποίας δημοσιοποιήθηκε και της δημόσιας συζήτησης που αυτή τροφοδότησε  και πώς αξιολογεί τα γεγονότα αυτά από την οπτική γωνία της ανάγκης διαφύλαξης του κύρους και της αμεροληψίας της Δικαιοσύνης.

Τρίτον, ποιό θεωρεί ότι πρέπει να είναι το επίπεδο προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της επιστημονικής και πολιτικής κριτικής σε μία ευνοούμενη δημοκρατική χώρα και αν τα παραπάνω περιγραφόμενα περιστατικά τον ανησυχούν ως προς το σεβασμό των άρθρων 14 παρ.1 και 16 παρ.1 του Συντάγματος και 10 της ΕΣΔΑ.