Γαλλία Προεδρικές εκλογές: Η άνοδος των αντισυστημικών και τα συγοινωνούντα δοχεία

Γιάννης Τσιμπουκίδης 13 Απρ 2022

Σύμφωνα  με τον Εconomist , η διαφορά την 12/4/22,εντοπίζεται και πάλι στις 6 μοναδες(53-47).Νεότερα από το politico.eu και καινούργιες δημοσκοπήσεις δεν υπάρχουν.Ως προς τα παραλειπόμενα του α γύρου,πρέπει να παρατηρήσουμε και τα εξής:Ο Μακρόν το 2017 είχε συγκεντρώσει 24% στον α γυρο ,ενώ στον β γύρο έλαβε 66%.Το 2022 αύξησε κατά 3,84% το ποσοστό του,αυξάνοντας παράλληλα και τη διαφορά από την Λεπέν(2,7% το 2017,4,69% το 2022)η οποία επίσης ανεβάζει τα ποσοστά της από το 21,3% το 2017,στο 23,15 το 2022 ,δηλ.ανερχεται κατά 1,85%. Αυτά όλα κανονικά προιδεαζαν για έναν ακόμη εκλογικό θρίαμβο του Μακρόν ,παρόμοιο με αυτόν του 2017.

Ομως κατι τέτοιο δεν συμβαίνει. Παρά την μεγαλη αύξηση του Μακρόν όμως και παρά την διεύρυνση της διαφοράς του από την Λεπεν, οι προβλέψεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η νίκη του αυτή τη φορά θα είναι πολύ δυσκολότερη, με λιγότερο ποσοστό και αντίστοιχα με  πολύ μεγαλύτερο ποσοστο να λαμβάνει η Λεπέν. Κατα τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις η Λεπέν θα λάβει 45% δηλ.θα αυξήσει το ποσοστό της κατά 12%, συγκριτικά με το 2017, ενώ κάποιες άλλες προβλέπουν οριακή νίκη Μακρόν (51-49). Μάλιστα η Λεπέν εξακολουθεί να διατηρεί  ακέραιες τις μικρές -έστω- ελπίδες επικράτησης της.

Γιατι λοιπόν, ενώ ο α γύρος του Μακρόν το 2022 πήγε καλύτερα από το 2017,αυτός θα λάβει πολύ μικρότερο το 2022;

Η Λεπέν σε σχέση με το 2017 έχει αποδαιμονοποιηθει . Δεν εκπροσωπεί τα άκρα, αφού πλέον υπάρχει ο Ζεμουρ.
Έχει επεκταθεί για τα καλά στο ακροατήριο Φιγιόν του 2017, διεκδικώντας την γκωλικη κληρονομιά. Η καταβαραθρωση της Πεκρές δεν είναι τυχαία. Παράλληλα το ιδεολογικό χάος που χώριζε την ακροδεξιά από την αριστερά δεν υπάρχει πια. Απενοχοποιημενοι πλέον οπαδοί του Μελανσόν (υπολογιζονται περίπου στο 20-25% των ψηφισάντων Μελανσόν σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές) ,θα ψηφίσουν Λεπέν πράγμα αδιανόητο μέχρι πριν από κάποια χρόνια.
Η παλιά διαχωριστική γραμμή Δεξιά -Αριστερα έχει καταρρευσει,μαζί με τους πρωταγωνιστές της (Γκωλικοι,σοσιαλιστες,κομμουνιστές). Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο,οι δεξαμενές του Μακρόν σε σχέση με το 2017 έχουν περιοριστεί και αντίστοιχα της Λεπέν έχουν αυξηθεί.
Ο Μακρόν ενοποιήσε την κεντροαριστερά με την κεντροδεξιά, πάνω σε ένα μεταρρυθμιστικό προγραμμα.Αφου λοιπόν ενοποιήσε αυτές τις δύο παρατάξεις μοιραία τα άκρα τους θα είναι αντίπαλοι του πρώτα απ' όλα για να επιβιώσουν πολιτικά. Αυτος είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ Λεπέν- Μελανσόν. Συνέπεια των ανωτέρω, ο παλιός αντιφασισμος και η εναντίωση στη Δεξιά δεν υπάρχουν πια.
Αυτό που υπάρχει είναι η αντίδραση απέναντι στον συστημικό υποψήφιο Μακρόν, ο αντισυστημισμός. Η παλιά παράδοση που υπήρχε από τα χρόνια του Λαϊκού Μετώπου, ότι όπου υπάρχει σοσιαλιστής υποψήφιος στον β γύρο, ο κομμουνιστής αποσύρεται υπέρ του, ή το αντίθετο, έχει παύσει να ισχύει. Γι αυτους ακριβώς τους λόγους, ενώ ο Μακρον ανέβηκε στον α γύρο,στον β γύρο θα κινηθεί πτωτικά σε σχέση με το 2017, αν και αναμένεται να βγει νικτητής.