Και η Μανωλάδα είναι ελληνική

Niko Ago 19 Απρ 2013

Για την Μανωλάδα ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά. Και θα συνεχίσουμε να συζητάμε ακόμα λίγο. Όσο διαρκούν και τα θαύματα σε μας. Ούτε είναι η πρώτη φορά. Εδώ και 20 χρόνια, με διαφορετικούς ντόπιους πρωταγωνιστές και μετανάστες θύματα, η περιοχή έχει γίνει συνώνυμο της σύγχρονης δουλείας στην Ελλάδα. Το ξέρουμε. Αλλά κάθε φορά που προκύπτει κάποιο τέτοιο γεγονός, μετά τις πρώτες δηλώσεις αγανάκτησης που καταδικάζουν τη βία «απ’ όπου κι αν προέρχεται», η ένοχη σιωπή μας παίρνει τη θέση της δικαιοσύνης.

Αυτή τη φορά, η απαίτηση μεταναστών να πληρωθούν δεδουλευμένα έξι μηνών, αντιμετωπίστηκε με καραμπίνες, στέλνοντας στα νοσοκομεία γύρω στους τριάντα. Άλλοι κρύφτηκαν από τον φόβο. Παλαιότερα, εκτός από βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς, το «μενού» περιελάμβανε και «κάρφωμα» στην αστυνομία για αποφυγή πληρωμής. Ως είθισται, και αυτή τη φορά, μετά την επίθεση, έγιναν οι καθιερωμένες δηλώσεις. Η πολιτεία «δεν θα επιτρέψει τέτοια φαινόμενα στο μέλλον», το αρμόδιο υπουργείο «θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο» ενώ η δικαιοσύνη «θα ρίξει άπλετο φως». Ακόμα και η «χρυσή αυγή» «καταδίκασε τη βία» αλλά παράλληλα απαίτησε «άμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών». Ο Δήμαρχος είπε ότι η περιοχή «είναι μαγεμένη(!) και πανέμορφη και πρέπει να τη διαφυλάξουμε» ενώ παραγωγοί μίλησαν για «μεμονωμένο αλλά κατακριτέο γεγονός». Απόπειρα δολοφονίας 200 ατόμων, όπως και να το δεις, είναι… κατακριτέο γεγονός. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Δημοκρατίας, δεν βρέθηκαν εύκαιροι να κάνουν δήλωση. Όλα λοιπόν μοιάζουν, για άλλη μια φορά, μαγικά και μαγεμένα, όπως θα έλεγε ο δήμαρχος.

Από τις 21 εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, οι 4 (Ελευθεροτυπία, η Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών και Ριζοσπάστης) αφιέρωσαν την πρώτη σελίδα. Οι άλλες, είτε δεν ανέφεραν λέξη, είτε είχαν κάποιο «κτύπημα», ανάλογα με την ιδεολογική τοποθέτηση. Στις ειδήσεις της κρατικής τηλεόρασης, μεταδόθηκε ότι «έγιναν επεισόδια στη Μανωλάδα με πολλούς μετανάστες τραυματίες». Προφανώς για να κρατηθούν οι ισορροπίες. Αν ονομαζόταν, δολοφονική επίθεση, θα «υπονόμευε τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα», και τέτοια «παραπτώματα» δεν περνάνε εύκολα από τη σημερινή διεύθυνση ειδήσεων του κρατικού καναλιού. CNN και BBC, που μετέδωσαν την είδηση με αποτροπιασμό, είναι ξένα δίκτυα και «δεν τους πέφτει λόγος».

Οι επιστάτες, μέχρι την ώρα που γράφαμε, παρέμειναν άφαντοι. Οι χωροφύλακες που τους αναζητούσαν, δεν μπορούσαν να τους εντοπίσουν. Για ΕΚΑΜ και τέτοια, ούτε λόγος. Οι τραυματίες μετανάστες «νοσηλεύονται φρουρούμενοι», είπαν τα μέσα. Μόλις πάρουν εξιτήριο, λογικά, είτε θα απελαθούν, λόγω έλλειψης εγγράφων, χωρίς φυσικά να πάρουν τα χρήματα της αιματοβαμμένης δουλειάς (και δουλείας), είτε θα «φιλοξενηθούν» σε κάποιο στρατόπεδο.

Είναι τοις πάσι γνωστό στην οικουμένη ότι η «φιλοξενία» είναι λέξη και έννοια ελληνική. Όπως ελληνική είναι και η Μανωλάδα και την κάνει πλέον, μαζί με αρκετά άλλα, τοις πάσι γνωστή στην οικουμένη.