Μπορούμε τώρα να δούμε πιο αισιόδοξα το μέλλον;

Φώτης Γεωργελές 29 Ιουν 2023

Αυτές οι διπλές εκλογές του ’23 ήταν ίσως οι πιο παράξενες εκλογές της μεταπολίτευσης. Έμοιαζαν περισσότερο σαν να είναι το δεύτερο μέρος των εκλογών του 2019. Τότε η ελληνική κοινωνία αποφάσισε την κυβέρνηση που εμπιστεύεται για να τη βγάλει από τη στασιμότητα. Έκτοτε την ψηφίζει και την ξαναψηφίζει και μάλιστα ακριβώς με το ίδιο ποσοστό, γύρω στο 40%. Τώρα η ετυμηγορία αφορούσε την αντιπολίτευση και ήταν μια ετυμηγορία καταπέλτης. Που είχε ακριβώς το ίδιο μήνυμα: Η αντιμνημονιακή δεκαετία, η δεκαετία της οργής και του ανορθολογισμού, έχει τελειώσει.

Αυτό δεν κατάλαβαν όσοι μιλούσαν απαξιωτικά για αντισύριζα μέτωπο, γι’ αυτό ξαφνιάστηκαν από τη σφοδρότητα του αποτελέσματος. Το αντισύριζα μέτωπο δεν ήταν εναντίον ενός κόμματος, ήταν απέναντι σε μια ολόκληρη εποχή τοξικότητας, δημαγωγίας, εχθροπάθειας, υπονόμευσης κάθε προσπάθειας εκσυγχρονισμού, δυσφήμισης των δημοκρατικών θεσμών, fake news, επιθετικότητας, δολοφονίας χαρακτήρων, μισαλλοδοξίας, στοχοποίησης, πολιτικής βίας.

Η ελληνική κοινωνία απάντησε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι θέλει να τελειώσει αυτή η περίοδος. Η αντιπολίτευση το έβλεπε αλλά δεν μπορούσε, δεν ήξερε να κάνει τίποτε άλλο. Προσπαθούσε να αναδημιουργήσει την ατμόσφαιρα της οργής και του φόβου, με τρόπο υστερικά επαναλαμβανόμενο ανά εβδομαδιαίο επεισόδιο. Η φάρμα των τρολ έφτιαχνε «εκρηκτική» ατμόσφαιρα. Όσο «νικούσαν» επικοινωνιακά, τόσο έχαναν. Κατά έναν μαγικό τρόπο, χωρίς να το καταλαβαίνουν, η δυστοπική εικόνα που δημιουργούσαν δεν ζωγράφιζε τον αντίπαλο αλλά τον εαυτό τους. Τα γκριζόμαυρα προεκλογικά σποτάκια με τη μίζερη υποφωτισμένη Ελλάδα δεν αντιπροσώπευαν την πραγματική σημερινή χώρα αλλά τον σκηνοθέτη τους. Ο παροξυσμικός λόγος σε κάθε νέα επικοινωνιακή μάχη υπενθύμιζε το παρελθόν το οποίο η ίδια η κοινωνία ήθελε να αφήσει πίσω της, όπως θέλουμε να ξεχάσουμε μια άτυχη στιγμή, μια έκρηξη θυμού για την οποία μετά ντρεπόμαστε. Η χώρα δεν ήθελε να επιστρέψει στην καταστροφική δεκαετία. Την είχε ζήσει και ήξερε. Με αποτέλεσμα ένα πρωτότυπο φαινόμενο, το εκλογικό σώμα δεν ψήφισε αρνητικά προς την κυβέρνηση, αλλά προς την αντιπολίτευση.

Διαβάστε τη συνέχεια

Πηγή: www.athensvoice.gr