Elke Ferner: Η ανάγκη να μεταρρυθμιστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί - Περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωκοινοβούλιο

06 Σεπ 2021

Μετά το Brexit πρέπει να γίνουν σκέψεις για το μέλλον της Ευρώπης. Προσωπικά πιστεύω, ότι τώρα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, να μεταρρυθμίσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζει σε συνέντευξή της στη «Μεταρρύθμιση», η Γερμανίδα Υφυπουργός,  βουλευτής του SPD , Elke Ferner*.

Τονίζει πως αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι περισσότερη αλληλεγγύη, καλύτεροι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί δείκτες, χαμηλή φορολόγηση, διατήρηση της ελευθερίας κίνησης και εγκατάστασης των πολιτών στα κράτη-μέλη.

Σημειώνει πως η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού οφείλεται στο γεγονός ότι  «οι Βρυξέλλες σε μερικές περιπτώσεις υπερβαίνουν τους στόχους, που έχουν τεθεί, ενώ από το άλλο μέρος οι εθνικές κυβερνήσεις τις δύσκολες αποφάσεις, στη λήψη των οποίων συμμετείχαν, δεν τις εξηγούν στις χώρες τους, αλλά απλά τις χρεώνουν στη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών». Τα πλεονεκτήματα όμως της ευρωπαϊκής πολιτικής τα παρουσιάζουν με μεγάλη ευχαρίστηση ως επιτυχία των εθνικών κυβερνήσεων»

Τονίζει τέλος, ότι θα πρέπει να γίνει παρέμβαση σε τρία επίπεδα για να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα εξυγίανσης του κρατικού προϋπολογισμού, να βελτιωθούν τα έσοδα και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις και κατ’επέκταση ανάπτυξη.Επίσης είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης και η εφαρμογή των νόμων.

Αναλυτικά η Συνέντευξη

Τα τελευταία χρόνια τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε αρκετές χώρες δείχνουν σημαντική μείωση των δυνάμεών τους.Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα αίτια και ποιες διεργασίες πρέπει να γίνουν για την υπέρβαση τους;

Η Ευρώπη έχει περιέλθει σε κρίση ως προς το νόημα σε σχέση με την προοπτική της, όπως έδειξε τόσο το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία όσο και η επιτυχία ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε πολλά κράτη-μέλη. Γιατί αναπτύσσεται ο ευρωσκεπτικισμός;

Αναπτύσσεται, διότι οι Βρυξέλλες σε μερικές περιπτώσεις υπερβαίνουν τους στόχους, που έχουν τεθεί, ενώ από το άλλο μέρος οι εθνικές κυβερνήσεις τις δύσκολες αποφάσεις, στη λήψη των οποίων συμμετείχαν, δεν τις εξηγούν στις χώρες τους, αλλά απλά τις χρεώνουν στη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών».

Τα πλεονεκτήματα όμως της ευρωπαϊκής πολιτικής τα παρουσιάζουν με μεγάλη ευχαρίστηση ως επιτυχία των εθνικών κυβερνήσεων.

Για τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα η Ευρώπη ήταν και είναι μια κοινότητα αξιών και η βάση, πάνω στην οποία οικοδομείται και διασφαλίζεται η ειρήνη και βελτιώνονται οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων.

Αλλά ακόμα και η οικογένεια των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων θεωρεί ως αυτονόητο αυτό το επίτευγμα και παραμελεί την αναγκαιότητα προβολής του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Ιδιαιτέρως σε περιόδους, που οι άνθρωποι νιώθουν ανασφαλείς, οι λαϊκιστές, είτε από αριστερά είτε από δεξιά, με μεγάλη ευκολία προσφέρουν απλοϊκές λύσεις. Αυτό βοηθάει να κερδίζονται εκλογές, δεν συμβάλλει όμως στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων

Σύμφωνα με έρευνα της TNS Emnid το 1990 στη Γερμανία το 60% των Γερμανών πολιτών θεωρούσε, ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της Σοσιαλδημοκρατικής και της Χριστιανοδημοκρατικής διακυβέρνησης. Σήμερα φαίνεται πως το ποσοστό αυτό είναι αισθητά μικρότερο. Θεωρείτε, πως οι βασικές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο τείνουν να εκλείψουν πια;

Οι ιδεολογικές διαφορές υπάρχουν πάντα, ακόμη και αν δεν είναι εμφανείς. Σε αντίθεση με τους Συντηρητικούς και τους Νεοφιλελεύθερους οι σοσιαλδημοκράτισες και οι σοσιαλδημοκράτες βασιζόμενοι στις βασικές τους αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης θέλουν μια συμμετοχική, ανεκτική και ανοιχτή κοινωνία. Αυτές οι βασικές αξίες και τα δικαιώματα, που προκύπτουν, δεν διαχωρίζονται. Ισχύουν για γυναίκες και άνδρες, για φτωχούς και για πλούσιους, για ντόπιους και για ξένους, για ανθρώπους με ή χωρίς αναπηρία, για άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και για όλες τις γενιές.

Το ότι αυτό δεν είναι πάντα εμφανές, οφείλεται και στο ότι στην Γερμανία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει μεν επιβάλλει πολλές από τις βασικές του επιδιώξεις στην κυβέρνηση συνεργασίας με θετικά αποτελέσματα, τα οποία όμως χρεώνονται και στους δύο εταίρους.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή ηγεσία; Είναι η SPD σύμφωνη με τις πολιτικές προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης;

Όπως και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έτσι και εγώ θεωρώ, ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση σε τρία επίπεδα για να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα εξυγίανσης του κρατικού προϋπολογισμού, να βελτιωθούν τα έσοδα και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις και κατ’επέκταση ανάπτυξη.

Επίσης είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης και η εφαρμογή των νόμων.

Σε σχέση με την εξυγίανση του κρατικού προϋπολογισμού και την βελτίωση των εσόδων η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεπέρασαν τους στόχους, ενώ δεν παρατηρείται η ίδια ένταση και στον τομέα της ανάπτυξης. Πρέπει να επισημανθεί, ότι δεν αποφασίζει μόνη της η γερμανική κυβέρνηση για τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν. Είναι πάντα κοινές αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα έχει αναδειχθεί σε μείζον ευρωπαϊκό πρόβλημα. Παρόλα αυτά η Ε.Ε. έδειξε πως δεν έχει πρόταση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ενώ φάνηκε σε κάποια-κράτη μέλη να κυριαρχεί το εθνικό συμφέρον. Τώρα που διαπιστώνεται η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και του εθνικιστικού λαϊκισμού σε πολιτικό επίπεδο σε όλη την Ευρώπη, ποιο πιστεύετε ότι είναι το ευρωπαϊκό συμφέρον; Πορεύεται η Ε.Ε. προς τη σωστή κατεύθυνση;

Η συμπεριφορά πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τους πρόσφυγες προκαλεί ντροπή και αυτό όχι μόνο την τελευταία χρονιά.

Εδώ και 4-5 χρόνια τα κράτη μέλη άφησαν την Ιταλία και την Ελλάδα χωρίς στήριξη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Τουλάχιστον η Σουηδία, η Αυστρία και η Γερμανία και άλλες λίγες ευρωπαϊκές χώρες ανέλαβαν τις ευθύνες τους από το περασμένο καλοκαίρι σε σχέση με την υποδοχή προσφύγων.

Η ύπαρξη κρατών-μελών της Ε.Ε., τα οποία αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους είναι κάτι παραπάνω από εκνευριστικό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι χώρος καλοκαιριάτικων εκδηλώσεων. Είναι πολύ περισσότερα από την διανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων. Όποιος επικαλείται μόνο δικαιώματα, χωρίς να αναλαμβάνει και τις ευθύνες του, έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ ο ευρωπαϊκός πληθυσμός σε μεγάλο βαθμό έχει κοινές πολιτισμικές αφετηρίες, παρά ταύτα ευδοκιμούν σε επίσης μεγάλο βαθμό αρνητικά στερεότυπα μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Μήπως θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ώστε να διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή συνείδηση;Ποια είναι η πρόταση της SPD για τις προτεραιότητες που έχει ανάγκη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή ώστε να διατηρήσει τον ενιαίο χαρακτήρα της;

Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προϋποθέτει καλύτερη αλληλοκατανόηση. Όσο οι Γερμανοί πολιτικοί στο εσωτερικό, τα Μ.Μ.Ε. και οι πολίτες στο εσωτερικό δεν απορρίπτουν αποφασιστικά τις προκαταλήψεις για τους «τεμπέληδες»

Έλληνες, που καλλιεργεί ο «κίτρινός τύπος» και όσο οι Έλληνες πολιτικοί στο εσωτερικό, τα Μ.Μ.Ε. και οι πολίτες στο εσωτερικό δεν απορρίπτουν με αποφασιστικότητα την εξομοίωση των Γερμανών και της γερμανικής κυβέρνησης με τους Ναζί στον ελληνικό «κίτρινο τύπο», άλλο τόσο θα είναι σχεδόν αδύνατο να εκφρασθεί η υπαρκτή προθυμία για περισσότερη αλληλεγγύη.

Για την καλύτερη αλληλοκατανόηση πρέπει επίσης να αποδεχθεί δημοσίως η κάθε πλευρά τα λάθη, που έχει κάνει και να τίθενται στη διάθεση όλων περισσότερες και αντικειμενικότερες πληροφορίες, π.χ. για τα μέτρα, που αποφασίσθηκαν και υλοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και για τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων στη Γερμανία.

Μετά το Brexit πρέπει να γίνουν σκέψεις για το μέλλον της Ευρώπης. Προσωπικά πιστεύω, ότι τώρα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, να μεταρρυθμίσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωκοινωβούλιο.

Στο μέλλον δεν επιτρέπεται ο πιο βραδυκίνητος να δίνει το ρυθμό ή να μπλοκάρει την πρόοδο.

Σε περίπτωση ανάγκης χρειαζόμαστε μια Ευρώπη περισσοτέρων ταχυτήτων, που έχουμε στην πράξη με την Ευρωζώνη και τη συνθήκη του Schengen .

Δεν πρέπει να αποκτήσει ενιαία χαρακτηριστικά η Ευρώπη. Κάθε κράτος-μέλος πρέπει να διατηρήσει την πολιτισμική του ταυτότητα.

Το ζητούμενο είναι περισσότερη αλληλεγγύη, καλύτεροι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί δείκτες, χαμηλή φορολόγηση, διατήρηση της ελευθερίας κίνησης και εγκατάστασης των πολιτών στα κράτη-μέλη. Με λίγα λόγια ζητούμενο είναι η κοινή ευρωπαϊκή προοπτική για τη νέα γενιά στις χώρες μας.

Η κ. Elke Ferner, είναι από τον Δεκέμβριο του 2013 Υφυπουργός στο Υπουργείο για Οικογένεια, Ηλικιωμένους, Γυναίκες και Νεολαία. Από το 2007 είναι μέλος του προεδρίου της SPD. Επίσης από τον Μάϊο του 2004 είναι πρόεδρος της ομάδας Εργασίας των Σοσιαλδημοκρατισών Γυναικών της SPD.