Πνευματικά δικαιώματα: Το μεγάλο ταξίδι ενός νομοσχεδίου

Χαρά Κεφαλίδου 10 Μαρ 2017

Από την Πλατεία Κοραή στην Πλατεία Συντάγματος όπως και να το δεις είναι απόσταση. Τρία οικοδομικά τετράγωνα! Όσο και να το προσπαθείς δύσκολο να χαθείς. Εκτός αν είσαι νομοσχέδιο χωρίς παροχές που ξεβολεύεις πολλούς.

Κάπως έτσι και το σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα.

Η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού λέει ότι το έχει στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -άγνωστο σε ποια έκδοσή του- από τις αρχές Φεβρουαρίου. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Και καλά τους βουλευτές δεν τους ακούει η Υπουργός Πολιτισμού, ακόμη και όταν παρουσιάζεται στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο στη Βουλή. Αλλά τους ίδιους τους Δημιουργούς; Ούτε αυτούς;

Δύο ξεχωριστές επιστολές Δημιουργών προς την κα Κονιόρδου είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Προτάσσουν διαφορετικές λύσεις στο ζήτημα της ρύθμισης (επιτέλους) των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και καλούν την Πολιτεία, ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ, να νομοθετήσει.

Να φέρει επιτέλους το Υπουργείο Πολιτισμού το σχέδιο νόμου που έχει περάσει από σαράντα κύματα, που πάει και έρχεται, γράφεται, ξεγράφεται και ξαναγράφεται- αναλόγως της εκάστοτε δυναμικής των πιέσεων προς την Κυβέρνηση. Ένα νομοσχέδιο που έχασε το δρόμο του από το Γενικό Λογιστήριο προς τη Βουλή.

Μέχρι που φτάσαμε στο μη παρέκει.

Με όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία του περιέχονται στο πόρισμα για την ΑΕΠΙ ρωτήσαμε την Υπουργό από τις 24-2-2017 στη Βουλή τι θα κάνει; Πώς θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και τη νομιμότητα; Προτείναμε τον διορισμό Κρατικού Επιτρόπου με ουσιαστικές αρμοδιότητες τώρα, όχι όταν η ΑΕΠΙ θα πνέει τα λοίσθια. Κι εκείνη ανυποψίαστη, απροετοίμαστη, αμελέτητη, απήντησε ότι θα νομοθετήσει. Θα βάλει Επίτροπο Εξυγίανσης… αν χρειαστεί.

Στο μεταξύ η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχει δεσμεύσει θυρίδες και λογαριασμούς των μελών της διοίκησης της ΑΕΠΙ μετά την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας.

Βρισκόμαστε αισίως στις 9 Μαρτίου 2017. Οι ίδιοι οι Δημιουργοί, απηύδησαν. Απευθύνουν επιστολές και καλούν την Υπουργό να κάνει στοιχειωδώς την δουλειά της. Και; To νομοσχέδιο είναι ακόμη χαμένο στα στενά του κέντρου της πόλης….

– Γιατί άραγε η Πολιτεία αρνείται να πάρει θέση;

– Γιατί η Κυβέρνηση δεν προχωρά με συναίνεση των κομμάτων σε επιλογή υπερκομματικού Κρατικού Επιτρόπου που θα κάνει τη δουλειά του, εξυγιαίνοντας την ΑΕΠΙ όπως πρότεινε η ΔΗΣΥ και μεγάλη μερίδα δημιουργών;

– Γιατί παράλληλα δεν προχωρά στην άμεση νομοθέτηση Εποπτικού Συμβουλίου με μέλη από το σώμα των ίδιων των δημιουργών ώστε να ελέγχεται ο κύριος εισπρακτικός φορέας τους;

– Γιατί όχι όλα στο φως;

Να το εκλάβουμε ως αμέλεια λόγω φόρτου εργασίας; Δεν τολμώ να σκεφτώ κάτι άλλο.