Αρχίζει ένα καυτό τετράμηνο

Σάκης Μουμτζής 02 Μαρ 2015

Έχει επικρατήσει ευρέως η άποψη πως η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου 2015 στο Eurogroup σηματοδοτεί την πλήρη αναστροφή της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ και την αθέτηση των εξαγγελιών του.
Αυτή η θεώρηση -την οποία δεν ασπάζομαι- παραβλέπει πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τετραετές και το επιτευχθέν μορατόριουμ τετράμηνο. Επιπλέον παραβλέπει πως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, βάσει της νέας συμφωνίας, να υλοποιήσει το μέρος εκείνου του προγράμματός της που δεν έχει δημοσιονομικό κόστος ή δεν αντιστρατεύεται τους όρους του μνημονίου που παρατείνεται. Έτσι από τη Δευτέρα 2 Μαρτίου αρχίζει η κατάθεση νομοσχεδίων που η ίδια κρίνει πως δεν θα της δημιουργήσουν προβλήματα με τους δανειστές. Με αυτόν τον τρόπο και μένει πιστή, εν μέρει, στις υποσχέσεις της και κυρίως κρατά υπό έλεγχο τις αντιδράσεις που προκάλεσε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Όσοι νομίζουν πως η κυβέρνηση σε αυτό το τετράμηνο θα είναι «τύπος και υπογραμμός» με τους εταίρους μας, κάνουν λάθος. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις, αντιλαμβάνεται πως αυτή η τακτική της αντιπαράθεσης αποδίδει επικοινωνιακά. Έχει κάθε λόγο να τη συνεχίσει, όχι βέβαια με αυτήν την ένταση, αλλά με τη μορφή κλεφτοπολέμου. Οι ασάφειες (ηθελημένες ή όχι) της υπογραφείσας συμφωνίας αφήνουν πολλά περιθώρια για μικροσυγκρούσεις και εντάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν θα πορευτεί μέχρι τον Ιούνιο όχι ευθύγραμμα αλλά με πολλές στροφές, άλλες δεξιές άλλες αριστερές, ανάλογα με τις πιέσεις που θα δέχεται από έξω, τις αντιδράσεις που θα προκαλούνται στο εσωτερικό του και κυρίως ανάλογα με την εικόνα που όλη αυτή η αντιφατική κατάσταση θα εκπέμπει προς την κοινωνία.
Βέβαια, οι δανειστές μας διαθέτουν το υπερόπλο που λέγεται «χρήμα». Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι συντριπτικά υπέρ αυτών και αυτό θέτει όρια στις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς πάντα τους όρους του παιχνιδιού τους διαμορφώνει ο ισχυρός. Έτσι π.χ. το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ μπορεί να κριθεί από τους δανειστές πως παραβιάζει το τετράμηνο μορατόριουμ, γιατί η βιωσιμότητα της λειτουργίας της εξαρτάται από την αύξηση της εισφοράς, που είναι φόρος υπέρ τρίτων και άρα κακώς επιβάλλεται, καθώς μνημονιακή δέσμευση προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση αυτών των φόρων. Οι εταίροι μας μπορούν να κάνουν πολλά τέτοια καψώνια στην κυβέρνηση, δείχνοντας ποιος είναι το αφεντικό και αποδομώντας έτσι την εικόνα της στο εσωτερικό.
Πιστεύω πως θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό ελεγχόμενης έντασης και από τις δύο πλευρές, που αυξάνει βέβαια την πιθανότητα του «ατυχήματος». Μέχρι τον Μάιο, όταν και θα έχουν ιχνογραφηθεί οι όροι της αξιολόγησης του Ιουνίου, ο πολιτικός χρόνος είναι βραχύς και η πύκνωση των γεγονότων θα είναι μεγάλη. Και καλό είναι να μην ξεχνάμε πως οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν με λίστα.