Βιέννη- Σαντιάγο-Λευκωσία...

Λάρκος Λάρκου 16 Οκτ 2021

Ο καγκελάριος της  Αυστρίας Σ. Κουρτς υπέβαλε την παραίτησή του καθώς η Εισαγγελία δηλώνει ότι διαθέτει στοιχεία για χρησιμοποίηση πόρων του υπουργείου Οικονομικών «αποκλειστικά για το παραταξιακό πολιτικό συμφέρον-διενέργεια δημοσκοπήσεων που ευνοούσαν τον ΣΚ»-λίγο πάνω από το 1 εκ. Το κόμμα Κουρτς (Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα, ÖVP) απεδέχθη τα νέα δεδομένα και σε χρόνο ρεκόρ διόρισε τον Α. Σάλενμπεργκ ως νέο καγκελάριο. Ο Σ. Κουρτς, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, ανέφερε πως «ανοίγω το δρόμο, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, να αποτραπεί το χάος και να διασφαλιστεί η σταθερότητα». 

Στο Σαντιάγο η Βουλή πρώτα και μετά η Γερουσία, μελετούν πρόταση παύσης και παραπομπής σε δίκη του Προέδρου Σ. Πινιέρα, σχετικά με την πώληση μεταλλευτικής εταιρείας σε φορολογικό παράδεισο που σύφωνα με τις αποκαλύψεις στα Pandora Papers. «Ο Πρόεδρος Πινιέρα χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να διεκπεραιώσει προσωπικές επιχειρηματικές συναλλαγές», συνόψισε στις 13/10 ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Τ.  Χιρς. Η διαδικασία κατά Πινιέρα θα ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές της 21ης Νοεμβρίου. 

Στη Λευκωσία ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας λέει δημόσια ότι το δικηγορικό του γραφείο έκανε 57 «χρυσά διαβατήρια», ενώ ως πρόεδρος πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο  6.500 «χρυσά διαβατήρια», το 51% από τα οποία ήταν παράνομα όπως κατέγραψε, η, υπό τον δικαστικό Μ. Νικολάτο, Ερευνητική Επιτροπή που διόρισε ο Πρόεδρος. Ταξίδεψε για Σεϋχέλλες με αεροπλάνο Σαουδάραβα πρίγκιπα ο οποίος αμέσως μετά το ταξίδι έλαβε οικογενειακό διαβατήριο κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Διεθνείς αναφορές με στοιχεία: Paradise Papers,  Pandora Papers, Al Jazzera, αναφορές του διεθνούς οργανισμού Organised Crime and Corruption Reporting Project. Τα Pandora Papers έδωσαν την ευκαιρία στο BBC να τον αποκαλέσει The Offshore President. Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει δύο υποθέσεις επί παραβάσει κατά της Κύπρου για τα χρυσά διαβατήρια, η δεύτερη από τις οποίες αφορά τη συνέχιση χορήγησης ακόμα 1400 διαβατηρίων, παρά το γεγονός ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε την κατάργησή της διαδικασίας στις 13/10/2020! 

Στις 13/10 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών απέρριψε κατά πλειοψηφία πρόταση του ΑΚΕΛ για συζήτηση στην Επιτροπής σε σχέση με τα δημοσιεύματα των Pandora Papers. Υπέρ της συζήτησης ψήφισαν οι Α. Πασιουρτίδης, ΑΚΕΛ, Ζ. Κουλίας, ΔΗΚΟ, Α.  Ατταλίδου, Οικολόγοι.  Εναντίον οι Δ. Δημητρίου, Ν. Γεωργίου, ΔΗΣΥ, συν Α. Θεμιστοκλέους, ενώ αποχή τήρησε ο Μ. Μουσιούττας, ΔΗΠΑ 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Δημητρίου δήλωσε ότι «αυτό που ενοχλεί, είναι η συνεχής προσπάθεια του ΑΚΕΛ να κτυπά είτε τον Πρόεδρο της ΚΔ είτε τους θεσμούς αυτής της χώρα αντιπολιτευτικά και μόνο». Αλλά βέβαια το θέμα δεν είναι τα τεχνάσματα για να παρεμποδιστεί η συζήτηση του θέματος στη Βουλή, αλλά το γεγονός πως συζητείται το ζήτημα της διαφθοράς σε όλα μεγάλα ΜΜΕ του πλανήτη καθώς η Κύπρος είναι πανταχού παρούσα. Η σχετική Επιτροπή της Βουλής σφυρίζει αδιάφορα, αλλά φαίνεται ότι τα συμφέροντα είναι τόσο ισχυρά που ωθούν σε ακύρωση ακόμα και για μια στοιχειώδους σημασίας συζήτηση σε Επιτροπή της Βουλής. 

Η Kύπρος κατέληξε στoν πάτο και στην  ανυποληψία γιατί δεν υπάρχουν αντίβαρα στην άσκηση εξουσίας, η μια αρχή που να ελέγχει, να εποπτεύει, να θέτει κανόνες, να ελέγχει την εφαρμογή κανόνων που έχουν θεσμοθετηθεί. Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών, η απόλυτη εξουσία γύρω από τον πρόεδρο οδηγά συχνά σε αυθαιρεσίες, σε υπέρβαση εξουσίας, σε αποφάσεις βασισμένες στην αλαζονία και την ασυδοσία. Άλλα παραδείγματα: δάνεια στον πρόεδρο του  ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, τα προσωπικά δάνεια σε προέδρους ή Διοικητές Τραπεζών ή Συνεργατικών Ιδρυμάτων. Ένα διάτρητο σύστημα όπου τα ίδια πρόσωπα πράττουν και ταυτόχρονα ελέγχουν μόνοι τους εαυτούς τους, αφού οι εποπτικές αρχές, κατά κανόνα, επιλέγονται από τον κατάλογο των μονίμως συμφωνούντων.... 

Ο Ν. Αναστασιάδης έχοντας πλήρη επίγνωση των όσων έκανε, φρόντισε να κλείσει πιθανές τρύπες για το μέλλον, είτε ελέγχοντας τη Γενική Εισαγγελεία, είτε δεσμεύοντας ΜΜΕ στη μη έρευνα. Η λογοκρισία δείχνει το πρόσωπό της: η περίπτωση της ακύρωσης της εμφάνισης του δημοσιογράφου Μ. Δρουσιώτη σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο ΡΙΚ, είναι το σύμπτωμα μιας ιδιαίτερα χαρακτηριστικής πίεσης πάνω σε διαφορετικές γνώμες. Η απόλυτη σιωπή από τα περισσότερα κόμματα σχετική με την ακύρωση της εκπομπής με Μ. Δρουσιώτη, δείχνει αδιαφορία πολλών φορέων εξουσίας απέναντι σε κανόνες ευρείας αποδοχής, άρνησή τους να μιλήσουν για το σεβασμό στη δεοντολογία και βέβαια άρνηση να στηρίξουν τον ειδησεογραφικό πλουραλισμό. Το ΡΙΚ ως κομματικό εφαλτήριο προσφέρει μονομέρεια,  φανατικές ειδήσεις, αποκλεισμούς. Ως δημόσιο Μέσο Ενημέρωσης όμως έχει ευθύνη να προβάλλει νηφάλιες και σφαιρικές ειδήσεις. 

Η επικαιρότητα μάς βοηθά να δούμε τη μεγάλη εικόνα και έτσι να κατανοήσουμε τη θέση μας στο σύγχρονο κόσμο. Η Νορβηγική Επιτροπή για το Νόμπελ Ειρήνης ανακοίνωσε πως το Νόμπελ Ειρήνης 2021 απονέμεται σε δύο δημοσιογράφους- στη Μαρία Ρέσσα από τις Φιλιππίνες και στον Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία- «για τις προσπάθειές τους να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης, προαπαιτούμενο για τη δημοκρατία και τη διατήρηση της ειρήνης». Η  αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Αξιών και Διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα 29/9 μίλησε για το ευρύτερο ζήτημα: «Είναι όλο και πιο δύσκολο να καταλάβει κανείς σε ποιον ανήκουν τα Μέσα Ενημέρωσης στην ΕΕ. Στη δημοκρατία οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιος τους παρέχει πληροφορίες».