Έξυπνο μέτρο είναι το μορατόριουμ

Νίκος Μπίστης 20 Μαρ 2021

Πηγή: ieidiseis.gr


Το πρώτο βήμα για το μορατόριουμ θα έπρεπε να το κάνει η κυβέρνηση και όχι η αντιπολίτευση. Θα ήταν ένα έξυπνο μέτρο, από αυτά που αγωνιωδώς αναζητά. Δεν το έκανε. Αυτό δεν απαλλάσσει την αξιωματική αντιπολίτευση από την υποχρέωση να επιμείνει στην αναζήτηση συναινέσεων.

Πριν 5 ημέρες ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος πρότεινε πολιτικό μορατόριουμ για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας. Είπε «Καλό θα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις.

Είτε με την μη κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που προκαλούν αντιδράσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση του Κράτους, είτε με την στάση μιας πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης. Η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνά, αλλά αν είναι δυνατόν να μην προκαλούμε σε αυτή τη φάση, θα ήταν πολύ καλό. Όταν εννοώ μορατόριουμ, εννοώ μορατόριουμ των πάντων και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και των πάντων.

Τώρα έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Ας έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα», Αμέσως άλλοι όπως οι καθηγητές Νίκος Τζανάκης και Αθήνα Λινού συντάχθηκαν με την πρόταση. Στην συζήτηση στην Βουλή την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τον όρο μορατόριουμ στην ομιλία του και την Παρασκευή επανήλθε πιο καθαρά με αυτή την πρόταση στην συνέντευξη του στο Open. Έκανε ένα πρώτο βήμα.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν απολύτως αρνητική. Προτίμησε να επιτεθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αγνοήσει την αγωνία των επιστημόνων που εισήγαγαν την συγκεκριμένη πρόταση. Τι είπε η κυρία Πελώνη : «Την πιο δύσκολη ώρα, και ενώ από την αρχή της πανδημίας δεν έχει στηρίξει την κοινή προσπάθεια, το μόνο που βρίσκει τώρα να προτείνει είναι η κυβέρνηση να κατεβάσει τα μολύβια.Τι είδους μορατόριουμ προτείνει ο κ. Τσίπρας; Ζητά να σταματήσει να νομοθετεί η Βουλή; .......Να σταματήσει η κυβέρνηση να κυβερνά, υπό την απειλή ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν σε πορείες και διαδηλώσεις αν δεν γίνουν δεκτά όσα λέει; ».

Το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να ενοχοποιήσει την αξιωματική αντιπολίτευση και να απαξιώσει πλήρως την πρόταση των επιστημόνων για μορατόριουμ . Προβάλλοντας το ψεύδος ότι « από την αρχή της πανδημίας δεν έχει υποστηρίξει την κοινή προσπάθεια» κλείνει ερμητικά και απολύτως συνειδητά κάθε πιθανή χαραμάδα συνεννόησης. Μετράει και πάλι λάθος τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Νομίζει ότι όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας έτσι και τώρα θα λειτουργήσει το σύνδρομο της συσπείρωσης γύρω από την σημαία (rally round the flag effect).

Πορευόμενη ήσυχη και με αυτή την βεβαιότητα αιφνιδιάστηκε από την αντίδραση χιλιάδων πολιτών στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία . Τώρα νομίζει ότι στην κορύφωση της πανδημίας, η έγνοια των πολιτών είναι μήπως και δεν εφαρμοστεί με ρυθμούς « ψεκάστε - τελειώσατε» στο ακέραιο το εκλογικό πρόγραμμα της. Ακόμα και αν είναι δεδομένο ότι για κάποια επίμαχα και τουλάχιστον αμφιλεγόμενα σημεία η δογματική επιμονή της θα προκαλέσει αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν και στον δρόμο. Γιατί ο δρόμος, το περιφρονητικά αποκαλούμενο πεζοδρόμιο, η κινητοποίηση δηλαδή, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών. Μπορεί σε έκτακτες συνθήκες οι ίδιοι οι πολίτες να το περιορίσουν ή και να το αναστείλουν οικειοθελώς. Αυτό θα συμβεί αν δουν αντίστοιχη προθυμία από την άλλη πλευρά.

Γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει μορατόριουμ. Είναι η συμφωνημένη προσωρινή αναστολή ενεργειών που θα επέφεραν επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ δύο πλευρών. Ή όπως κομψά το λέει ο κύριος Βατόπουλος: «η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνά αλλά αν είναι δυνατόν να μην προκαλούμε σε αυτήν την φάση, θα ήταν πολύ καλό.»

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ότι αν συμφωνήσει σε μορατόριουμ κατεβάζει τα μολύβια. Άρα -για να χρησιμοποιήσουμε αυτό που στρεψόδικα πήγε να χρεώσει στον Τσίπρα- αποδέχεται ακριβώς το ρίσκο δημιουργίας συνθηκών έντασης, κινητοποίησης άρα και συνωστισμού. Αυτό που προέχει για αυτήν είναι να μην τσαλακωθεί η αγέρωχη αντιμετώπιση των κινητοποιημένων πολιτών και να χρεωθεί πάση θυσία η αντιπολίτευση.

Το τελευταίο όμως που απασχολεί τον πολίτη αυτή την στιγμή είναι να χειροκροτήσει τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα. Αυτόν τον λογαριασμό θα τον κάνει αργότερα. Τώρα προέχει η ζωή του. Θα επικροτήσει αυτόν που θα δει κατάματα την μεγάλη εικόνα, θα αρθεί πέρα από το στενό κομματικό συμφέρον, θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και ηρεμίας στους πολίτες και θα κλείσει τα αυτιά του σε ακραίες φωνές ακόμα και της παράταξης του, σε όλους αυτούς που έχουν λυμένο το ζωνάρι τους για καυγά.

Υπάρχουν ακραίοι που δεν θέλουν να κατεβάσουν ούτε για λίγο ούτε για συγκεκριμένη θεματολογία τα μολύβια. Υπάρχουν άλλοι φετιχιστές των κινητοποιήσεων που δεν μπορούν να ζήσουν ένα μήνα χωρίς να διαδηλώνουν. Υπάρχουν και οι πολλοί σε όλο το πολιτικό φάσμα που απαιτούν ιεράρχηση προτεραιοτήτων, λογικές προσεγγίσεις, υποχωρήσεις και αναγκαίους συμβιβασμούς. Λιγότερο φανατισμό, λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά.

Το πρώτο βήμα για το μορατόριουμ θα έπρεπε να το κάνει η κυβέρνηση και όχι η αντιπολίτευση. Θα ήταν ένα έξυπνο μέτρο, από αυτά που αγωνιωδώς αναζητά . Δεν το έκανε. Αυτό δεν απαλλάσσει την αξιωματική αντιπολίτευση από την υποχρέωση να επιμείνει στην αναζήτηση συναινέσεων. Ενός μορατόριουμ όχι μόνο για τις κινητοποιήσεις αλλά ευρύτερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας . Γιατί και η έξυπνη αντιπολίτευση σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές περνάει από την αυτοσυγκράτηση και την αναζήτηση ενός ελάχιστου κοινού τόπου