Οσμή εκλογών;

Αγγελος Στάγκος 12 Ιουν 2013

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι άγνωστες και απρόβλεπτες οι συνέπειες για τη συνοχή ή ακόμη και για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης, από την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει προσωρινά την ΕΡΤ, να την αναδιαρθρώσει και να την επανασυστήσει με νέο σχήμα κάποια στιγμή στο μέλλον, παρά τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Αλλά ενώ δεν γνωρίζουμε τις μελλοντικές εξελίξεις, έχει αρχίσει και πλανάται στους πολιτικούς κύκλους το ερώτημα αν και κατά πόσον ο Αντ. Σαμαράς στοχεύει στη διενέργεια εκλογών. Και αν αυτός είναι ο στόχος του, για πότε τις προγραμματίζει;

Οι «υποψίες» εκείνων που εκτιμούν ότι οι επόμενες εκλογές δεν είναι μακριά υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς ενεργειών ή και παραλείψεων της κυβέρνησης που οδηγούν σε ανάλογο συμπέρασμα. Από τη δημιουργία ενός κλίματος αισιοδοξίας περί την οικονομία ώς τη μετάθεση στο μέλλον της υλοποίησης αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και από την προσπάθεια να πειστεί και να επιτρέψει η τρόικα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή τη ρύθμιση των χρεών που θα ικανοποιούσε ομάδες πολιτών ώς το «όχι» στην κατάθεση του λεγόμενου «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου.

Οι ίδιοι επισημαίνουν επίσης ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες ο Αντ. Σαμαράς δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξασφάλιση εκ των προτέρων της συναίνεσης των άλλων δύο εταίρων της κυβέρνησης. Αυτοί πάλι έδειχναν να διαισθάνονται, είτε επειδή είχαν απτά δείγματα είτε επειδή έτσι ερμήνευαν τις πρωθυπουργικές προθέσεις, ότι η διενέργεια εκλογών ήταν μέσα στο παιχνίδι. Γι’ αυτό πολύ πρόσφατα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης κατήγγειλε ότι το Μαξίμου απειλούσε με εκλογές, ο δε Φ. Κουβέλης φρόντιζε να υπερτονίσει ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης δεν απειλείται, προφανώς για να ρίξει τις ευθύνες προς τον Αντ. Σαμαρά για κάθε ενδεχόμενο…

Επιπλέον, είναι αλήθεια ότι το διεθνές περιβάλλον είναι ευνοϊκό για τη σημερινή κυβέρνηση και ειδικά για τον Αντ. Σαμαρά. Είναι πασιφανές ότι για τους Ευρωπαίους εταίρους δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από τη σημερινή κυβέρνηση, αυτό πιστεύουν και άλλα κέντρα αποφάσεων της Δύσης, γεγονός που ενισχύεται από όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη νοτιοανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Με λίγα λόγια, θέλουν την Ελλάδα νησίδα σταθερότητας και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο μέσα στο καλοκαίρι αυτή την έννοια έχει. Κατά μία ερμηνεία λοιπόν πρόκειται για ευνοϊκή συγκυρία, αν πραγματικά ο Αντ. Σαμαράς θέλει εκλογές.

Από την άλλη πλευρά όμως, είναι σαφές ότι η διενέργεια εκλογών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Λογικά, δεν την επιθυμούν οι έξω που θέλουν τη σταθερότητα στην Ελλάδα. Αλλά αν πάλι πέσει η κυβέρνηση ή τις αποτολμήσει ο Αντ. Σαμαράς: πρώτον, είναι σχεδόν απίθανο να είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμη και αν αυξηθούν σημαντικά τα ποσοστά της Ν.Δ., δεύτερον, είναι πολύ πιθανό να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και ίσως και της ΔΗΜΑΡ. Επομένως, με ποιους θα συνεργαστεί ο πρωθυπουργός αν οι σημερινοί εταίροι του χάσουν δυνάμεις ή εξαφανιστούν; Αλλά και αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρχει πια έδαφος συνεργασίας; Εκτός αν υπάρχουν σκέψεις συνεργασίας με άλλα κόμματα…