Η πολιτική ασυνέπεια Δύσης - Ελλάδας στο Μεσανατολικό

Παναγιώτης Ιωακειμίδης 04 Μαρ 2024

Η υπό κατηγορία  για  πολιτική  ασυνέπεια (ή υποκρισία;)   και  προσέγγιση   «δύο μέτρων  και δύο σταθμών»( double standards) Δύση σε ό,τι αφορά τους πολέμους Ουκρανίας και Γάζας συνειδητοποιεί τώρα   ότι η στάση  της αυτή αποθρασύνει το Ισραήλ/Νετανιάχου (Eh. Barak)  με ολέθριες συνέπειες ( εκατόμβη νεκρών  πεινασμένων  Παλαιστινίων κι άλλα δεινά). Έτσι σπεύδει  τώρα  σε παροχή ( αεροπορικής)  βοήθειας και προώθηση  άμεσης εκεχειρίας. Στη περίπτωση της Ελλάδας ωστόσο  η ασυνέπεια  προσλαμβάνει εκ των πραγμάτων χτυπητή ορατότητα για συγκεκριμένους  λόγους  (παρά τις   καλές σχέσεις της χώρας  με τον Αραβικό κόσμο και τις προσπάθειες του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη  να προσδώσει στη εξωτερική πολιτική  υψηλότερο   ηθικό  στίγμα ).  Η Ελλάδα (ορθώς) πάγωσε πλήρως  τις σχέσεις της (διπλωματικές, πολιτιστικές , κλπ.) με τη Ρωσία. Τι κάνει όμως με το Ισραήλ; Όχι μόνο δεν παγώνει σχέσεις αλλά εντείνει τη συνεργασία  τη στιγμή ακριβώς που το Ισραήλ  διεξάγει ένα πόλεμο παραβιάζοντας επίσης ευθέως   το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα  που καταδικάζει ως γνωστόν την Τουρκία ως δύναμη κατοχής του 37% της Κύπρου και των  εγκλημάτων  που έχει διαπράξει,  έχει εναγκαλισθεί παντοιοτρόπως το Ισραήλ. Μία  επίσης  δύναμη κατοχής/ occupying force στην περιοχή   που διαπράττει  παρόμοια ανομήματα ( Δ. Όχθη).

Δεν εννοώ ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να διακόψει τις  (καλές)  σχέσεις με το Ισραήλ. Αλλά άλλο «καλές σχέσεις» και εντελώς διαφορετικό  η  διεύρυνση της προνομιακής σύμπραξης. με μια χώρα τη στιγμή που διεξάγει  ένα πόλεμο στη Γάζα ( σε υλοποίηση του νόμιμου  δικαιώματος αυτοάμυνας που είχε  μετά τις θηριωδίες της Χαμάς ) χωρίς όμως να σέβεται το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο, τους κανόνες διεξαγωγής πολέμου, την αρχή της αναλογικότητας, κ.α. Με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα πάνω από 30.000 άμαχοι Παλαιστίνιοι ( η πλειοψηφία παιδιά και γυναίκες), εκτοπισθεί 1,8 εκ. άτομα, καταστραφεί 650.000 σπίτια και 200 πολιτιστικά/ θρησκευτικά μνημεία. Και η ( ακροδεξιά) ηγεσία του Ισραήλ να κωφεύει στις επίμονες εκκλήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση ειρηνικής λύσης στο Παλαιστινιακό πρόβλημα  ( λύση δύο κρατών)  και  να απειλεί χερσαία επιχείρηση ακόμη και στη Ράφα όπου συνωθούνται σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής πάνω από 1 εκ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Η  Ελλάδα, αντί  λοιπόν να διακόψει ή τουλάχιστον αναστείλει την προνομιακή σύμπραξη με το Ισραήλ    ως   πράξη στοιχειώδους συνέπειας, επιλέγει τώρα να εντείνει   την προνομιακή συνεργασία μαζί του στο πεδίο της πολεμικής βιομηχανίας καθώς, όπως γράφεται ( ΝΕΑ,27/2),  με Ισραηλινή τεχνολογία και σύμπραξη δημιουργεί π.χ. αντι-drone ομπρέλα/θόλο στο Αιγαίο (θόλος που αποδεικνύεται  αναποτελεσματικός  στο ίδιο το  Ισραήλ σημειωτέον)! Ενώ  το ενδεδειγμένο  θα ήταν  όπως έχουν κάνει περίπου 140  κράτη/οντότητες (μεταξύ αυτών και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Σουηδία π.χ.), να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης ( προγραμματίζουν να το κάνουν ΗΠΑ, ΗΒ, κ.α)  Και καθώς ορθώς στηρίζει «τη λύση των δύο κρατών» να πρωταγωνιστήσει για τη επίτευξη της  λύσης αυτής. Σταθερά λειτουργώντας,  στο μέτρο των δυνάμεων της,  ως χώρα-facilitator  για την επίτευξη δίκαιης ειρήνης στη περιοχή. Είναι   μια περισσότερο  ηθική, συνεπής στάση που  θα συνεισέφερε και στην ασφάλεια  του κράτους του Ισραήλ ..

Πηγή: www.tanea.gr