Η Κύπρος, το «Όχι», οι Ρώσοι και η Ευρώπη

Μιχάλης Κυριακίδης 25 Μαρ 2013

Η κυπριακή Βουλή, πριν από μία εβδομάδα, απέρριψε πανηγυρικά την αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, προκαλώντας πανηγυρισμούς στους απανταχού «υπερήφανους» Έλληνες. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε αμέσως τη Λευκωσία για να πανηγυρίσει, αλλά και να δείξει το δάκτυλο στην Ελληνική πολιτική ηγεσία της Αθήνας, στους «προσκυνημένους», πώς πρέπει να αντιδρούν οι πραγματικοί Έλληνες. Και σε ένα ιστορικό ραντεβού με τον αρχηγό των Ασυνάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένο, έδωσαν ρεσιτάλ εθνικιστικής και ανερμάτιστης υστερίας.

.

Η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, μοιάζει να είναι πιο οδυνηρή από την προηγούμενη. Διασφαλίζει πάντως, τα χρήματα των μικροκαταθετών. Αυτό, ας ελπίσουμε ότι θα προβληματίσει τους θερμοκέφαλους και ίσως βοηθήσει την υπό τον Α. Τσίπρα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να δει την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως την φαντάζεται.

Τι αποφάσισε το Eurogroup; Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε έως τώρα, οι 17 της Ευρωζώνης, αποφάσισαν μια ριζική αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, το οποίο ήταν αδύνατο να επιβιώσει. Όπως σημειώνει ο Κ. Καλλίτσης σε άρθρο στην «Καθημερινή» που αναδημοσιεύει η «Μ»: Ο τραπεζικός τομέας της (Κύπρου) διαχειρίζεται κεφάλαια 8 φορές μεγαλύτερα από το ΑΕΠ, αλλά δεν διαθέτει αρκετά δικά του ώστε να είναι φερέγγυος (να καλύπτει τον δείκτη 9% Core Tier 1) και να συνεχίσει να λειτουργεί. Ήδη, από το 2011, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) εκτιμούσε ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες (Κύπρου, Λαϊκή) χρειάζονταν 3,6 δισ. ευρώ επιπλέον δικά τους κεφάλαια. Από τότε η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά.»

Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω οικονομική ανάλυση, διότι δεν είμαι ειδικός. Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι πως ένα υπαρκτό οικονομικό πρόβλημα, η προηγούμενη υπό τον Δ. Χριστόφια ηγεσία, το έριχνε κάτω από το χαλί ή αναζητούσε λύσεις εκτός ΕΕ, στο «ξανθό γένος» που αιώνες περιμένουμε να μας σώσει και πάντα την κρίσιμη στιγμή «στρίβει δια του αραβώνος». Το ίδιο συνέβη και τώρα.

Ο κομμουνιστής κ. Χριστόφιας,  με «επαναστατικό» τρόπο και παρά τις έντονες προειδοποιήσεις των ευρωπαίων εταίρων του, άφησε το πρόβλημα να διογκώνεται, μιμούμενος τον εν Ελλάδι αδελφό του, φιλελεύθερο Κώστα Καραμανλή. Αυτή είναι η μέθοδος των μικρών «ηγετών». Να μην τολμούν να δίνουν λύση στα προβλήματα και να τα «σπρώχνουν» στους επόμενους…

Η αρχική απόφαση του Eurogroup ήταν πρόχειρη και λανθασμένη και επικρίθηκε από πολλές πλευρές εντός και εκτός Ευρώπης. Μπορούσε όμως να διορθωθεί, εάν η αντίδραση της κυπριακής πλευράς δεν γινόταν εν θερμώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τα όποια λάθη της, έδειξε άλλη μια φορά αλληλεγγύη και δεν άφησε την Κύπρο να βουλιάξει στα προβλήματά της. Έλαβε με πραγματική αίσθηση ευθύνης, δύσκολες αποφάσεις, για την πραγματική σωτηρία της Κύπρου, χωρίς φανφάρες και αερολογίες.

Όσοι μιλούν για έλλειψη αλληλεγγύης, είναι προφανώς ανιστόριτοι. Μιλούν για έλλειψη αλληλεγγύης όταν η ΕΕ δίνει 10 δις ευρώ για τη σωτηρία της οικονομίας μιας χώρας και ζητά από αυτήν να προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα που κοστίζουν λιγότερο και τα οποία έπρεπε από μόνη της να είχε ήδη λάβει…

Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούμε οι Έλληνες (Ελλαδίτες και Κύπριοι). Μεταθέτουμε τα προβλήματα στους άλλους. Πρέπει όμως να μάθουμε πως τα γενναία ΝΑΙ στις μεταρρυθμίσεις και στις αλλαγές, έχουν μεγαλύτερη αξία από τα «ιερά και πένθιμα» ΟΧΙ, που οδηγούν σε αδιέξοδα και τραγωδίες.

.

Υ.Γ Γιατί άραγε η Κύπρος επιλέγει πάντοτε την χειρότερη απο τις λύσεις που της προσφέρονται;