Τ. Ερτογάν: «Οι αντιδράσεις για την μαντίλα είναι απαράδεκτες. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στην τδβκ και θα στείλουμε τα απαραίτητα μηνύματα. Όταν δεν τους βάζεις όρια, δεν γνωρίζουν τη θέση τους». (πηγή: ΚΥΠΕ, 23/4)».
- Η προοδευτική παράταξη στους Τ/Κ απορρίπτει στροφή στην «ατζέντα ΚΑΔ». Διαδηλώσεις, δηλώσεις, περιοδείες. Ταχίρ Γκιόκτσεμπελ, ΓΓ της συντεχνίας των Τ/Κ καθηγητών: «Αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την ελευθερία ενδυμασίας ή τους νόμους και τους κανονισμούς, είναι ένα πολύ βαθύτερο ζήτημα. Δεν υπερασπιζόμαστε μόνο ένα θέμα, αλλά την κοσμική ζωή με τις αρχές του Ατατούρκ», (ΚΥΠΕ, 8/4).
Τι τρέχει σήμερα με την επίσκεψη ΤΕ στην κατεχόμενη Κύπρο;
1. Ο ΤΕ θεωρεί ότι αφού το κόμμα του ΚΑΔ πέτυχε (παλαιότερα) ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στην τουρκική οικονομία, αυτό «πρέπει» να ακολουθήσουν και οι Τ/Κ, οι οποίοι γενικώς αντιδρούν σε αυτό.
2. Η σύγκρουση γύρω από την μαντίλα, δεν αφορά σκέτα την μαντίλα, αλλά το ποιος έχει το απάνω χέρι στις αποφάσεις. Ο Μ. Ακιντζί με την ηγετική προσωπικότητά του συνέβαλε σε σημαντικές συγκλίσεις- Χάρτης Ακιντζί στο εδαφικό, νέο σύστημα ασφάλειας, τριμερής στο Βερολίνο, ρόλος ΕΕ κ.ά. Στο Κραν Μοντάνα ο διακόπτης γύρισε ανάποδα με την οργανωμένη απόδραση του Ν. Αναστασιάδη. Γι’ αυτό και η εν συνεχεία «μάχη» του για την αποδόμηση των συγκλίσεων που έφεραν την σφραγίδα Γκουτέρες, 2017-20
3. Η εσωτερική διαπάλη στην Τουρκία μεταφέρεται στην Τ/Κ κοινότητα. Πυρά Οζγκιούρ Οζέλ, προέδρου του κεμαλικού ΡΛΚ κατά Τ. Ερτογάν: «Πώς γίνεται αυτοί που περιμέναμε να αναγνωρίσουν την τδβκ, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, να αναγνωρίζουν την ε/κ διοίκηση; Αυτό είναι μια εθνική καταστροφή» (23/4). Άρα, ο ΤΕ έρχεται και γι’ αυτό, να απαντήσει στον Ο. Οζέλ, το κόμμα του οποίου ηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του ΚΑΔ. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», «η τουρκική αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Ερντογάν πως έχει «υποστεί ήττα» επειδή 4 τουρκόφωνα κράτη που είναι χώρες-σύμμαχοι της Άγκυρας αναγνώρισαν την ΚΔ και άνοιξαν πρεσβείες στη Λευκωσία». (2/5)
4. Ο ΤΕ ενδιαφέρεται ταυτόχρονα να αναδείξει στην ευρεία κοινή γνώμη, έργα με «σφραγίδα ΚΑΔ», όπως παλαιότερα έγινε με τη μεταφορά νερού/Μερσίνη-Πάναγρα. Τα σημερινά εγκαίνια σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ περιλαμβάνουν «κτίριο της βουλής, ένα κτίριο της προεδρίας, και βήματα για να ξεκινήσουν τα κτίρια των δικαστηρίων», 1/5
5. Το πιο πολύπλοκο. Τ. Ερτογάν: «Εμείς πιστεύουμε ότι στην Κύπρο με μια λύση «δύο κρατών» μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα ιστορικά προβλήματα και προχωρούμε τις εργασίες μας προς αυτή την κατεύθυνση». (1/5). Ολοφάνερα, η πιο δύσκολη συγκυρία στο κυπριακό, όλα κρέμονται από μια κλωστή. Η μια τακτική λέει «καταγγέλλουμε, αδρανούμε, υποκρινόμαστε τους αγανακτισμένους». Η άλλη: υπάρχει ακόμα λίγος καιρός, ας πούμε μια ευκαιρία υπό ισχυρές προϋποθέσεις- πλαίσιο Γκουτέρες, με τις βελτιώσεις σε αυτό από Μ. Α. Ολγκίν, 2024. Τίποτε δεν θα κινηθεί, αν προηγουμένως ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν αποδεχθεί χωρίς ήξεις αφήξεις τις συγκλίσεις στο κεφάλαιο «διακυβέρνηση», όπως έκλεισαν στο Κραν Μοντάνα. Για να μην παριστάνει τον ανεύθυνο σχολιαστή, η Μ. Α. Ολγκίν, η οποία πήρε χθες νέα εντολή από τον ΓΓ «ώστε να εργαστεί για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό», τού το είπε ξεκάθαρα και δημόσια: «Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει μία πολύ καθαρή εικόνα και ξέρει τι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη διαδικασία», (πηγή: «Καθημερινή», 13/5/24).