Ο ασθενής παραμένει στην εντατική των Μνημονίων, αλλά εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμα του απατεώνα!

Ευάγγελος Αλεξανδρής 24 Μαϊ 2025

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης δημοσίου χρήματος στην Ελλάδα, αλλά βέβαια ούτε μοναδική ούτε κατ’εξαίρεση του κανόνα, με ρίζες που εκτείνονται δεκαετίες. Σαρωτικοί έλεγχοι σε Αθήνα και Κρήτη πραγματοποιούν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές με αφορμή το σκάνδαλο του  ΟΠΕΚΕΠΕ και τις επιχορηγήσεις εκατομμυρίων με εφόδους  στα γραφεία του οργανισμού τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κρήτη.

Βασικά στοιχεία της διαχρονικής αυτής μάστιγας, της ελληνικής συστηματικής, αστείρευτης, διάχυτης διαφθοράς:

Ουσία:

  • Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως κύριος διαχειριστής των Ευρωπαϊκών γεωργικών κονδυλίων (3 δις € ετησίως), κατηγορείται για συστηματική λεηλασία των επιδοτήσεων μέσω:
  • Ψευδών δηλώσεων (δημόσια γη ως ιδιωτική, φανταστικοί “νέοι αγρότες”).
  • Αυτόματης έγκρισης “ύποπτων”, δηλαδή κραυγαλέα ψευδών φακέλων.
  • Εκτροχιασμένων αναθέσεων σε εταιρείες π.χ. πληροφορικής (μέσω απευθείας συμβάσεων ή προβληματικών διαγωνισμών).

Θεσμική αποτυχία:

  • Ευρωπαϊκές αρχές (OLAF, EPPO) έχουν καταγράψει επαναλαμβανόμενες ανωμαλίες, με πρόστιμα άνω των 400 εκατ. €.
  • Το ελληνικό αθηνοκεντρικό κράτος ανταποκρίνεται με επικοινωνιακές χειρονομίες (π.χ. “μηδενική ανοχή”), αλλά χωρίς ουσιαστικές καθάρσεις.

Πολιτικό παρακράτος:

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν αντί για ενίσχυση και στήριξη της πραγματικής οικονομίας με σκοπό τη σύγκλιση στα ευρωπαϊκά παραγωγικά πρότυπα, σε προκλητικές δαπάνες για τροφή πελατειακών δικτύων, ενίσχυση πολιτικών προσώπων και κερδοσκοπία των γνωστών “(ΥΠ)αναπτυξιακών” εταιρειών κοντά στο παρασιτικό σύστημα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι κανείς δεν ήθελε να χάσει τον έλεγχο του μηχανισμού, καθώς αποτελεί κλειδί για πολιτική συντηρητική πελατειακή επιρροή μιζαδόρικων κυκλωμάτων.

Τωρινή κατάσταση:

Η EPPO ερευνά ενεργά, αλλά οι απαντήσεις της ελληνικής πλευράς είναι επιφανειακές.

Κίνδυνος καθυστερημένων πληρωμών στους αγρότες και απώλειας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης.

Μέχρι στιγμής έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε περισσότερα από 80 άτομα, ωστόσο, πηγές με γνώση της υπόθεσης επισημαίνουν ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και οι αποκαλύψεις ενδέχεται να πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις το προσεχές διάστημα.

Το μεγαλύτερο ερώτημα:
Γιατί ένα σκάνδαλο που όλοι γνώριζαν (κυβερνήσεις, υπηρεσίες, ΕΕ, κυρίως οι Έλληνες αγρότες και πολίτες!) παρέμεινε ατιμώρητο για τόσα χρόνια; Η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται στη συμβιωτική σχέση πολιτικών, διοικητικών και επιχειρηματικών συμφερόντων διαφθοράς που τρέφονται συστηματικά από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Κλείνοντας: Δεν πρόκειται για απλή γραφειοκρατική αδυναμία, αλλά για δομημένο σύστημα λεηλασίας δημοσίου χρήματος των Ευρωπαίων φορολογούμενων, με τη συγκατάθεση των εμπλεκομένων όλης της πελατειακής παρασιτικής πυραμίδας εξουσίας των Ελλήνων πολιτικάντηδων, που εννοούν την πολιτική ως χώρο για πλιάτσικο με έφοδο επί της κάλπης.