Η πολύπλοκη στρατηγική του Ισραήλ στη Γάζα- Ώρα για δύσκολες επιλογές

Daniel Byman 23 Δεκ 2023

Εάν ο στόχος είναι η καταστροφή, η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει μια απίστευτη επιτυχία. Πάνω από δύο μήνες αφότου η Χαμάς σκότωσε πάνω από 1.100 ανθρώπους στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις έχουν σκοτωθεί περίπου 20.000 Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους παιδιά, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Μεγάλο μέρος της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερείπια, με τα Ηνωμένα Έθνη να υπολογίζουν ότι σχεδόν το 20 τοις εκατό των προπολεμικών δομών της περιοχής έχουν καταστραφεί. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Γάζας βιώνουν έντονη πείνα, η ανεργία έχει αυξηθεί στο 85 τοις εκατό και οι ασθένειες εξαπλώνονται.

Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις μερικών εξτρεμιστών υπουργών, οι στόχοι του Ισραήλ στη Γάζα είναι ευρύτεροι και πιο στρατηγικοί από το να προκαλούν πόνο στους Παλαιστίνιους. Στις 12 Δεκεμβρίου, προσγειώθηκα στο Ισραήλ για ένα εβδομαδιαίο ερευνητικό ταξίδι, μαζί με συναδέλφους από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και αρκετούς άλλους ειδικούς. Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τους στόχους και τη στρατηγική του Ισραήλ, μιλήσαμε με νυν και πρώην Ισραηλινούς στρατιωτικούς ηγέτες, ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, διπλωμάτες και πολιτικούς, καθώς και με απλούς πολίτες. Οι ερωτηθέντες περιέγραψαν τις εκτιμήσεις τους για τις 7 Οκτωβρίου, την κατάσταση του πολέμου σήμερα και το μέλλον της χώρας τους.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα διαφέρει από πολλές άλλες συγκρούσεις στο ότι δεν υπάρχει ούτε ένας κλασσικός στόχος. Δεν υπάρχει δύναμη εισβολής που πρέπει να εκδιωχθεί, κανένα έδαφος που πρέπει να κατακτηθεί, κανένας δικτάτορας που πρέπει να ανατραπεί. Ωστόσο, δύο μήνες μετά, αναδύεται ένας λίγο πολύ σαφής κατάλογος στόχων. Το Ισραήλ επιδιώκει να καταστρέψει τη Χαμάς, αιχμαλωτίζοντας ή σκοτώνοντας τους ηγέτες της, καταστρέφοντας τη στρατιωτική της ικανότητα και τερματίζοντας την ισχύ της στη Γάζα. Επιδιώκει την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και παραμένουν ζωντανοί, καθώς και των σορών όσων έχουν σκοτωθεί. Θέλει να αποτρέψει μια άλλη επίθεση, ιδιαίτερα από τη Χεζμπολάχ, τον πληρεξούσιο του Ιράν στον Λίβανο. Θέλει να διατηρήσει τη διεθνή υποστήριξη, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και να διαφυλάξει τα διπλωματικά κέρδη που έχει κάνει με τις αραβικές χώρες τα τελευταία χρόνια. Και επιδιώκει να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς ασφαλείας που έχασε το κοινό μετά τις επιθέσεις.

Η απάντηση του Ισραήλ μπορεί να φαίνεται μπερδεμένη στους ξένους, αλλά μοιάζει πιο λογική όταν λαμβάνονται υπόψη όλοι αυτοί οι στόχοι. Ο κάθε στόχος  έχει τις δικές του μετρήσεις και τις επιπλοκές του, και μερικοί βρίσκονται σε άμεση σύγκρουση μεταξύ τους. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα της εκστρατείας του Ισραήλ ήταν ανάμεικτα: το Ισραήλ έπληξε σκληρά τη Χαμάς, αλλά υστερεί σε πολλούς τομείς, προκαλώντας καταστροφικό τίμημα στους αμάχους στη Γάζα και πληρώνοντας βαρύ τίμημα όσον αφορά τη διεθνή υποστήριξη. Οι ηγέτες του Ισραήλ προσπαθούν συχνά να τα έχουν όλα. Αντίθετα, πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές σχετικά με τους στόχους που θα δώσουν προτεραιότητα και ποιους θα υποβαθμίσουν.

Επειδή η διατήρηση της υποστήριξης των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας, το Ισραήλ θα πρέπει να επικεντρωθεί στη στόχευση των ηγετών της Χαμάς περισσότερο από την καταστροφή των ευρύτερων στρατιωτικών δυνάμεων και υποδομών της οργάνωσης. Θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για τη μείωση των απωλειών αμάχων. Θα πρέπει να επιδιώξει να αποτρέψει, αντί να καταστρέψει, τη Χεζμπολάχ, διατηρώντας μεγαλύτερο αριθμό δυνάμεων κοντά στη Γάζα και τον Λίβανο ακόμη και μετά το τέλος των ενεργών εχθροπραξιών για να καθησυχάσει τον ισραηλινό λαό. Και θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στο ποιος θα αντικαταστήσει τη Χαμάς στη Γάζα, κάτι που απαιτεί την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής και των Παλαιστινίων τεχνοκρατών. Αν το Ισραήλ προσπαθήσει να τα έχει όλα, κινδυνεύει να μην έχει τίποτα.

ΔΙψα για καταστροφή  

Κανένας επισκέπτης στο Ισραήλ δεν μπορεί να χάσει την αίσθηση του πόνου, της οργής και της δυσπιστίας που διαπερνά κάθε συζήτηση. Ο όρος «σεισμός» εμφανίστηκε ξανά και ξανά όταν ρώτησα για τις 7 Οκτωβρίου. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι «κάτι θεμελιώδες έσπασε» στη χώρα εκείνη την ημέρα. (Για να ενθαρρύνουμε την ειλικρίνεια, συμφωνήσαμε να μην προσδιορίσουμε τα θέματα των συνεντεύξεων μας.) Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν σε έναν κόσμο πριν από την 7η Οκτωβρίου, με μια εχθρική και άθικτη Χαμάς πέρα από τα σύνορα στη Γάζα. Στα μάτια τους, η βαρβαρότητα των επιθέσεων που έδειξε η Χαμάς ήταν ξεπερνούσε τον αγώνα για απελευθέρωση και δεν μπορούσε να αποτραπεί ή να περιοριστεί.

Το πρόβλημα όμως ξεπερνά τη Γάζα. Δικαιολογημένα, πολλοί Ισραηλινοί κατηγορούν το Ιράν για το εντυπωσιακό οπλοστάσιο της Χαμάς και τις καινοτόμες μεθόδους των μαχητών της. Φοβούνται ότι ο πληρεξούσιος του Ιράν στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ, θα επιτεθεί επίσης στο Ισραήλ, χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο πυραυλικό οπλοστάσιο του και πολύ πιο εξειδικευμένους μαχητές για να εξαπολύσει μια πολύ πιο καταστροφική επίθεση στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ. Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 200.000 Ισραηλινοί έχουν εγκαταλείψει περιοχές κοντά στη Γάζα και τον Λίβανο.

Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινοί δεν εμπιστεύονται πλέον τους δικούς τους θεσμούς ασφαλείας. Όπως εξήγησε ένας ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας, «Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, οι μυστικές υπηρεσίες είπαν στη χώρα: «Γνωρίζουμε τη Χαμάς», ενώ ο στρατός είπε, «Μπορούμε να χειριστούμε τη Χαμάς». Και οι δύο, πρόσθεσε, έκαναν λάθος. Τώρα είναι δύσκολο για τους Ισραηλινούς ηγέτες να καθησυχάσουν το κοινό ότι την επόμενη φορά, ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα τους κρατήσουν ασφαλείς.

Για να ανοικοδομηθεί ξανά η εμπιστοσύνη του κοινού, οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν ορκιστεί να καταστρέψουν ολοκληρωτικά τη Χαμάς. Μέρες μετά την επίθεση, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant έδωσε μια τέτοια υπόσχεση. «Θα εξαλείψουμε αυτό το πράγμα που ονομάζεται Χαμάς, ISIS-Γάζα, από προσώπου γης», είπε. «Θα πάψει να υπάρχει». Αλλά η καταστροφή της Χαμάς μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα στην πράξη.

Οι Ισραηλινοί δεν εμπιστεύονται πλέον τους δικούς τους θεσμούς ασφαλείας.

Το επίκεντρο της τρέχουσας στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ είναι να καταστρέψει τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, η οποία είχε περίπου 25.000 έως 30.000 μέλη πριν από τις 7 Οκτωβρίου. Την εποχή των συνεντεύξεων μου, οι περισσότεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπολόγιζαν ότι 7.000 από αυτούς τους μαχητές είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο. Αυτός ο αριθμός είναι δύσκολο να επαληθευτεί, ωστόσο, μπορεί να περιλαμβάνει Παλαιστίνιους που αντέδρασαν ενάντια στις δυνάμεις εισβολής, αλλά δεν ήταν επίσημα μέρος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Ο αριθμός των μαχητών φαίνεται να μειώνεται περαιτέρω: ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι μου είπαν ότι όλο και περισσότεροι φεύγουν ή παραδίδονται.

Αν και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ισχυρό πλήγμα στη Χαμάς, ο μεγάλος αριθμός και η ικανότητα της ομάδας αυτής να αναμιγνύεται με τον άμαχο πληθυσμό καθιστούν δύσκολη την εξάλειψή της, χωρίς να σκοτωθεί ένας τεράστιος αριθμός Παλαιστινίων αμάχων. Ο αστικός πόλεμος είναι ένας εφιάλτης ακόμη και για τους καλύτερους στρατιώτες, και το IDF έχει ήδη χάσει περισσότερους από 100 στρατιώτες σε αυτήν την εκστρατεία. Επιπρόσθετη δυσκολία, είναι ότι η Χαμάς έχει εγκαταστήσει  πολλά από τα στρατιωτικά της μέσα κοντά ή μέσα σε αστικές εγκαταστάσεις, όπως τζαμιά και σχολεία. Επιπλέον, η Γάζα διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων , πιο εκτεταμένο από ό,τι είχε αρχικά υπολόγιζε η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, όπου οι μαχητές μπορούν να κινούνται απαρατήρητοι και οι ηγέτες της μπορούν να κρυφτούν. Η Χαμάς έχει επίσης βαθιές ρίζες στη Γάζα, με δεσμούς δεκαετιών με τζαμιά, νοσοκομεία, σχολεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα, και από το 2007, είναι η κυβέρνηση εκεί. Η ομάδα αυτή ελέγχει την καθημερινή ζωή στη Γάζα: ο γιατρός, ο αστυνομικός, ο συλλέκτης σκουπιδιών και ο δάσκαλος μπορεί όλοι να έχουν δεσμούς με τη Χαμάς, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξάλειψη της ομάδας πέρα από τη στρατιωτική της πτέρυγα.

Το Ισραήλ, φυσικά, δεν θα μπορέσει να σκοτώσει κάθε μαχητή της Χαμάς. Αλλά μπορεί να είναι σε θέση να σκοτώσει αρκετά μέλη, ειδικά ηγέτες και βετεράνους, για να συντρίψει τη στρατιωτική ικανότητα της ομάδας. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος , οι μονάδες της Χαμάς δεν θα μπορούν πλέον να πολεμήσουν αποτελεσματικά και να ξεκινήσουν επιχείρηση

Οι όμηροι

Όπου κι αν κοίταξα στο Ισραήλ, τα πρόσωπα των ομήρων  υπήρχαν παντού  στις αφίσες. Η μεταχείρισή τους στη Γάζα και η ανάγκη απελευθέρωσής τους υπήρχαν συνεχώς στις συζητήσεις που έκανα. Η Χαμάς πήρε περίπου 240 ομήρους στις 7 Οκτωβρίου και λίγο λιγότεροι από τους μισούς απελευθερώθηκαν. Οι υπόλοιποι, που υπολογίζονται σε 129 σήμερα, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα και δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς ζούν. (Το Ισραήλ πιστεύει ότι τουλάχιστον 20 από αυτούς έχουν πεθάνει.) Σε ψυχολογικό επίπεδο, η παρουσία περισσότερων από 100 ομήρων είναι μια ανοιχτή πληγή για το Ισραήλ. Σε τακτικό επίπεδο, περιπλέκει τις επιχειρήσεις του IDF.

Για να κατανοήσετε την κλίμακα του τραύματος για τους Ισραηλινούς, σκεφτείτε πώς το Ισραήλ χειρίστηκε καταστάσεις ομηρίας στο παρελθόν. Το 2011, αντάλλαξε περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους με έναν μόνο Ισραηλινό στρατιώτη που είχε αιχμαλωτίσει η Χαμάς, τον Gilad Shalit. Από τις 7 Οκτωβρίου, έχει ήδη απελευθερώσει περίπου 240 κρατούμενους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από την Χαμάς περισσότερων από 100 από αυτούς που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 23 πολιτών της Ταϊλάνδης και ενός από τις Φιλιππίνες, καθώς και πολλών διπλών υπηκόων. Πολλοί από τους εναπομείναντες ομήρους είναι νεαροί Ισραηλινοί άνδρες σε ηλικία μάχης, και η Χαμάς έχει ορκιστεί να αποσπάσει υψηλό τίμημα για την απελευθέρωσή τους – μία από τις αιτίες που οι συνομιλίες κατέρρευσαν μετά τις αρχικές απελευθερώσεις. Οι εναπομείναντες όμηροι περιλαμβάνουν επίσης γυναίκες για τις οποίες οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι βιάστηκαν ή κακοποιήθηκαν  με άλλους τρόπους και η Χαμάς είναι απρόθυμη να τις απελευθερώσει για τον φόβο μήπως δημοσιοποιήσουν την κακοποίησή τους. Περιπλέκοντας περαιτέρω το πρόβλημα των ομήρων, ίσως περίπου 30 από τους εναπομείναντες ομήρους βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, μιας άλλης τρομοκρατικής ομάδας ή άλλων φατριών στη Γάζα.

Η διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων υψηλής έντασης κατά την προσπάθεια απελευθέρωσης κρατουμένων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που η Χαμάς τοποθετεί τις δυνάμεις της μεταξύ αμάχων, χρησιμοποιεί και τους ομήρους ως ασπίδες. Τα φιλικά πυρά του Ισραηλινού Στρατού σκότωσαν ορισμένους Ισραηλινούς αιχμαλώτους και οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στρατευμάτων έχουν αναμφίβολα σκοτώσει περισσότερους. Εάν συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, το Ισραήλ πιθανότατα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει μερικούς από αυτούς που απήχθησαν, αλλά θα χάσει επίσης πολλούς στις μάχες.

Το Βόρειο μέτωπο

Το Ισραήλ βασιζόταν εδώ και πολύ καιρό στην αποτροπή για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του, προσπαθώντας να τους πείσει ότι οποιαδήποτε επίθεση θα τους άφηνε σε χειρότερη θέση. Η μέθοδος της αποτροπής είναι δύσκολη. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα έλεγαν πριν από τις 7 Οκτωβρίου ότι η Χαμάς αποτράπηκε επιτυχώς, αλλά η Χαμάς παρ' όλα αυτά επιτέθηκε και η επιτυχία της μπορεί να εμπνεύσει και άλλους εχθρούς να το κάνουν. Γενικά, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την λογική κινδύνου-ανταμοιβής ενός εχθρού, ειδικά ενός άκρως ιδεολογικοποιημένου.

Και ενώ το Ισραήλ μάχεται στη Γάζα, έχει εμπλακεί και με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορά του, με τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύει ρουκέτες και να επιτίθεται σε ισραηλινά συνοριακά σημεία και τους Ισραηλινούς να βομβαρδίζουν θέσεις της Χεζμπολάχ. Οι Ισραηλινοί ηγέτες ελπίζουν να επιδείξουν αποφασιστικότητα κάνοντας τη Χεζμπολάχ να πληρώσει ένα τίμημα για την επιθετικότητά της, αλλά επιθυμούν επίσης να αποφύγουν έναν μεγαλύτερο πόλεμο ενώ οι δυνάμεις τους είναι απασχολημένες με τη μάχη κατά της Χαμάς. Προς το παρόν, η Χεζμπολάχ φαίνεται επίσης να θέλει να αποφύγει την πλήρη σύγκρουση, εξαπολύοντας περιορισμένες επιθέσεις για να δείξει αλληλεγγύη στη Χαμάς, αποφεύγοντας όμως μια πιο έντονη εκστρατεία. Η καταστροφή της Γάζας πιθανότατα ενίσχυσε την αποτροπή: η Χεζμπολάχ μπορεί να μην θέλει να ρισκάρει τα οχυρά της στη Βηρυτό να μοιάζουν με το σεληνιακό τοπίο που είναι μεγάλο μέρος της Γάζας σήμερα.

Ωστόσο, το Ισραήλ μπορεί να θέλει να διεξαγάγει μεγαλύτερο πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ πιστεύοντας ότι αν δεν το κάνει, η αποτροπή δεν θα κρατήσει για πολύ και το Ισραήλ μπορεί να εκπλαγεί ξανά. Όπως μου είπε ένας ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας, «Η αποτροπή είναι κάτι που διαρκεί μέχρι η άλλη πλευρά να είναι έτοιμη για πόλεμο». Η Χεζμπολάχ διατηρεί επίλεκτες μονάδες καταδρομέων -τις δυνάμεις της Ραντβάν- στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. Διαθέτει επίσης ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων που μπορεί να φτάσει στόχους σε όλο το Ισραήλ και είναι αρκετά μεγάλο ώστε να συντρίψει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας.

Το Ισραήλ μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει να αποτρέπει τη Χεζμπολάχ από την έναρξη ενός πολέμου, αλλά η απειλή με ρουκέτες και επιθέσεις κομάντο - μια επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου, αλλά στο βορρά και από έναν πολύ πιο ικανό εχθρό - κρατά ξάγρυπνους τους ισραηλινούς στρατιωτικούς σχεδιαστές. Στις αρχές Δεκεμβρίου, στην πραγματικότητα, ο Gallant, ο υπουργός Άμυνας, απείλησε να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο κατά της Χεζμπολάχ εάν  αυτή δεν απομακρύνει τις μονάδες της Radwan από τα σύνορα.

Ξένοι φίλοι

Το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα και παρά τις στρατιωτικές του ικανότητες, δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο του επ' αόριστον. Θεωρεί επίσης τον εαυτό της ως δυτική δημοκρατία και είναι ευαίσθητη στην κριτική από άλλα μέλη αυτής της λέσχης. Έτσι, οι Ισραηλινοί ηγέτες βλέπουν με ανησυχία καθώς η δυτική υποστήριξη φαίνεται να διολισθαίνει. Αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη και 17 από τα 27 χώρες -μέλη της ΕΕ υποστήριξαν ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός.

Οι Άραβες ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπέγραψαν πρόσφατα ειρηνευτικές συνθήκες με το Ισραήλ, είναι πολύ επικριτικοί με το Ισραήλ δημόσια -ακόμα κι αν αντιτίθενται σθεναρά στη Χαμάς και στο πολιτικού Ισλάμ ιδιωτικά- επειδή το αραβικό κοινό είναι εξοργισμένο με τον αριθμό των θυμάτων των Παλαιστινίων. Ωστόσο, οι νέες ειρηνευτικές συμφωνίες με το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, το Σουδάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εδραιωθεί και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, παρόλο που η ρητορική των ηγετών τους ενισχύεται.

Το Ισραήλ μπορεί να ζήσει με τους χαλαρούς ευρωπαϊκούς δεσμούς και την αυξανόμενη κριτική από τα αραβικά κράτη, αλλά η απώλεια της αμερικανικής υποστήριξης θα ήταν ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Οι Ισραηλινοί με τους οποίους μίλησα  όλοι ενθουσιασμένοι  με τον Μπάιντεν—ένα «mensch», σύμφωνα με τα λόγια ενός συνεντευξιαζόμενου, και σύμφωνα με κάποιον άλλο, «ο μεγαλύτερος φίλος του Ισραήλ μετά τον Χάρι Τρούμαν», ο οποίος ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που αναγνώρισε επίσημα το Ισραήλ.

Εκτός από τα περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια που λαμβάνει το Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε στρατιωτική βοήθεια κάθε χρόνο, το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος εξετάζουν τώρα ένα πακέτο που θα παρέχει συμπλήρωμα 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Ισραήλ εξαρτάται επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για πυρομαχικά, τα οποία χρειάζεται στη Γάζα και θα χρειαζόταν πολύ περισσότερα σε έναν πόλεμο στον Λίβανο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν επίσης τακτική κάλυψη στο Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη—για παράδειγμα, ασκώντας βέτο σε πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Μέχρι στιγμής, η υποστήριξη προς τη Χαμάς έχει αυξηθεί μεταξύ των Παλαιστινίων.

Αλλά πολλοί Ισραηλινοί ηγέτες ανησυχούν ότι η αμερικανική υποστήριξη μπορεί να μην διαρκέσει για πάντα. Το κόμμα του Μπάιντεν διχάζεται όλο και περισσότερο σχετικά με τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο, ο ίδιος ο πρόεδρος έχει πλέον επικρίνει τους «αδιάκριτους βομβαρδισμούς» στη Γάζα και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του πιέζουν για τον τερματισμό μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης αποθαρρύνει έντονα έναν προληπτικό πόλεμο στο βορρά εναντίον της Χεζμπολάχ, με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν, να λένε στους Ισραηλινούς ομολόγους τους να μην επεκτείνουν τον πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν δύο αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα με ρητό σκοπό να αποτρέψουν το Ιράν και τη Χεζμπολάχ και τον σιωπηρό στόχο να καθησυχάσουν το Ισραήλ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν εκεί—μια αξιοσημείωτη αλλαγή πριν από τις 7 Οκτωβρίου, όταν πολλοί στη Μέση Ανατολή πίστευαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γύριζαν την πλάτη τους από την περιοχή για να επικεντρωθούν στην Κίνα.

Για να διατηρήσει την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ και να αποφύγει να βάλει τους Άραβες ηγέτες σε ένα λούκι από το οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν, το Ισραήλ θα χρειαστεί να μειώσει τους τόνους των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Γάζα. Αλλά μια λιγότερο επιθετική και λιγότερο καταστροφική εκστρατεία θα καταστήσει πιο δύσκολη τη δολοφονία των μαχητών της Χαμάς και την κατεδάφιση των υποδομών της. Στο βορρά, το Ισραήλ είναι επίσης περιορισμένο. Εκτός από μια σοβαρή πράξη πρόκλησης από τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ δεν μπορεί να ξεκινήσει πόλεμο στον Λίβανο και να διατηρήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Διατηρώντας την πίστη

Το Ισραήλ ήταν μια διχασμένη χώρα πριν από τις 7 Οκτωβρίου, με την ακροδεξιά κυβέρνηση του Νετανιάχου να πιέζει να αποδυναμώσει το δικαστικό σώμα, να επεκτείνει τους οικισμούς στη Δυτική Όχθη και να προστατεύσει τον πρωθυπουργό από καταγγελίες για διαφθορά. Τώρα, οι Ισραηλινοί είναι ενωμένοι πίσω από τον στόχο της καταστροφής της Χαμάς, αλλά πολλοί θεωρούν τον Νετανιάχου υπεύθυνο για την αποτυχία να αποτρέψει την επίθεση και θέλουν να τον δουν να παραιτείται.

Η απώλεια της πίστης των Ισραηλινών στους ηγέτες τους μπορεί απλώς να φαίνεται σαν κανονική πολιτική, χωρίς καμία σχέση με την αντιτρομοκρατία, αλλά στην πραγματικότητα ένα μια τέτοια εικόνα  αντιπροσωπεύει έναν από τους κύριους στόχους των τρομοκρατών. Η Χαμάς πιθανώς επιδίωκε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των Ισραηλινών στους κυβερνητικούς θεσμούς τους, και ακόμη κι αν δεν ήταν αυτός ο στόχος, αυτό το αποτέλεσμα  είναι σίγουρα ένα ευπρόσδεκτο δώρο. Ελλείψει τέτοιας εμπιστοσύνης, οι εκτοπισμένοι Ισραηλινοί δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους κοντά στη Γάζα ή τον Λίβανο. Και οι επικριτές της ισραηλινής κυβέρνησης θα δουν ορισμένες από τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της κατά της Χαμάς ως τρόπο για να παραμείνει ο Νετανιάχου στην εξουσία, όχι ως πραγματική ανάγκη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Όταν πρόκειται για την αποκατάσταση της πίστης στην κυβέρνηση, το Ισραήλ έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Αν και ο Νετανιάχου έχει φέρει ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης σε ένα πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, η δική του υποστήριξη έχει πέσει κατακόρυφα, με μια δημοσκόπηση του Νοεμβρίου που διαπίστωσε ότι μόλις το 4% των Ισραηλινών Εβραίων τον θεωρούσαν αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τον πόλεμο. Την ώρα  που οι επιχειρήσεις στην Γάζα συνεχίζονται, ειδικές επιτροπές διερευνούν την αποτυχία του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών στις 7 Οκτωβρίου και οι αποκαλύψεις θα προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα χωρίς αμφιβολία ότι οι Ισραηλινοί θα χάσουν ακόμη  περισσότερο την  εμπιστοσύνη στους θεσμούς ασφαλείας τους. Κάποια εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί καθώς ο IDF και οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών επιδεικνύουν τη μαχητική τους ικανότητα στη Γάζα και οι περισσότεροι Ισραηλινοί συμφωνούν ότι έχουν ήδη χτυπήσει σκληρά τη Χαμάς  με περιορισμένες  ισραηλινές απώλειες. Καθώς μια νέα γενιά ηγετών του στρατού και των πληροφοριών αντικαθιστά αυτούς που ανέλαβαν την ευθύνη για την καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου και υποσχέθηκαν να παραιτηθούν, θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου κάποια εμπιστοσύνη. Αλλά στο τέλος, θα χρειαστούν πιθανώς χρόνια σχετικής ηρεμίας για να ανακτήσουν οι Ισραηλινοί την πίστη τους.

Χωρίς διέξοδο

Όλοι οι στόχοι του Ισραήλ είναι δύσκολο να επιτευχθούν , ενώ κάποιοι  από αυτούς είναι πολύπλοκοι. Μια συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία, η οποία είναι απαραίτητη για την σοβαρή υποβάθμιση της Χαμάς, αλλά και για να βοηθήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού στον στρατό, θα χρειαστούν μήνες για να πετύχει - και ακόμη και τότε, θα είναι απίθανο να σκοτώσει κάθε τελευταίο ηγέτη της Χαμάς και να καταστρέψει κάθε τελευταία σήραγγα. Ωστόσο, η απελευθέρωση ομήρων και η διατήρηση της υποστήριξης των ΗΠΑ θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν χωρίς τη μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Και μια έντονη εκστρατεία δεν θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στο μακροπρόθεσμο πρόβλημα του ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα: όταν η σκόνη θα έχει καταλαγιάσει, το Ισραήλ θα χρειαστεί έναν Παλαιστίνιο εταίρο για να  κυβερνήσει τη Λωρίδα, όταν οι καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις μειώνουν την εμπιστοσύνη στον πληθυσμό της

Επειδή οι στόχοι του είναι δύσκολο να επιτευχθούν , ο καθένας χωριστά και ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθούν  όλοι μαζί, το Ισραήλ είναι πιθανό να υποφέρει. Ό,τι κι αν συμβεί, πιθανώς πολλοί ηγέτες και μαχητές της Χαμάς θα επιβιώσουν από ό,τι θα προτιμούσε το Ισραήλ, και η Χεζμπολάχ πιθανότατα θα συνεχίσει τις επιθέσεις με πυραύλους όσο θα μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα. Ωστόσο, η έλλειψη πλήρους επιτυχίας δεν σημαίνει αποτυχία. Η Χεζμπολάχ, όπως και το Ισραήλ, δεν φαίνεται να θέλει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έφερε το Ισραήλ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ πιο κοντά και μείωσε τις ανησυχίες ότι η Ουάσιγκτον θα εγκαταλείψει τη Μέση Ανατολή.

Αλλά αυτό που έγινε σαφές από τις συνομιλίες μου είναι ότι η τρέχουσα προσέγγιση του Ισραήλ στη Γάζα είναι υπερφιλόδοξη και έχει έρθει η ώρα να διορθωθεί η πορεία. Τους επόμενους μήνες, το Ισραήλ θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις επιχειρήσεις υψηλής έντασης, ενώ θα συνεχίσει να εξοντώνει τους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς μέσω επιδρομών με drone, επιδρομών από δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και άλλων μέσων, κάνοντάς το ακόμη και αν παραμείνουν κάποιες από τις στρατιωτικές υποδομές και τις τακτικές δυνάμεις της Χαμάς. Το Ισραήλ χρειάζεται την υποστήριξη των ΗΠΑ και αυτό απαιτεί τον περιορισμό των απωλειών αμάχων στη Γάζα, την επέκταση των ανθρωπιστικών προσπαθειών στη λωρίδα και την αποφυγή ενός απρόκλητου πολέμου με τη Χεζμπολάχ. Για να καθησυχάσει τον ισραηλινό πληθυσμό χωρίς να καταστρέψει πλήρως τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ θα πρέπει να τοποθετήσει περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στον Λίβανο και τη Γάζα. Ίσως το πιο σημαντικό, το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ξεκινήσουν τη μακρά διαδικασία ενίσχυσης της Παλαιστινιακής Αρχής και άλλων εναλλακτικών λύσεων αντί της Χαμάς για τη διακυβέρνηση της Γάζας.

Το Ισραήλ πρέπει επίσης να αποδεχθεί την πραγματικότητα ότι από πολλές απόψεις, είναι κατάρα αν το κάνει, αλλά και κατάρα αν δεν το κάνει. Οι ηγέτες του πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές για το σε ποιους στόχους θα δώσουν προτεραιότητα και ποιους θα παραμερίσουν. Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας μου το είπε καλύτερα: «Ο μόνος πόρος στη Μέση Ανατολή πιο άφθονος από το πετρέλαιο είναι οι κακές επιλογές».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Foreign Αffairs στις 21 Δεκεμβρίου 2023