Η Κοινωνική Πολιτική των Δήμων ως Πράξη

Μαρία Στρατηγάκη 21 Μαϊ 2019

Μετά από δέκα χρόνια κρίσης δεν είναι ώρα για έργα όπως τα καγκελάκια του κ. Αβραμόπουλου, ούτε υπάρχουν (αν υπήρχαν ποτέ) οι δυνατότητες για τα εξωφρενικά ελλείμματα της διοίκησης Κακλαμάνη. Ήταν και είναι ώρα για κοινωνική πολιτική στην πράξη. Έχει κάποια αξία να θέλεις να κάνεις κοινωνικό έργο, έχει ίσως (μικρότερη) αξία να το υπόσχεσαι -και ειλικρινής να είσαι. Σημασία έχει να το σχεδιάσεις και να το υλοποιήσεις.

Καλό είναι να νοιάζεσαι για τους απόρους. Αλλά αυτό που μετράει είναι να βοηθάς πρακτικά. Όλα τα άλλα είναι συμπαθητικές σκέψεις και καλά λόγια. Μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) μοιράζουμε συστηματικά, τρόφιμα και είδη βασικής ανάγκης σε 20.000 οικογένειες.

Συμπαθητικό είναι να δηλώνεις ότι πονάς για τους αστέγους. Λίγο όμως τους βοηθάει. Σημασία έχει να τους παρέχεις στέγη – τουλάχιστον σε όσους θέλουν ή πείθονται να εγκαταλείψουν τη θέση τους στο πεζοδρόμιο για να πάνε στους ξενώνες και τα υπνωτήρια του δήμου Αθηναίων.

Σωστό είναι να δηλώνεις υπέρμαχος της ισότητας των φύλων και των αποτροπιασμό σου για τη βία κατά των γυναικών. Χρήσιμο όμως είναι να δρας. Ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών του δήμου Αθηναίων φιλοξένησε 114 γυναίκες και 118 παιδιά τα τελευταία 4 χρόνια.

Καλή είναι η θεωρία για τους ουσιοεξαρτώμενους και την αντιμετώπισή τους ως ασθενείς. Συμβάλλει στη σχετική συζήτηση. Σημασία όμως έχει να δημιουργηθούν χώροι εποπτευόμενης χρήσης. Αυτοί που μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες του δήμου μόλις επιτράπηκαν επιτέλους με σχετική νομοθεσία. Και προχωράμε με τον ΟΚΑΝΑ για τέτοιους χώρους.

Ωραίες οι κουβέντες για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτό που αξίζει όμως είναι τα Δημοτικά Ιατρεία που αναβαθμίζουμε σε Πολυδύναμα. Αυτά που δέχτηκαν 98.882 επισκέψεις μόνο το 2018! Και που αρνήθηκε -γιατί άραγε;- η κυβέρνηση να πιστοποιήσει ως ΤΟΜΥ. Εμείς όμως προχωράμε.

Δεν έχει νόημα να διατυπώνεις ωραίες θεωρίες για κοινωνική (επαν)ένταξη αν απλώς είναι κουβέντες για την ευαίσθητη παρέα. Νόημα έχει να τις βάλεις στην πράξη. Στο Δήμο δημιουργήσαμε το πρώτο Job center για ευάλωτες ομάδες. Βρίσκει εργασία μέσω διασύνδεσης με εργοδότες.

Ωραίο είναι να ξέρεις ότι υπάρχουν ιδρύματα έτοιμα να συμβάλουν υλικά, οικονομικά. Σημασία έχει όμως, εκτός από το να νιώθεις ωραία, να μπορείς να οργανώσεις, συντονίσεις και να απορροφήσεις τους πόρους για έργα που δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν αλλιώς. Στο Δήμο προσελκύσαμε εκατομμύρια Ευρώ δωρεών για κοινωνικά έργα, όπως τα Ανοικτά Σχολεία, Ο Κόμβος Αλληλεγγύης, οι Λέσχες Φιλίας, τα Πολυδύναμα Ιατρεία και το πληροφορικό σύστημα ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ.

Ναι χρειάζονται βατά πεζοδρόμια. Ναι πρέπει να απομακρυνθούν τα (παρανόμως τοποθετημένα) τραπεζοκαθίσματα. Ναι αυτά πρέπει να γίνουν και θα γίνουν. Όμως δεν έχει νόημα τις θέσεις των παρανόμως παρκαρισμένων αυτοκινήτων να καταλαμβάνουν άστεγοι. Το χώρο των τραπεζοκαθισμάτων να τον καταλαμβάνουν απελπισμένοι και άποροι συμπολίτες μας.

Γιατί η ευημερία της πόλης βασίζεται στην ευημερία όλων των κατοίκων της. Ή τουλάχιστον στην ανεκτή διαβίωση όλων. Χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Γι’ αυτό έχει νόημα η κοινωνική πολιτική. Όχι μόνον γι’ αυτούς που ωφελούνται άμεσα αλλά γι’ όλους τους άλλους. Γιατί οι σωστές κοινωνικές παρεμβάσεις, η κοινωνική αλληλεγγύη και η ένταξη όλων στην κοινωνία προάγει την κοινωνική συνοχή, την ευημερία και, τελικά, την ανάπτυξη.

 

Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας (δήμος Αθηναίων), Αν.Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής (Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Υποψήφια δημοτική Σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων με τον Παύλο Γερουλάνο ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ.