Τις πταίει;

Διονύσης Γουσέτης 06 Φεβ 2013

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Αίγυπτο διέψευσαν όσους βιάστηκαν να χειροκροτήσουν την Αραβική Ανοιξη ως έναν θρίαμβο της δημοκρατίας. Στη 1/2/2012 ξέσπασε βία σε ποδοσφαιρικό αγώνα, με 74 νεκρούς. Συνελήφθησαν 73 άτομα και 21 από αυτά καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 26 του περασμένου μήνα, ενώ τα υπόλοιπα 52 άτομα αναμένουν να δικαστούν. Την επομένη ξεσηκώθηκαν μάζες στην πόλη. Η αστυνομία αντέδρασε. Υπήρξαν 37 νεκροί. Από τότε, η δημοκρατικά εκλεγμένη για πρώτη φορά ηγεσία της Αιγύπτου έχασε τον έλεγχο, επτά μόλις μήνες μετά την εκλογή της. Κανείς δεν ασχολήθηκε αν για τον τριψήφιο αριθμό των νεκρών φταίει το καθεστώς ή το προηγούμενο καθεστώς ή το δικαστήριο ή ο διαιτητής του αγώνα ή άλλος κανείς. Είναι φανερό σε όλους πως φταίει η κουλτούρα της καθυστέρησης που δεν μπορούσε να ξεπεραστεί από τις λαοσυνάξεις στην πλατεία Ταχρίρ. Η τόσο προβεβλημένη Αραβική Ανοιξη δεν οδήγησε στη δημοκρατία. Αλλωστε, το κίνητρό της δεν φάνηκε να είναι η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρώτη εκλεγμένη κυβέρνηση συρρίκνωσε τα δικαιώματα των γυναικών και διατήρησε τη σαρία, που υπήρχε στο Σύνταγμα του έκπτωτου Μουμπάρακ. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία δεν είναι προτεραιότητα στις αραβικές κοινωνίες. Δεν αγωνίστηκαν ποτέ οι Αραβες γι’ αυτά.

Δεν είναι προτεραιότητα ούτε στη δική μας χώρα. Το είδαμε και πάλι στα πρόσφατα γεγονότα. Την Τρίτη 19/1 οι βουλευτίνες Σ. Βούλτεψη και Ρ. Μακρή έδειξαν τόσο σεβασμό στον ναό της Δημοκρατίας, ώστε έκαναν χρήση όρων όπως «μωρή» και «τσόκαρο» προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους. Την περασμένη Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε νεαρούς αναρχικούς ληστές. Καθώς υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις αστυνομικής βίας, η αστυνομία δήλωσε ότι αντιστάθηκαν κατά τη σύλληψη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι θα γίνει έρευνα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Παναγούλης τον αποκάλεσε νεοναζί. Την περασμένη Τετάρτη 30/1 καμιά τριανταπενταριά παλικάρια του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ μπουκάρισαν στο γραφείο του υπουργού Εργασίας. Συνελήφθησαν, αλλά δεν δικάστηκαν στο αυτόφωρο λόγω παρέμβασης του ΚΚΕ. Κατά την κ. Παπαρήγα, το μπουκάρισμα δεν αποτελεί παράβαση.

Τα κόμματα και τα ΜΜΕ αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φταίει. Ομως, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση της Αιγύπτου, δεν φταίνε ούτε οι βουλευτές κ.κ. Βούλτεψη, Μακρή και Παναγούλης, που είναι σχεδόν τυπικά δείγματα Ελλήνων βουλευτών, ούτε η αστυνομία, που γαλουχήθηκε μέσα στη βία, ούτε τα στελέχη του ΚΚΕ και η κ. Παπαρήγα, που είναι συνεπείς σταλινικοί. Απλούστατα, θα ήταν αφέλεια να περιμένει κανείς δημοκρατικές διαδικασίες σε χώρες που δεν έχουν δημοκρατική παράδοση. Και η δική μας, όπως και η Αίγυπτος, ανήκει σ’ αυτές. Και αυτό δεν είναι άσχετο με την οικονομική ανάκαμψη. Την περασμένη Τετάρτη η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι, ενώ η Ευρώπη ανακάμπτει, η Ελλάδα της καθ’ ημάς Ανατολής βυθίζεται στην ύφεση. Το προηγούμενο Σάββατο η γαλλική Βουλή είχε ψηφίσει διάταξη για το δικαίωμα στον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια, με δυνατότητα υιοθεσίας.