-H οικονομία της Τουρκίας κλυδωνίζεται- Οι γάλλοι σοσιαλιστές επιλέγουν τον δικό τους υποψήφιο για τις προεδρικές

Οντίν Λιναρδάτου 13 Ιαν 2017

—-H οικονομία της Τουρκίας κλυδωνίζεται, η λίρα καταρρέει την ώρα που ο Ερντογάν προσπαθεί να πετύχει αλλαγή του συντάγματος για να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες πάνω του. Και οι τουρκικές  αρχές συλλαμβάνουν επιχειρηματίες και κατάσχουν τις περιουσίες τους.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ το αφήγημα της ισχυρής οικονομίας . Οι αγορές όμως δεν λειτουργούν με βάση τους ευσεβείς πόθους ηγετών που θέλουν να συγκεντρώσουν όλες τις δυνατές εξουσίες στο πρόσωπο τους.
Το πογκρόμ διώξεων  που εξαπέλυσε ο Ερντογάν εναντίον των αντιπάλων του , εναντίον κάθε κριτικής φωνής στην Τουρκία τρόμαξε τους επενδυτές και η προοπτική  ενίσχυσης των εξουσιών του Ερντογάν αλλά και τα συνεχή τρομοκρατικά χτυπήματα   προκαλούν μεγάλη  νευρικότητα στις αγορές.  Οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η τουρκική λίρα , που  μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχασε το 12% της αξίας της ,  θα συνεχίσει να πέφτει όσο η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία παραμένει εύθραυστη.
Ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το εθνικό νόμισμα της χώρας δέχεται τρομοκρατική επίθεση και χαρακτήρισε τρομοκράτες αυτούς που χρησιμοποιούν το δολάριο, το ευρώ και τα επιτόκια σαν   όπλο για να γονατίσουν την Τουρκία . Στη συνέχεια ο Ερντογάν κάλεσε την τουρκική επιχειρηματική  ελίτ να πουλήσει ξένο νόμισμα ώστε να συγκρατηθεί η πτώση της τουρκικής λίρας που μέσα σε ένα χρόνο έχει χάσει περισσότερο από  το ένα πέμπτο της αξίας της.
Σύμφωνα με τους  Φαϊνάνσιαλ Τάιμς  οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι οι ίδιοι ή οι συνεργάτες τους ακόμα και οι τραπεζίτες τους μπορούν ανά πάσα στιγμή να συλληφθούν στην Τουρκία και οι περιουσίες τους να κατασχεθούν .
Εκατοντάδες επιχειρηματίες έχουν ήδη συλληφθεί και περιουσιακά στοιχεία  αξίας 10  δισεκατομμυρίων   δολαρίων   από 600 εταιρίες έχουν κατασχεθεί.
Στους επιχειρηματικούς κύκλους επικρατεί κλίμα φόβου και άγχους . Επικεφαλής κατασκευαστικής εταιρείας λέει , διατηρώντας την ανωνυμία του,  στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ότι έχει πολλά έτοιμα σχέδια για κατασκευή κτιρίων αλλά δεν ξέρει ποιόν να εμπιστευθεί πια και προτιμά να μην κάνει τίποτα .
Μερικοί από τους πιο ισχυρούς οικονομικούς ομίλους στην Τουρκία έχουν ήδη γίνει στόχος των τουρκικών αρχών.
Τρία  υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Ντογάν , που έχει στην ιδιοκτησία του και την εφημερίδα Χουριέτ και το CNN- Turk  αλλά  και του Trump Towers έχουν συλληφθεί .
Μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας που έχει προκαλέσει  ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν είναι βέβαιο ότι η τουρκική οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει  και η κρίση αυτή θα δυσκολέψει πολύ τα σχέδια του τούρκου προέδρου για τη συνταγματική αναθεώρηση.
—-Οι γάλλοι σοσιαλιστές αποφασίζουν τις επόμενες μέρες ποιος θα είναι ο δικός τους υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Μέχρι τώρα πάντως καμία δημοσκόπηση δεν φέρει τους σοσιαλιστές να περνούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Επτά υποψήφιοι συμμετείχαν για πρώτη φορά σε τηλεμαχία με στόχο να πείσει ο καθένας ξεχωριστά τους Γάλλους ότι  είναι ο ικανότερος υποψήφιος για για το προεδρικό αξίωμα. Τέσσερις Σοσιαλιστές, δύο οικολόγοι και μία ριζοσπάστρια της Αριστεράς διεκδικούν στις προκριματικές  που κάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις 22 και τις 29 Ιανουαρίου το προεδρικό χρίσμα. Το κλίμα δεν θα μπορούσε να είναι βαρύτερο και αυτό γιατί ούτε μια δημοσκόπηση εδώ και μήνες δεν φέρει τον υποψήφιο των σοσιαλιστών , όποιος και αν είναι αυτός,  να περνάει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αυτή η αίσθηση της  αποτυχίας προκαλεί  γκρίνιες , φόβο και άγχος σε όλους τους υποψήφιους  κάτι που ήταν φανερό στο ντιμπέιτ. Τα περισσότερα πυρά συγκέντρωσε ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς που ήταν και ο μόνος που υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του Φρανσουά Ολάντ . Οι άλλοι  τρεις σοσιαλιστές, ο πρώην υπουργός Οικονομίας  Αρνό Μοντμπούρ, ο πρώην υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν, και ο επίσης πρώην υπουργός Παιδείας, Βενσάν Πεγιόν προσπάθησαν να παρουσιαστούν ως τα χρυσά αουτσάιντερ  της αριστεράς ελπίζοντας να είναι οι νικητές όπως στη δεξιά ήταν ο Φιγιόν.  Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος που έδωσε η Μοντ  για τους  τέσσερις σοσιαλιστές  καμπαλέρος “Αμόν, Μοντμπούρ, Πεγιόν, Βαλς: κάποτε αγαπήθηκαν πολύ “.
Οι τέσσερις άντρες γνωρίζονται πολύ καλά εδώ και είκοσι χρόνια . Δούλεψαν στενά υπό την καθοδήγηση  του Φρανσουά Ολάντ αλλά όπως γίνεται συχνά στην πολιτική , δεν δίστασαν να τον “πουλήσουν” όταν ένιωσαν ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για τους ίδιους.
Αρνό Μοντμπούρ και Βενσάν Πεγιόν ήταν φίλοι από το 1997 όταν  πρωτοεξελέγησαν βουλευτές . Ο Βαλς  ήταν πάντα μοναχικός καβαλάρης και αντίθετα με τους άλλους ανήκε από την αρχή στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος . Το 2002 δεν είχε διστάσει σε άρθρο του στη Μοντ να καταγγείλει  τον Φρανσουά Ολάντ, για την  προτίμησή του στη συναίνεση και τη σύνθεση.
Πάντως και η τελευταία  δημοσκόπηση θέλει τον σοσιαλιστή υποψήφιο, όποιος και αν είναι, να μην μπορεί να ξεκολλήσει  από την πέμπτη θέση  στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.  Βρίσκεται λοιπόν πολύ  πίσω από την Μαρίν Λεπέν, που έρχεται και πάλι πρώτη με 26%, τον δεξιό Φρανσουά Φιγιόν  που έρχεται δεύτερος με 24%, τον ανεξάρτητο  Εμανουέλ Μακρόν που έρχεται σταθερά τρίτος με 20% και τον υποψήφιο της Ακρας Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν που ακολουθεί με 13%. Το μεγαλύτερο  ποσοστό στους σοσιαλιστές   συγκεντρώνει ο Μανουέλ Βαλς, και είναι μόλις 11%. Όσο και αν ελπίζουν λοιπόν οι σοσιαλιστές μάλλον ο Μάκρον έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι  το δυνατό  αουτσάιντερ που θα γίνει πρόεδρος της Γαλλίας .