1 Ιανουαρίου 1983: μια νέα εποχή για τον άνθρωπο γεννιέται!

Ευάγγελος Αλεξανδρής 02 Ιαν 2024

1 Ιανουαρίου 1983: μια νέα εποχή για τον άνθρωπο γεννιέται!

Ο Vint Cerf και ο Robert Kahn ήταν δύο από τους κύριους εφευρέτες που συνέβαλαν στη δημιουργία του Διαδικτύου. Το έργο τους είναι στενά συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του ARPANET, το οποίο αποτελεί το πρώτο πρωτόκολλο δικτύωσης που χρησιμοποιήθηκε για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ υπολογιστών. Αρχικά το ARPANET χρησιμοποίησε το Πρόγραμμα Ελέγχου Δικτύου (NCP) αντί του TCP/IP. Την 1 Ιανουαρίου 1983, γνωστή και ως ημέρα της σημαίας, το NCP στο ARPANET αντικαταστάθηκε από την πιο ευέλικτη και ισχυρή οικογένεια πρωτοκόλλων TCP/IP, σηματοδοτώντας την έναρξη του σύγχρονου Ίντερνετ.

Ο Vint Cerf και ο Robert Kahn ανέπτυξαν το πρωτόκολλο TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), το οποίο αποτέλεσε τη βάση για το Διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Αυτό το πρωτόκολλο επέτρεψε τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών και δίκτυων, δημιουργώντας έτσι τις βάσεις για το παγκόσμιο Διαδίκτυο.

Η εργασία τους στο πλαίσιο του ARPANET και την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου TCP/IP συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία του Διαδικτύου, το οποίο έχει μετασχηματίσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, εργαζόμαστε και ζούμε στον σύγχρονο κόσμο. Οι εφευρέσεις τους και η πρωτοπορία τους στον τομέα των δικτύων έχουν καθορίσει την ψηφιακή εποχή στην οποία ζούμε σήμερα.

Τότε ακριβώς ξεκίνησα κι εγώ την επιστημονική έρευνα Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας με κατεύθυνση τη δικτυωμένη κοινωνία του αύριο. Μελετούσα με τις επιπτώσεις της επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου, μέσω διαδικτύου ενσύρματου αρχικά και ασυρμάτου στη συνέχεια, που θα άλλαζε ριζικά τον τρόπο εργασίας, τον τρόπο παραγωγής, τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και πολιτείας, τον τρόπο σκέψης του σύγχρονου ανθρώπου, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Ανήκω στους πρωτεργάτες που έλαβαν τη σκυτάλη από τους τεχνολογικούς πρωτοπόρους για να εφαρμόσουν στην πράξη τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής, ώστε οι επιπτώσεις να είναι όσο γίνεται πιο θετικές και λιγότερο αρνητικές για την πανανθρώπινη κοινωνία.

To Δίκτυο Sublink, που λειτουργούσε πειραματικά στην Ιταλία από το 1984 και μάλιστα ξεκίνησε από μια ομάδα ερασιτεχνών στην πόλη μου L'Aquila, επεκτάθηκε το 1987 σε δίκτυα της TELESTET - TELESPAZIO και πανεπιστημιακά τμήματα, ενώ επίσημα ιδρύθηκε σε εθνικό επίπεδο, πανιταλικά το 1989, βάσισε τη διασυνδεσιμότητά του στο UUCP για αναδιανομή μηνυμάτων αλληλογραφίας και ειδήσεων σε όλους τους ιταλικούς κόμβους (τότε ~100) που ανήκαν σε ιδιώτες και σε μικρές επιχειρήσεις. Το Δίκτυο Sublink αποτέλεσε ενδεχομένως ένα από τα πρώτα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της τεχνολογίας του Διαδικτύου που προόδευσαν μέσω της ευρείας κατανάλωσης.

40 χρόνια μετά ο απολογισμός είναι καταιγιστικός, εξαιρετικά σημαντικός, εισάγει στη ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη με ραγδαίους ρυθμούς που πολύ δύσκολα μπορούν πλέον να αφομοιωθούν από τους χρήστες του διαδικτύου.

Μόνο με την αλλαγή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε θεσμό δια βίου μάθησης και ταυτόχρονης αυτομόρφωσης μέσω ψηφιακών εργαλείων, θα είναι δυνατό να υπερκεράσουμε το ψηφιακό χάσμα των γενεών και να νικήσουμε την περιθωριοποίηση των μεγάλων μαζών ψηφιακού αναλφαβητισμού, από τις εξελίξεις της σύγχρονης κοινωνίας 4.0

el.wikipedia.org/wiki/Ιστορία_του_Διαδικτύου