18 Οκτωβρίου 1981 , ΠΑΣΟΚ 48%. Σήμερα τι ;

Βασιλική Σουλαδάκη 22 Οκτ 2013

Στις 18 Οκτώβριου 1981 , στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης συντελείται μια πραγματική επανάσταση ,ενας εκλογικός θρίαμβος και η μεγαλύτερη εκλογική πολιτική αλλαγή στην νεότερη ελληνική ιστορία .

Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τις πολιτικές του άγγιξε τον μικρομεσαίο , τον αγρότη , τη γυναίκα , την περιφέρεια .

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο κόμμα εξουσίας στην ελληνική ιστορία με μαζική οργάνωση , με χαρακτήρα κινηματικο αντι του παραδοσιακοί κόμματος στελεχών και μηχανισμών , κάτι που μερικοί στις μέρες μας προτιμούν να ξεχάσουν γιατί έτσι ίσως τους βολεύει .

Ίσως γιατί τους είναι πολύ δύσκολο να έρθουν σε επαφή με τον απλο και καθημερνό πολιτη και αρέσκονται σε αναλύσεις «υψηλου» επιπέδου πέριξ της πλατείας Κολωνακίου και της Σκουφά κατηγορώντας, οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη για λαϊκισμό .

Μόνο που η πολιτική αν δεν εχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε μεγάλες μάζες δεν έχει και ο λογο ύπαρξης . Καλόν είναι λοιπόν να το θυμούνται ολοι εκείνοι οι οποίοι εσχάτως ανακαλύψαν την πυρίτιδα, παριστάνουν τους καθοδηγητές και σνομπάρουν οτιδηπε τους χαλάει και τους προσγειώνει στην καθημερινότητα του πολίτη .

Αν αναλογιστούμε, δε ότι οι περισσότεροι από αυτους δεν προέρχονται από παρθενογένεση. Είναι να απορεί κανείς γιατί ενώ είναι τόσο λαμπρά μυαλά και πρωτοπόροι της διανόησης , μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να συσπειρώσουν πέριξ αυτών κανένα άλλο εκτός από τους κολλητούς τους και την παρέα τους .

Αλλά ας επιστρέψω στον Ανδρέα και τις μεγάλες αλλαγές που επέφερε η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του Ογδόντα .

Ας θυμηθούμε λοιπόν την αναγνώριση της Εθνικής Αντιστασης , τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και των Ενόπλων δυνάμεων , τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΑΣΕΠ και φυσικά την συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986 η οποία παγίωσε το σύστημα κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει μέχρι και σήμερα .

Νομιμοποίησε τον πολιτικο γάμο , τη ψήφο στα 18 ενώ με τις αλλαγές στο Οικογενειακο δίκαιο καθιέρωσε την ισότητα των δυο φυλων και απαγόρευσε τον αναχρονιστικο θεσμό της προίκας( !) ενώ πλείστες διατάξεις και εμφυλιοπολεμικοι νόμοι καταργήθηκαν και φυσικά προχώρησε στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Το τελευταίο διάστημα όλα αυτά έχουν ξεχαστεί και έχει ξεκινήσει ενας ανελέητος πόλεμος εναντίον του ΠΑΣΟΚ που ως στόχο έχει την πλήρη διάλυση του και όποιος δεν μπορεί να το δει μάλλον καταπίνει ότι του σερβίρουν τα ΜΜΕ αμάσητο .

Για όλα λοιπόν σε αυτή τη χωρα έφταιξε το ΠΑΣΟΚ – για ΟΛΑ ! Και η ΝΔ στο απυρόβλητο λες και δε κυβέρνησε ποτέ αυτόν τον τόπο , λες και δεν έχει ιστορικο σκανδάλων που όμως με διακριτικό τρόπο οι πάντες καλύπτουν ,ενώ για το ΠΑΣΟΚ δεν συμβαίνει το ιδιο . Βάλλεται από παντού .

Το χειρότερο ελάττωμα σε ένα λαο είναι πρώτον η έλλειψη παιδείας και η άγνοια της ιστορίας και ολων των δεδομένων .Το δεύτερο, εξάλλου, είναι απόρροια του πρώτου .

Έτσι εχουμε κολλήσει με τον Άκη ο οποίος πλήρωσε και μπήκε στη φυλακή , όμως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μονο ο ?Ακης αλλά εκατοντάδες , χιλιάδες στελέχη που αγωνίστηκαν και αλλάξαν πολλά πράγματα στη χώρα μας . Με λάθη ; ναι και με λάθη . Ομως ( ! ) εαν κάποιους τους βολεύει να τα μηδενίζουν όλα είναι πρόβλημα τους .

Είναι πρόβλημα τους επίσης να υιοθετούν και να παπαγαλιζουν ολη την προπαγάνδα της πλειονότητας των ΜΜΕ που ως στόχο έχουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ . Ας μην ζουν όμως με την αυταπάτη ότι σκέφτονται .

Και έτσι τώρα έρχεται ο κάθε πικραμένος και παρεξηγημένος που αυτοπροσδιοριζεται ως «διανοούμενος » ή ολοι εκείνοι που ανέκαθεν είχαν πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ και μας λένε τι να κάνουμε και πόσο άθλιο κόμμα υπήρξε άρα του αξίζει τα πεθάνει . Να θυμίσω οτι το 2009 πάντως είναι κοντά δεν μιλάμε για πριν εκατό χρόνια και αν το ΠΑΣΟΚ δεν καλούνταν να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κρίση τότε , αυτή τη στιγμή τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά . Κάποιοι που έβγαζαν αντιμνημονιακες κραυγές και πήγαιναν στα Ζάππεια τώρα κυβερνάνε , δεν έχει ανοίξει μύτη με ελάχιστες φθορές . Ετσι το ΠΑΣΟΚ Πρέπει να θυσιαστεί λοιπόν ως Ιφιγένεια ούτως ώστε να φυσήξει ούριος άνεμος .

Ξεχνάνε όμως ότι η Ιφιγένεια στο τέλος έμεινε ζωντανή .