Η αύξηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη προκαλεί ρίγη

Οντίν Λιναρδάτου 29 Μαρ 2018

H αύξηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη προκαλεί ρίγη .
Η άγρια δολοφονία   της 85χρονης Εβραίας Μιρέιγ Νολ , που επέζησε από το ολοκαύτωμα αλλά βρήκε φριχτό θάνατο  στο διαμέρισμα της στο Παρίσι , στα χέρια του νεαρού μουσουλμάνου γείτονα της, συγκλονίζει ολόκληρη της Ευρώπη και παράλληλα καταδεικνύει ότι ο αντισημιτισμός επέστρεψε.
Το πρώτο εξάμηνο του 2017 στη Βρετανία σημειώθηκε αύξηση 30% των αντισημιτικών  επιθέσεων και στη Γερμανία τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 καταγράφηκαν 522 επιθέσεις με αντισημιτικά κίνητρα  ενώ την ίδια περίοδο το 2016 είχαν καταγραφεί 461.
Είναι βέβαιο πως η προσφυγική κρίση και οι προσφυγικές ροές συνέβαλαν στην ενίσχυση τόσο των αντισημιτικών αισθημάτων όσο και της άκρας δεξιάς. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η μεγάλη επιτυχία που είχε η επανέκδοση του βιβλίου ο Αγών μου  του Αδόλφου Χίτλερ.
Ο αντισημιτισμός είναι τεράστιο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους Εβραίους αλλά ολόκληρη την κοινωνία.
Ιδιαίτερα σήμερα που δεν απορρέει πια μόνο  από την ακροδεξιά αλλά και από τα παιδιά των μουσουλμάνων μεταναστών. Το 2017 άλλη μία ηλικιωμένη Εβραία η Σαρά Αλιμί δολοφονήθηκε στη Γαλλία από τον μουσουλμάνο γείτονα της , ο οποίος την πέταξε έξω από το παράθυρο.
Και στο Βερολίνο μία μικρή εβραία μαθήτρια  για  μήνες είχε πέσει   θύμα μπούλινγκ από μουσουλμάνους συμμαθητές  της που την απειλούσαν επειδή δεν πίστευε στον Αλλάχ.
Ο φανατισμός και η άγνοια πρέπει να καταπολεμηθούν.
Είναι τραγικό σήμερα στην Ευρώπη να υπάρχουν άνθρωποι που να διακινούν τα  ίδια στερεότυπα  , που εν πολλοίς οδήγησαν και στο Ολοκαύτωμα . Να λένε π.χ. πως “ εβραίοι τραπεζίτες και καπιταλιστές εκμεταλλεύονται τους εργάτες του πλανήτη” .
Ευθύνη για την αύξηση του αντισημιτισμού έχουν φυσικά και οι πολιτικοί.
Στη Βρετανία οι εβραϊκές οργανώσεις πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για την αδυναμία του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό  μέσα στο ίδιο του το κόμμα.
“Συγχρωτίζεται με ανθρώπους με εξόφθαλμα αντισημιτικές απόψεις – κι όμως ισχυρίζεται ότι ούτε τις είδε ούτε τις άκουσε” τον κατηγορούν  σε ανοιχτή τους επιστολή το Συμβούλιο Εκπροσώπων των Βρετανών Εβραίων και το Συμβούλιο Εβραϊκής Ηγεσίας.
Αρκετοί υποστηρικτές , βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν στην κορμπινική αριστερά έχουν εκφράσει επανειλημμένως αντισημιτικές απόψεις . Και ο ίδιος ο Κόρμπιν επικρίνεται συχνά για τη στενή σχέση που έχει με τον Πώλ Άισεν , έναν αρνητή του Ολοκαυτώματος αλλά και για το γεγονός ότι υποστηρίζει τον Αιδεσιμότατο Στέφεν Σάιζερ , ο οποίος  ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ψευδή  στοιχεία για δήθεν συμμετοχή των  Εβραίων  στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Σκληρή κριτική ασκήθηκε στον ηγέτη των Εργατικών και επειδή καλωσόρισε  στη βουλή τον Σεϊχη Ραέντ Σαλάχ ο οποίος έχει πει το εξωφρενικό  και απόλυτα ψευδές ότι οι Εβραίοι δολοφονούσαν τα παιδιά των Χριστιανών για να χρησιμοποιήσουν το αίμα τους σε τελετουργίες.
Όλα αυτά από έναν αριστερό πολιτικό που θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Ο αντισημιτισμός φουντώνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης .
Στην Πολωνία το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία και με έναν αμφιλεγόμενο νόμο  ποινικοποιεί την απόδοση  ευθυνών στο πολωνικό κράτος ή στο πολωνικό έθνος για τη συμμετοχή  στα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί  κατά των Εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Μετά το Ολοκαύτωμα αλλά και μετά το 1968 όταν και οι κομουνιστικές αρχές χρησιμοποίησαν τον αντισημιτισμό ως εργαλείο και με εντολή του  Πολιτμπιρό έγινε μία δεύτερη μεγάλη εκκαθάριση , υπολογίζεται πως μόνο 20.000 άνθρωποι με εβραϊκές ρίζες παρέμειναν στη χώρα.
Στην Ουγγαρία ο πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν χρησιμοποίησε αρκετές φορές αντισημιτική ρητορική στην προεκλογική του εκστρατεία και στην Αυστρία το ακροδεξιό κόμμα συγκυβερνά προς μεγάλη ανησυχία της εβραϊκής κοινότητας της χώρας.
Και στη Γαλλία που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Δυτικής Ευρώπης  οι βίαιες επιθέσεις και οι άγριες δολοφονίες Εβραίων οδήγησαν τον πρόεδρο Μακρόν στην εκπόνηση ενός νέου σχεδίου κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού.
Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να δώσει μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μία νομοθετική πρωτοβουλία που θα υποχρεώνει τους παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών να αποσύρουν άμεσα αναρτήσεις με ρατσιστικό και αντισημιτικό περιεχόμενο .
Αυτό όμως εδώ που έχουμε φτάσει σίγουρα δεν είναι αρκετό.