ΠΑΣΟΚ, Ελιά και Ευρωεκλογές

Βασιλική Σουλαδάκη 19 Απρ 2014

Πολλοί με ρωτούν γιατί με την Ελιά κα όχι το ΠΑΣΟΚ μόνο του;

Το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην Ελια ως κύρια δύναμη μαζί με τις άλλες κινήσεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς σε μια προσπάθεια επανένωσης όλων των δυνάμεων που στην ουσία διαφοροποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ του 45%.

Στην πολιτική δεν είσαι σίγουρος αν το ξεκίνημα κάποιας προσπάθειας γίνεται σε κατάλληλο χρόνο και έχει σίγουρο αποτέλεσμα όμως αν περιμένεις τον «κατάλληλο» χρόνο της «σιγουριάς» ποτέ δεν ξεκινάς και συνεχώς αναβάλλεις.

Επομένως ορθά ξεκινά τώρα η προσπάθεια με βήμα εκκίνησης τις Ευρωεκλογές.

Δευτερο ερώτημα. Αποτελεί το ΠΑΣΟΚ ουρά ή συνιστώσα της δεξιάς και γιατι συνεχίζει να μετέχει σε αυτην τη συγκυβέρνηση;

/Οχι, το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί ουρά της δεξιάς ούτε μεταλλάχθηκε σε δεξιό κομμα.

Με τη Νεα Δημοκρατια μας χωρίζει μια άβυσσος.

ΟΜΩΣ.

Το ΠΑΣΟΚ ανέχτηκε πολλές φορές κακές πρακτικές, διότι έχει αναλάβει το κόστος της πολιτικής σταθερότητας για να βγει η χώρα από την κρίση μόνο του, ήδη από το 2010.

Όμως ας σκεφτούν αυτοί που κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ, την επόμενη μέρα ή την ίδια ημέρα, που θα έπαυε να στηρίζει και θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση.

Η κρίση θα επανερχόταν δριμύτερη και δυστυχώς, αυτό πολλοί δεν το αντιλαμβάνονται ακόμη και από την ΝΔ, που πολλές φορές με επιπολαιότητα ρισκάρουν τα επιτεύγματα της χώρας, για μικροκομματικούς λόγους.

Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τα επιτεύγματα που σήμερα σημειώνονται, απορρέουν από αποφάσεις που πάρθηκαν από το ΠΑΣΟΚ όταν κυβερνούσε μόνο του και οι άλλοι, είτε έτρεχαν στα Ζάππεια, είτε ανεβοκατέβαιναν τις πλατείες, ως αγανακτισμένοι.

Ερώτημα τρίτο.

Ο κίνδυνος από τους λαϊκιστές, τους ακροδεξιούς και τους Ευρωσκεπτικιστές είναι υπαρκτός και σοβαρός.

Στην Ελλάδα τα κόμματα που διαχειρίζονται την εξουσία αρνούνται να δώσουν τη μάχη των ιδεών και να υπερασπιστούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Δεν δημιουργείται με τον τρόπο αυτό εύφορο έδαφος για τις ακροδεξιές και τις λαϊκιστικές πολιτικές;

Συμφωνώ ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτό αλλά διαφωνώ στο ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίζονται την εξουσία αδιαφορούν , αυτό τουλάχιστον για το ΠΑΣΟΚ δεν ισχύει.

Το ΠΑΣΟΚ συχνά μιλά και υπερασπίζεται τον πολιτικό φιλελευθερισμό, την φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εδώ πρέπει να διαχωρίσουμε τον πολιτικό φιλελευθερισμό, που είναι που είναι προοδευτικός, από τον οικονομικό φιλελευθερισμό της ασύδοτης αγοράς που είναι συντηρητικός και αντιδραστικός. Το ΠΑΣΟΚ προώθησε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, τις προτάσεις για την ιθαγένεια και πρόσφατα, αποκαλύφθηκαν οι ισχυρές δυνάμεις στο εσωτερικό της ΝΔ όπως ο κ. Μπαλτάκος, που υπονόμευαν κάθε τι σχετικό.

Αυτή η πρόσφατη εμπειρία με την Μπαλτακιάδα,που προφανώς σημαντικά τμήματα της ΝΔ κινούνται ακόμα και ακροδεξιά, μεσαφήνεια δείχνει, γιατί πρέπει να ενισχυθούν οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που εκφράζονται με το ΠΑΣΟΚ και την ελιά.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν παραδειγματιζόμαστε, από την εποχή του Λεπέν και του ΚΚΕ Γαλλίας του 20%. Τότε το ΚΚΓ θεωρούσε υπευθύνους για την ανεργία τους μετανάστες, αργότερα μετάνιωσε, αλλά ήταν αργά, συρρικνώθηκε και άνοιξετην πόρτα στον Λεπέν. Ο Σαρκοζί μετά, προσπάθησε να ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιος ενσωματώνοντας ορισμένες απόψεις της στις προτάσεις του. Αυτό οδήγησε στην περαιτέρω ενίσχυση της ακροδεξιάς, διότι εμφανίστηκε ο Σαρκοζί να την δικαιώνει, δηλαδή, προτίμησαν την original ακροδεξιά του Λεπέν από τηνimitation του Σαρκοζί.

Τωρα , Ενόψει ευρωεκλογών, ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Την ίδια ώρα όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης στην Ε.Ε βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας της. Οι πολίτες της Ευρώπης γυρίζουν την πλάτη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατά συνέπεια στο ευρωκοινοβούλιου

Η διαπίστωση είναι σωστή και πρέπει όλοι οι Ευρωπαϊκοί λαοί να αντιληφθούν, ότι αν αυτή η διαπίστωση συνεχιστεί ως αντίληψη πολιτικής τότε η Ευρώπη, θα οδηγηθεί σε όξυνση αντιθέσεων, σε κρίση σε περιθώριο σε φτώχεια.

Βέβαια αυτή η εξέλιξη δεν έρχεται μόνη της , οφείλεται κατά βάση στο ότι στην Ευρώπη έχουν κυριαρχήσει συντηρητικές αντιλήψεις, που ασχολούνται μόνο με την οικονομία, έχουν επικρατήσει οι απόψεις της αγοράς, έχει περιθωριοποιηθεί η κοινωνία, έχουν περιθωριοποιηθεί οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί συμμετοχής και συναπόφασης , έχουν επικρατήσει εθνικές ή ακόμα εθνικιστικές λαϊκιστικές οπτικές που εν ονόματι μιας αόριστης αντίληψης περί ανταγωνισμού, έχουν περιθωριοποιήσει τις πολιτικές συνοχής και σύγκλισης των Ευρωπαϊκών οικονομιών.

Οι Ευρωεκλογές δίνουν την δυνατότητα ενίσχυσης των δυνάμεων του σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας , να δώσουν φωνή και δύναμη σ/εκείνους που έχουν ως μόνιμο και σταθερό κοινό στόχο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για όλη την Ευρώπη.

Οι μεταρρυθμιστικές προοδευτικές δυνάμεις, πρέπει να επιδιώξουν πολιτικές συνοχής και οικονομικής σύγκλισης, αναπτυξιακές,καταπολέμηση της ανεργίας, προώθησης ενός πανευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου.

Πρέπει να προωθηθούν πολιτικές ενοποίησης, όπως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής οικονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της απόσβεσης αντιθέσεων και ανισοτήτων οικονομικού «βορρά» και οικονομικού νότου και της απάμβλυνσης των τάσεων δημιουργίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.

Και ένα τελευταίο ζήτημα.

Η γενιά που ξεκινάει τώρα την καριέρα της, μέσα σε συνθήκες απόλυτης απελπισίας και ανασφάλειας , είναι μια «χαμένη γενιά»;

Καθόλου, δεν είναι μια χαμένη γενιά, είναι μια ελπιδοφόρα γενιά, γεμάτη γνώσεις και ικανότητες αλλά και με όρεξη για μάχες για το μέλλον.

Είναι μια γενιά που γεννήθηκε μέσα στην κρίση που άλλοι δημιούργησαν, αλλά με τις ικανότητές τους δίνει ελπίδες και προοπτικές, για την χώρα και τον λαό.

Γεννά τις ελπίδες της προοπτικής, μιας πιο ελκυστικής και ανθρώπινης, πιο φιλικής πατρίδας, της πατρίδας μας, της Ελλάδας.