Τεχνητή νοημοσύνη, ένα δίκοπο μαχαίρι για καλά εκπαιδευμένους χρήστες

Ευάγγελος Αλεξανδρής 21 Ιαν 2024

"Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να καθοδηγείται από ηθική συνείδηση και την επιθυμία να χρησιμοποιείται η τεχνολογία προς το κοινό καλό της ανθρωπότητας." (Elon Musk)

"Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ύπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, καθώς θα μπορούσε να μας υπερβεί και να μας κυριεύσει ως μια υπεράνω αξουσία, υπερανθρώπινο είδος." (Elon Musk)

"Η γεννήτρια τεχνητή νοημοσύνη έχει το δυναμικό να επαναστατήσει σχεδόν όλους τους τομείς της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, των οικονομικών και της εκπαίδευσης." (Sam Altman)

"Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα κι αδικία, καθώς οι μηχανές θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν πολλές ανθρώπινες θέσεις εργασίας, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους άνεργους." (Yuval Noah Harari)

"Σε λίγα χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι αναπότρεπτη, ατίθαση, ακυβέρνητη, απαιτείται μια ρυθμιστική αρχή όπως για την πυρηνική ενέργεια." (Sam Altman)

Τα αναμενόμενα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολλαπλά και ποικίλα, τα βιώνουμε ήδη στην καθημερινότητά μας. Κάποια από αυτά περιλαμβάνουν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας σε διάφορους τομείς, όπως στην επικοινωνία, ενημέρωση, υγεία, στην εκπαίδευση, στην επιχειρηματικότητα και στην επιστημονική έρευνα.

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των αυτόνομων συστημάτων, όπως των αυτόνομων οχημάτων και των ρομπότ προς όφελος της παραγωγικότητας.

Ωστόσο, υπάρχουν και κίνδυνοι που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Ένας από τους κύριους κινδύνους είναι η ανεργία, καθώς η αυτοματοποίηση και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει στη μείωση θέσεων εργασίας σε πολλούς τομείς.

Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ηθική και την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και την προστασία των δεδομένων και την ιδιωτικότητα. Είναι ευνόητο πως το ιδιοκτησιακό καθεστώς όποιου διαθέτει τα τεχνολογικά μέσα χειραγώγησης μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, να μπορεί να επηρεάζει έως και να εξουσιάζει τις συλλογικές αποφάσεις της πολιτείας, αντικαθιστώντας τη Δημοκρατία με ενός είδους τεχνοκρατία, παράλληλα με μια προπαγάνδα λαϊκισμού προς αποπροσανατολισμό των μαζών από τα κυρίως θέματα της πολιτικής.

Για να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι, είναι σημαντικό να υπάρχει κατάλληλη ρύθμιση και εποπτεία εκ μέρους τη πολιτείας αλλά και των διεθνών οργανισμών νομικού ελέγχου και διπλωματίας της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού κάθε ηλικίας, σχετικά με τις αναμενόμενες αλλά και απρόβλεπτες επιπτώσεις της τεχνολογίας αυτής.

Γίνεται επίσης ήδη ορατή η αναγκαιότητα εξειδικευμένων χρηστών που να συνοδεύουν στη χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, επιμορφώνοντας στην εξέλιξή τους και σηματοδοτώντας διαρκώς ανήθικες πρακτικές και παραβατικές ή και παράνομες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η εξαπάτηση αφελών και η κερδοσκοπία του αθέμιτου ανταγωνισμού, της αντιποίησης αρχών, ιδρυμάτων, πνευματικών δικαιωμάτων, λογοτύπων, εικόνων, ευρεσιτεχνιών κλπ.