Τράπεζες και διαδίκτυο- Ψευδείς ειδήσειςκαι εκλογές- Η Λεπέν γίνεται ο Τραμπ της Ευρώπης

Οντίν Λιναρδάτου 11 Ιαν 2017

Όταν οι τράπεζες απευθύνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσλάβουν τα νέα ταλέντα. Και οι κυβερνήσεις ανησυχούν για την επιρροή που ασκούν στις εκλογικές αναμετρήσεις, μια που οι ψευδείς ειδήσεις μεταδίδονται αστραπιαία από αυτά.

 Η Ντόιτσε Μπάνκ ( Deutsche Bank ) πήρε την τολμηρή απόφαση να αναζητά τα νέα στελέχη της , ή για να το θέσω σωστότερα τους ταλαντούχους millennians μέσα από το τουίτερ , το φέισμπουκ και το LinkedIn. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας έφτιαξε ένα ειδικό πρόγραμμα με το οποίο μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα νέων που φοιτούν ακόμα στο Πανεπιστήμιο . Στόχος τους να εντοπίσουν  και να προσλάβουν τους νέους που  ταιριάζουν με το προφίλ της τράπεζας και που ποτέ δεν θα έστελναν το βιογραφικό τους με τον παραδοσιακό τρόπο . Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Νοεμβρίου μια ειδική ομάδα από την τράπεζα ξεχώρισε 250 φοιτητές και τους ενθάρρυνε να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τράπεζας και μετά να αποφασίσουν αν επιθυμούν να δουλέψουν εκεί ή όχι . Υπόσχονται ότι δεν θα τους ασκηθεί καμία πίεση.

Σημαντικό είναι ότι πρώτη φορά τράπεζα αναζητά  στελέχη   από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και  αυτό το κάνει η Ντόιτσε Μπανκ γιατί έχει αντιληφθεί ότι η δουλειά στην Γουώλ Στρήτ ή στις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι πια δημοφιλής ανάμεσα στους    ταλαντούχους millennians .

Οι millennians είναι η  γενιά  που έχει γεννηθεί μεταξύ του 1980 και του 2000 , είναι οι νέοι  που έχουν μάθει περισσότερα για τη ζωή μέσα από τον ψηφιακό κόσμο του Internet παρά διαβάζοντας βιβλία.

Και είναι τη δική τους ματιά που αναζητά απεγνωσμένα η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως δεν αποτελούν μόνο πόλο έλξης αλλά  και σημείο ανησυχίας . Οι γερμανοί πολιτικοί ανησυχούν ότι οι ψευδείς ειδήσεις που διαχέονται αστραπιαία στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκλογές στη χώρα τους ακόμα και το αποτέλεσμα.

Κυρίως οι νέοι έχουν πρόβλημα να διαχωρίσουν τις ψευδείς ειδήσεις από τις αληθινές. Κανείς θεωρεί ότι επειδή οι νέοι είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης πως μπορούν και να κατανοήσουν ποια είδηση είναι αληθινή και ποια όχι. Αντιθέτως όμως αυτό που απαιτείται είναι η ενδελεχής έρευνα και η κριτική ενασχόληση με τις πηγές υποστηρίζουν αναλυτές στη Γερμανία .

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ,  επεσήμανε πως η γερμανική βουλή είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει επιθέσεις από τον κυβερνοχώρο. “Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις επιθέσεις ενόψει των εκλογών αλλά είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι” εξήγησε. Ο γερμανός πολιτικός είπε ότι  θα πρέπει να επεκτείνουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι   επιθέσεις σαν αυτές που δέχτηκε  η  Χίλαρι Κλίντον στις Ηνωμένες Πολιτείες  δεν θα γίνουν  στην Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με άρθρο της  Ντόιτσε Βέλε ακόμα και οι ψυχολόγοι  οι οποίοι έχουν για καιρό μελετήσει την επίδραση των ψευδών ειδήσεων στην κοινωνία, συμφωνούν ότι οι ψευδείς ειδήσεις είναι πολύ πιθανό  να έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στη λειτουργία της  δημοκρατίας.

Είναι βέβαιο ότι το το facebook ή το twitter δεν μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον μας , για το είναι σωστό και τι λάθος.

Υπάρχει όμως αποτελεσματικός τρόπος διάψευσης των ψευδών ειδήσεων ; Οι γερμανοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει η παρουσία όλων τους στο διαδίκτυο να είναι έντονη και συνεχής και οι ψευδείς ειδήσεις να γίνονται αμέσως αντικείμενο δημόσιας συζήτησης παντού , στην τηλεόραση , στα ΜΜΕ , στις εφημερίδες. Να μετατραπούν σε μείζον  πολιτικό θέμα.

Το πόσο επηρεάζουν οι  ψευδείς  ειδήσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού  απασχολεί όλο και περισσότερο  τον κόσμο  ωστόσο θα πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν συζητά  μέτρα καταστολής γιατί  θα μπορούσαν να θιγούν θεμελιώδεις ελευθερίες όπως συμβαίνει ήδη σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Η Λεπέν γίνεται ο Τραμπ της Ευρώπης. Και εξηγεί τα μέτρα που θα πάρει για να επιβάλει τον “οικονομικό πατριωτισμό” που ονειρεύεται.

 Είναι έτοιμη λοιπόν η ακροδεξιά ηγέτιδα της Γαλλίας να τιμωρήσει τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες που θα αποφασίσουν να μετακομίσουν στο εξωτερικό . Όπως είπε η Μαρίν Λεπέν ακολουθώντας τα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ , εκείνος θα επιβάλει τον φόρο των συνόρων σε όποια αυτοκινητοβιομηχανία φύγει από τις ΗΠΑ και εγκατασταθεί στο Μεξικό, δεν μπορούν οι αυτοκινητοβιομήχανοι να ξεφύγουν, θα πρέπει να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν στη Γαλλία. Η λαϊκίστρια Μαρίν Λεπέν δεν εξήγησε πως θα τους το επιβάλει αυτό και όπως ειρωνικά αναρωτιούνται  οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς μήπως  χτίσει ένα ωραίο τείχος κατά μήκος του Ρήνου ;

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να  διαπιστώσουμε τι ακριβώς θα κάνει η Λεπέν αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως φέρουν τον Εμανουέλ Μακρόν να νικά και τη Λεπέν και τον Φιγιόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών . Βέβαια το ζήτημα είναι να περάσει στο δεύτερο γύρο γιατί μέχρι σήμερα έρχεται τρίτος στις δημοσκοπήσεις. Αναλυτές όμως εκτιμούν ότι ο Μακρόν θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη στις γαλλικές εκλογές.