Υπάρχει δρόμος για νίκη της Ουκρανίας

Dmytro Kuleba 20 Δεκ 2023

Ήταν σχεδόν πριν από περισσότερο από δύο χρόνια που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία. Καθώς έρχεται ένας άλλος χειμώνας πολέμου, οι φωνές με σκεπτικισμό για τις προοπτικές της χώρας γίνονται όλο και πιο δυνατές - όχι στις διπλωματικές συναντήσεις ή στις συνεδριάσεις στρατιωτικού σχεδιασμού, αλλά μάλλον στις ειδήσεις και στα σχόλια των ειδικών. Οι περισσότεροι δεν υποστηρίζουν ανοιχτά ότι η Ουκρανία πρέπει απλώς να εγκαταλείψει τον αγώνα της, αλλά η απαισιοδοξία, που υποστηρίζεται από υποτιθέμενα ρεαλιστικά επιχειρήματα, έχει σαφείς στρατηγικές επιπτώσεις που είναι και επικίνδυνες και λανθασμένες.

Αυτοί οι σκεπτικιστές υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο της μάχης δεν θα αλλάξει και ότι, δεδομένων των πολύ μεγαλύτερων πόρων της Ρωσίας, οι Ουκρανοί δεν θα είναι σε θέση να ανακτήσουν μεγαλύτερο μέρος του εδάφους τους. Υποστηρίζουν ότι η διεθνής υποστήριξη για την Ουκρανία διαβρώνεται και θα πέσει κατακόρυφα τους επόμενους μήνες. Επικαλούνται την «πολεμική κούραση» και τις δήθεν ζοφερές προοπτικές των δυνάμεών μας.

Οι σκεπτικιστές έχουν δίκιο ότι η πρόσφατη αντεπίθεσή μας δεν πέτυχε την αστραπιαία απελευθέρωση της κατεχόμενης γης, όπως κατάφερε ο ουκρανικός στρατός το φθινόπωρο του 2022 στην περιοχή του Χάρκοβο και στην πόλη Χερσώνα. Παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στην Ουκρανία, περίμεναν παρόμοια αποτελέσματα τους τελευταίους αρκετούς μήνες, και όταν η άμεση επιτυχία δεν επετεύχθη, πολλοί υπέκυψαν στην καταστροφή και την κατήφεια. Αλλά η απαισιοδοξία είναι αδικαιολόγητη και θα ήταν λάθος να αφήσουμε την ηττοπάθεια να διαμορφώσει τις πολιτικές μας αποφάσεις στο μέλλον. Αντίθετα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τη μεγάλη εικόνα και να παραμείνουν σε καλό δρόμο. Μια ουκρανική νίκη θα απαιτήσει στρατηγική αντοχή και όραμα –όπως με την πρόσφατη αντεπίθεσή μας, η απελευθέρωση κάθε τετραγωνικού μιλίου εδάφους απαιτεί τεράστιες θυσίες από τους στρατιώτες μας– αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νίκη είναι εφικτή.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο ετών βάναυσου πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενισχύσει την πρόβλεψη σε σημείο που οι μισές λύσεις είναι αδύνατες. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα εκτός από μια ξεκάθαρη ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είχε ανησυχητικές επιπτώσεις, και όχι μόνο για τη χώρα μου - θα προκαλούσε μια παγκόσμια αναταραχή που θα απειλούσε τελικά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Οι αυταρχικοί ηγέτες και οι επιτιθέμενοι σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά τα αποτελέσματα της στρατιωτικής περιπέτειας του Πούτιν. Η επιτυχία του, έστω και μερική, θα τους ενέπνεε να ακολουθήσουν τα βήματά του. Μόνοι η ήττα του θα κάνει ξεκάθαρο  την ανοησία τέτοιων σχεδίων.

Τα στάδια της νίκης

Οι πόλεμοι αυτής της κλίμακας διεξάγονται σταδιακά. Μερικά από αυτά τα στάδια μπορεί να είναι πιο επιτυχημένα από άλλα. Αυτό που έχει σημασία είναι το τελικό αποτέλεσμα. Για την Ουκρανία, αυτό σημαίνει τόσο την πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής μας ακεραιότητας όσο και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για τα διεθνή εγκλήματα—στόχοι που είναι και σαφείς και εφικτοί. Η επίτευξη αυτών των στόχων θα εξασφάλιζε όχι μόνο μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά και ότι άλλες κακόβουλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο δεν θα έχουν την ψευδαίσθηση ότι η μίμηση του Πούτιν θα αποδώσει τελικά.

Η τρέχουσα φάση του πολέμου δεν είναι εύκολη για την Ουκρανία ή για τους εταίρους μας. Όλοι θέλουν γρήγορα αποτελέσματα σε στυλ Χόλιγουντ στο πεδίο της μάχης που θα φέρουν μια γρήγορη κατάρρευση της ρωσικής κατοχής. Αν και οι στόχοι μας δεν θα επιτευχθούν από τη μια μέρα στην άλλη, η συνεχής διεθνής υποστήριξη για την Ουκρανία θα εξασφαλίσει, με την πάροδο του χρόνου, ότι οι τοπικές αντεπιθέσεις θα επιτύχουν απτά αποτελέσματα στην πρώτη γραμμή, καταστρέφοντας σταδιακά τις ρωσικές δυνάμεις και ανατρέποντας τα σχέδια του Πούτιν για παρατεταμένο πόλεμο.

Μερικοί σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι αν και τέτοιοι στόχοι είναι δίκαιοι, απλώς δεν είναι επιτεύξιμοι. Στην πραγματικότητα, οι στόχοι μας θα παραμείνουν στρατιωτικά εφικτοί όσο υπάρχουν τρεις παράγοντες: επαρκής στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων αεριωθούμενων αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αεράμυνας, βολών πυροβολικού και δυνατοτήτων μεγάλης εμβέλειας που μας επιτρέπουν να χτυπάμε βαθιά πίσω από τις γραμμές του εχθρού. την ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανικής ικανότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη καθώς και στην Ουκρανία, τόσο για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών της Ουκρανίας όσο και για την αναπλήρωση των αμυντικών αποθεμάτων των ΗΠΑ και της Ευρώπης· και μια προσέγγιση αρχών και ρεαλιστική για την προοπτική των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Με αυτά τα σεδομένα, ο αγώνας μας θα έχει αξιοσημείωτη πρόοδο στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο, αυτό απαιτεί να μην παρεκκλίνει κανείς από την πορεία του βγάζοντας το συμπέρασμα ότι ο αγώνας είναι αγώνας απελπισίας απλώς και μόνο επειδή ένα στάδιο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες ορισμένων παρατηρητών.  Παρά τα σημαντικά προβλήματα, η Ουκρανία πέτυχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα τους τελευταίους μήνες. Κερδίσαμε τη μάχη για τη Μαύρη Θάλασσα και έτσι αποκαταστήσαμε μια σταθερή ροή θαλάσσιων εξαγωγών, προς όφελος τόσο της οικονομίας μας όσο και της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Είχαμε κέρδη στο νότιο μέτωπο, εξασφαλίζοντας πρόσφατα ένα προγεφύρωμα στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Και αλλού, συγκρατήσαμε τεράστιες ρωσικές επιθέσεις και προκαλέσαμε μεγάλες απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της ματαίωσης των προσπαθειών τους στο Avdiivka και το Kupiansk. Παρά τη γιγάντια προσπάθειά τους, τα ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να εξασφαλίσουν οποιαδήποτε εδαφικά κέρδη.

Πράγματι, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο ουκρανικός στρατός έχει αποδείξει την ικανότητά του να εκπλήσσει τους σκεπτικιστές. Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει περισσότερο από το μισό έδαφος που κατέλαβε η Ρωσία από τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό δεν συνέβη με ένα μόνο χτύπημα. Μετά την απελευθέρωση της βορειοανατολικής Ουκρανίας τους πρώτους μήνες του πολέμου, χάσαμε κάποιο έδαφος στα ανατολικά προτού ανακτήσουμε την ορμή - γεγονός που δείχνει γιατί η εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων με βάση ένα στάδιο της μάχης είναι παραπλανητική. Αν ο πόλεμος αφορούσε μόνο αριθμούς, θα είχαμε ήδη χάσει. Η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να μας ξεπεράσει σε αριθμό, αλλά η σωστή στρατηγική, ο προηγμένος σχεδιασμός και η επαρκής υποστήριξη θα μας επιτρέψουν να αντεπιτεθούμε αποτελεσματικά.

Το λάθος των διαπραγματεύσεων

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το πάγωμα της σύγκρουσης με την καθιέρωση κατάπαυσης του πυρός είναι μια ρεαλιστική επιλογή αυτή τη στιγμή. Οι υποστηρικτές ενός τέτοιου σεναρίου υποστηρίζουν ότι θα μείωνε τις απώλειες της Ουκρανίας και θα επέτρεπε στην Ουκρανία και τους εταίρους της να επικεντρωθούν στην οικονομική ανάκαμψη και ανοικοδόμηση, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των αμυντικών μας δυνατοτήτων.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι μια κατάπαυση του πυρός τώρα θα ανταμείψει τη ρωσική επιθετικότητα. Αντί να τερματιστεί ο πόλεμος, μια κατάπαυση του πυρός απλώς θα σταματούσε τις μάχες έως ότου η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει άλλη μια ώθηση στην ενδοχώρα. Εν τω μεταξύ, θα επέτρεπε στα ρωσικά στρατεύματα κατοχής να ενισχύσουν τις θέσεις τους με σκυρόδεμα και ναρκοπέδια, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να τους διώξουμε στο μέλλον και καταδικάζοντας εκατομμύρια Ουκρανούς σε δεκαετίες καταστολής υπό κατοχή. Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας για το 2024 για τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, που ανέρχεται σε 3,2 τρισεκατομμύρια ρωσικά ρούβλια (περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια), είναι ξεκάθαρη απόδειξη του σχεδίου της Μόσχας να εδραιωθεί μακροπρόθεσμα και να καταστείλει την αντίσταση στις ρωσικές αρχές κατοχής.

Επιπλέον, ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα ότι ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν λιγότερο δαπανηρό για την Ουκρανία και τους εταίρους της, η πραγματικότητα είναι ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει καν στο τραπέζι. Μεταξύ 2014 και 2022, υπομείναμε περίπου 200 γύρους διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σε διάφορες μορφές, καθώς και 20 προσπάθειες για την καθιέρωση εκεχειρίας στον μικρότερο πόλεμο που ακολούθησε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την κατοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Οι εταίροι μας πίεσαν τη Μόσχα να είναι εποικοδομητική και όταν έπεσαν στο διπλωματικό τείχος του Κρεμλίνου, επέμειναν ότι η Ουκρανία έπρεπε να κάνει το «πρώτο βήμα», έστω και μόνο για να δείξουν ότι η Ρωσία ήταν το πρόβλημα. Ακολουθώντας αυτή την εσφαλμένη λογική, η Ουκρανία έκανε κάποιες οδυνηρές παραχωρήσεις. Πού οδήγησε; Στην ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η δήλωση για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα είναι και ανήθικη και αφελής.

Εάν η γραμμή του μετώπου είχε παγώσει τώρα, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιούσε μια τέτοια ανάπαυλα για να σχεδιάσει μια πιο βάναυση επίθεση σε λίγα χρόνια, που ενδεχομένως να εμπλέκει όχι μόνο την Ουκρανία αλλά και γειτονικές χώρες, ακόμη και μέλη του ΝΑΤΟ. Όσοι πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ αφού γιορτάσει την επιτυχία στην Ουκρανία θα πρέπει να θυμηθούν πόσο αδιανόητη φαινόταν μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία μόλις πριν από δύο χρόνια.

Η στήριξη της Ουκρανίας δεν είναι φιλανθρωπία

Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν επίσης ότι η υποστήριξη του αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία είναι πολύ δαπανηρή και δεν μπορεί να διατηρηθεί επ' αόριστον. Εμείς στην Ουκρανία έχουμε πλήρη επίγνωση των ποσών βοήθειας που έχουμε λάβει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις ευρωπαϊκές χώρες και άλλους συμμάχους, και είμαστε πολύ ευγνώμονες στις κυβερνήσεις, τους νομοθέτες και τα άτομα που έτειναν χείρα βοηθείας στη χώρα μας στο πόλεμο. Διαχειριζόμαστε την υποστήριξη με τον πιο διαφανή και υπεύθυνο τρόπο: οι επιθεωρητές των ΗΠΑ για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία δεν βρήκαν στοιχεία για σημαντική σπατάλη, απάτη ή κατάχρηση.

Αυτή η υποστήριξη δεν είναι, και δεν υπήρξε ποτέ, φιλανθρωπία. Κάθε δολάριο που επενδύεται στην άμυνα της Ουκρανίας αποδίδει σαφή μερίσματα ασφάλειας για τους υποστηρικτές της. Έδωσε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αποκρούσει επιτυχώς τη ρωσική επιθετικότητα και να αποτρέψει μια καταστροφική κλιμάκωση στην Ευρώπη. Και η Ουκρανία τα έχει κάνει όλα αυτά με την αμερικανική βοήθεια που ανέρχεται σε περίπου το 3% του ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα έχουν δαπανηθεί στην πραγματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, την υποστήριξη της ανάπτυξης τεχνολογίας αιχμής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ—αυτός είναι ο λόγος που ορισμένες ηγεσίες επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν δημοσίως στην παρακράτηση ή τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Επιπλέον, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κορυφαίος αμυντικός εταίρος της Ουκρανίας -και η ηγεσία της Ουάσιγκτον στην ενίσχυση της υποστήριξης για την Ουκρανία ήταν υποδειγματική και ουσιαστική- οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υποστεί το βάρος μόνες τους. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών και του Καναδά, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ορισμένες χώρες έχουν παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη ως ποσοστό του ΑΕΠ από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες: η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η βοήθεια της Γερμανίας συνεχίζει να αυξάνεται, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο υποστηρικτή της Ουκρανίας σε απόλυτες τιμές.

Οι προσπάθειες ορισμένων σκεπτικιστών να χαρακτηρίσουν τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία ως έναν ακόμη μάταιο «για πάντα πόλεμο» αγνοούν αυτά τα γεγονότα. Η Ουκρανία δεν ζήτησε ποτέ αμερικανικές μπότες στο έδαφος. Η συμφωνία είναι δίκαιη: οι εταίροι μας,  μας παρέχουν ό,τι χρειαζόμαστε για να κερδίσουμε και εμείς κάνουμε την υπόλοιπη δουλειά μόνοι μας, υπερασπιζόμενοι όχι μόνο τα σύνορά μας αλλά και τα σύνορα της παγκόσμιας δημοκρατίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει δεκαετίες, και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, χτίζοντας και προστατεύοντας μια διεθνή τάξη που θα μπορούσε να διατηρήσει και να προστατεύσει τη δημοκρατία και τις οικονομίες της αγοράς, διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια και την ευημερία για τους Αμερικανούς. Θα ήταν ανόητο να εγκαταλείψουμε αυτήν την επένδυση τώρα. Εάν επιτραπεί η πτώση της δημοκρατίας στην Ουκρανία, οι αντίπαλοι των Ηνωμένων Πολιτειών θα αντιληφθούν την αδυναμία και θα πιστέψουν ότι η επιθετικότητα φέρνει κέρδος. Το τίμημα για την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ έναντι τέτοιων απειλών θα ήταν πολλές φορές υψηλότερο από το τίμημα για την υποστήριξη της Ουκρανίας και θα μπορούσε να προκαλέσει δεκαετίες παγκόσμιων αναταράξεων με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Οι μελετητές και οι αναλυτές προειδοποιούν συχνά για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο που περιλαμβάνει πυρηνική σύγκρουση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Αλλά μπορεί να παραβλέψουν τον κίνδυνο ενός κόσμου μικρότερων καυτών πολέμων μεταξύ κρατών, με τις μεγαλύτερες δυνάμεις να αισθάνονται εξουσιοδοτημένες να εκμεταλλευτούν τους μικρότερους γείτονές τους— πολλαπλάσιος Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος,  αντί για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χωρίς μια κοινή δέσμευση για τη νίκη της Ουκρανίας, η ρωσική επιθετικότητα θα μπορούσε εκ των υστέρων να σηματοδοτήσει την αρχή ενός τέτοιου κόσμου.

Ακούστε τους Ουκρανούς

Καμία χώρα στον κόσμο δεν επιθυμεί την ειρήνη περισσότερο από την Ουκρανία. Δεν είναι η δική μας πλευρά που θέλει να διαρκέσει αυτός ο πόλεμος επ' αόριστον — ο Πούτιν το θέλει. (Έχουμε ένα σαφές όραμα για την πορεία προς την ειρήνη, όπως διατυπώνεται στη Φόρμουλα Ειρήνης δέκα σημείων του Προέδρου Volodymyr Zelensky.) Και είναι η Ουκρανία που πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα για αυτόν τον πόλεμο. Χάνουμε μερικούς από τους καλύτερους άντρες και γυναίκες μας κάθε μέρα. Δεν υπάρχει ούτε μια ουκρανική οικογένεια που να μην έχει νιώσει άμεσα τον πόνο του πολέμου. Οι πολεμιστές μας υπηρετούν σε πολλές περιπτώσεις για περισσότερους από 20 μήνες, κολλημένοι σε λασπωμένους ή παγωμένους τάφρους κάτω από καθημερινούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα ημερομηνία επιστροφής. ο απολογισμός των αμάχων, είτε υπομένουν βάναυσες αεροπορικές επιδρομές είτε κατοχή, συνεχίζει να αυξάνεται και η φρίκη των παιδιών της Ουκρανίας που απάγονται  και στη συνέχεια «υιοθετούνται» από ρωσικές οικογένειες για «επανεκπαίδευση» συνεχίζει να μας στοιχειώνει όλους.

Ωστόσο, ακόμη και με τις θυσίες, την κούραση και τους αγώνες μας, οι Ουκρανοί δεν είναι διατεθειμένοι να τα παρατήσουν, να επιλέξουν την «ειρήνη» με οποιοδήποτε τίμημα. Το ογδόντα τοις εκατό των Ουκρανών αντιτίθενται σε εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου. Μια άλλη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 53 τοις εκατό των Ουκρανών είναι έτοιμοι να υπομείνουν χρόνια κακουχιών εν καιρώ πολέμου για χάρη μιας ουκρανικής νίκης. Οι Ουκρανοί δεν προτίθενται να τα παρατήσουν ακόμη και σε περίπτωση σημαντικής μείωσης της ξένης στρατιωτικής βοήθειας: δημοσκόπηση τον Νοέμβριο από το Κέντρο Νέας Ευρώπης έδειξε ότι μόνο το οκτώ τοις εκατό των Ουκρανών πιστεύει ότι μια τέτοια μείωση θα μας ωθήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. (Το 35 τοις εκατό απάντησε  ότι η προθυμία της Ρωσίας να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία θα ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλιών και το 33 τοις εκατό, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες.)

Οι δυτικοί αναλυτές που προτρέπουν την Ουκρανία να αποδεχθεί μια εσπευσμένη κατάπαυση του πυρός με δυσμενείς όρους, παραμελούν τέτοιες απόψεις. Για χρόνια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι εμπειρογνώμονες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχαν να ακούσουν τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας ότι τόσο η διπλωματία όσο και το business as usual με τη Ρωσία δεν ήταν πλέον δυνατές. Χρειάστηκε μια μεγάλης κλίμακας εισβολή και τεράστιες καταστροφές και βάσανα για να αναγνωρίσουν ότι οι ουκρανικές προειδοποιήσεις ήταν σωστές. Δεν πρέπει να πέσουν ξανά στην ίδια παγίδα.

Σύμμαχοι σε πόλεμο

Το καλοκαίρι του 1944, τις εβδομάδες μετά την απόβαση των Συμμάχων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι τίτλοι στις συμμαχικές πρωτεύουσες ήταν συχνά απαισιόδοξοι: «Ο ρυθμός των Συμμάχων επιβραδύνεται», «Καθυστερήσεις στη Νορμανδία: Υπερβολική προσοχή των Συμμάχων και ο κακός καιρός θεωρούνται παράγοντες Ανατρεπτικό πρόγραμμα», «Το έδαφος επιβραδύνει τα τανκς, εξηγεί ο αξιωματικός των ΗΠΑ». Ακόμη και μετά την επιτυχία των Συμμάχων στη Νορμανδία, το τεράστιο Operation Market Garden στις κατεχόμενες από τους Γερμανούς Κάτω Χώρες τον Σεπτέμβριο του 1944 αποδείχθηκε πρόκληση. Αναμενόταν να φέρει τον πόλεμο στο τέλος, αλλά αντ' αυτού έφερε περιορισμένες επιτυχίες και τεράστιες συμμαχικές απώλειες. Ωστόσο, οι απαισιόδοξοι τίτλοι και οι απογοητευτικές, ακόμη και δαπανηρές, οπισθοδρομήσεις δεν έκαναν τους Συμμάχους να τα παρατήσουν.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, παρακολούθησα μια υπουργική συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η διαφορά μεταξύ της διάθεσης μέσα στην αίθουσα και της διάθεσης έξω από αυτήν. Στο περιθώριο, οι δημοσιογράφοι άνοιξαν τις ερωτήσεις τους υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε «αδιέξοδο» και ότι η «κόπωση του πολέμου» θα ακρωτηρίαζε την υποστήριξη, πριν αναρωτηθούν γιατί η Ουκρανία δεν θα προσφερόταν να ανταλλάξει εδάφη για την ειρήνη. Ωστόσο, τέτοιες ηττοπαθείς αφηγήσεις απουσίαζαν στις επίσημες συζητήσεις, με τους υπουργούς να δεσμεύονται σταθερά για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια και συνεχή υποστήριξη.

Όσο διαδεδομένη κι αν είναι μια ψευδής αφήγηση φθοράς, δεν πρέπει να της επιτρέψουμε να στρέψει  τη χάραξη της πολιτικής και την κοινή μας στρατηγική σε μια καταστροφική πορεία. Ούτε πρέπει να εξαπατηθούμε πιστεύοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για μια δίκαιη λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Η επιλογή της αποδοχής των εδαφικών απαιτήσεων του Πούτιν και η επιβράβευση της επιθετικότητάς του θα ήταν μια παραδοχή αποτυχίας, η οποία θα ήταν δαπανηρή για την Ουκρανία, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους και για ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας. Η επιμονή στον στόχο είναι ένα δύσκολο έργο. Αλλά ξέρουμε πώς να κερδίσουμε και θα το κάνουμε.

Δημοσιεύτηκε στο Foreign Affairs

Πηγή: www.foreignaffairs.com