Αν ΟΧΙ….παράπλευρες απώλειες

Νίκος Διακουλάκης 04 Ιουλ 2015

Ακούγοντας σήμερα το πρωί από κυβερνητικό στέλεχος τις γνωστές κορώνες για το λαό που πρέπει να πάρει τις τύχες στα χέρια του, δεν θα εκπλησσόμουν, αν αυτά δεν λεγόταν ενώπιον της πολυμερούς (με φορείς κρατικούς, επαγγελματικούς, αυτοδιοικητικούς, ΜκΟ, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)  1ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου Προγράμματος του ΕΣΠΑ για τις Υποδομές Μεταφορών και Προστασίας Περιβάλλοντος ύψους 5,2 δισεκ.ευρώ.

Και αμέσως μετά, το ίδιο στέλεχος ανέλυε τους άξονες του νέου προγράμματος, οι πόροι του οποίου είναι κατά 85% πόροι από τα ευρωπαϊκά ταμεία, θεωρώντας ασφαλώς ότι οι πόροι αυτοί είναι δεδομένοι. Ότι η Ελλάδα μπορεί να μην αποπληρώνει τις δόσεις των δανείων της και να μην ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες μεταξύ των οποίων και οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά ταμεία να μας πληρώνουν για το ΕΣΠΑ, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι για επενδύσεις. Ουσιαστικά, τα μόνα διαθέσιμα κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις και στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι τα εγκεκριμένα 20,4 δισεκ. ευρώ  του ΕΣΠΑ 2014-2020 στα οποία πρέπει να προσθέσουμε και τα 15 δισεκ. Ευρώ των  αγροτικών ενισχύσεων για την ίδια περίοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφονται ήδη σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης με το σταμάτημα πολλών έργων του τρέχοντος του ΕΣΠΑ 2007-2013 που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2015. Και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι προηγείται η αποπληρωμή, με εθνικούς πόρους, των αναδόχων των έργων και των επιχορηγούμενων επενδύσεων και στη συνέχεια υποβάλλεται αίτημα εκταμίευσης του ποσοστού των κοινοτικών πόρων που αντιστοιχεί σε κάθε έργο.

Εθνικοί πόροι όμως δεν υπάρχουν, καθώς όλοι οι πόροι διατίθενται στην εξυπηρέτηση των αναγκών του τακτικού προϋπολογισμού, λόγω της αδιέξοδης διαπραγμάτευσης, με μεταφορά των πόρων από δήμους, οργανισμούς κλπ. Ούτε βέβαια δυνατότητες δανεισμού με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Το ίδιο ισχύει και με τις επιδοτήσεις των αγροτών που ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ ετησίως και αφορούν 700.000 δικαιούχους, καταβάλλονται δε από τους οργανισμούς του Υπουργείου Ανάπτυξης μέσω της Τράπεζας Πειραιώς η οποία δανείζεται ή προεισπράττει τα λεφτά αυτά από το κράτος για να καταβάλει τις επιδοτήσεις στους αγρότες, αφού οι ευρωπαϊκοί πόροι έρχονται μετά. Τι θα γίνει τώρα, με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κρατικός προϋπολογισμός και οι τράπεζες;

Γενικότερα όμως, πήγαν περίπατο οι θετικές προβλέψεις και οι προσδοκίες για την ανάκαμψη το 2015. Είχαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για 3 τρίμηνα, με τη δυναμική δε που υπήρχε, όλοι οι δείκτες ανάπτυξης, εξαγωγών, επενδύσεων, απασχόλησης ήταν ανοδικοί ακόμη και το 1ου τρίμηνο 2015.

Όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν. Η αβεβαιότητα και το επενδυτικό ρίσκο για τη χώρα επανήλθαν στα ύψη, επανεμφανίστηκε η ύφεση και όλες οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση είναι αρνητικές.

Η προσπάθεια αναχαίτησης του κατήφορου είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί καίριο πλήγμα αν στείλουμε ένα ΟΧΙ σε αυτούς που καθορίζουν την πορεία της ανάπτυξης μιας χώρας.