Κατασκευές και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη 13 Ιαν 2020

Η Ελλάδα στον 21ο αιώνα μπορεί και πρέπει να

κάνει το άλμα που απαιτεί η εποχή


ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόεδρος, ΔΙΚΤΥΟ για τη ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ στην Ελλάδα και την Ευρώπη Πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρώην Υπουργός


Η Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση χαρακτηρίζεται από την νέα σχέση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Οι αλλαγές γύρω μας είναι συγκλονιστικές, ταχύτατες και οι επιπτώσεις αφορούν χώρες και κοινωνίες, όλους τους τομείς της οικονομίας,και φυσικά την κοινωνία δηλαδή τους ανθρώπους, τις οικογένειες τους, τις μεταξύ τους σχέσεις τους. Η γνώση και η κατανόηση της νέας πραγματικότητας δεν αφορά μόνο στις κυβερνήσεις στα πανεπιστήμια και στις επιχειρήσεις. Αφορά όλους τους πολίτες όπου και αν μένουν σε όποια γενιά και αν ανήκουν , γυναίκες και άντρες.

Το ΔΙΚΤΥΟ έχει εστιάσει σε ΄αυτή την ανάγκη ενημέρωσης και επικοινωνίας γ΄ιαυτότο «νέο» που είναι ήδη εδώ. Μέχρι σήμερα ασχοληθήκαμε με την Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση και τον χώρο της υγείας, του εμπορίου , της αγροτικής ανάπτυξης,των τραπεζών , του τουρισμού . Μέσω του Παρατηρητηρίου παρακολουθήσα με βήμα προς βήμα τις εξελίξεις στο χώρο της Διοίκησης.

Το 2020 ξεκινάμε με τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στο χώρο των κατασκευών και κυρίως στα δημόσια έργα , στις μεγάλες υποδομές, στα μεγάλα κτίρια.

Η ποιότητα, η ταχύτητα κατασκευής , το κόστος και η συντήρηση των δημοσίων υποδομών, είναι παράγοντες εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας χώρας αλλά και για τα δημόσια αγαθά που αυτή προσφέρει στους πολίτες της. Αλλαγή, καινοτομία ,υψηλή τεχνολογία είναι τα ζητούμενα στον χώρο των κατασκευών. Τα νέα δεδομένα εν μέσω Δ΄ Βιομηχανικής Επανάστασης απαιτούν εργαζόμενους με νέα προσόντα , νέα τεχνολογικά εργαλεία, νέα οργάνωση των επιχειρήσεων και βεβαίως μια πολιτεία που πρωτοπορεί στο θεσμικό πλαίσιο στις προδιαγραφές

και στις διεθνείς συνεργασίες.

Το ΔΙΚΤΥΟ ανοίγει αυτό το κεφάλαιο με ένα δεύτερο αφιέρωμα και θα συνεχίσει με συζητήσεις και στρογγυλά τραπέζια που θα υποστηρίξουν τον δημόσιο διάλογο που είναι αναγκαίος. Η γνώση ,η συμμετοχή, η ενημέρωση και η

επικοινωνία είναι μέρος μιας φυσικής διαδικασίας αλλαγής που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας.

Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες επιστήμονες και επαγγελματίες για την συνεισφορά τους σ΄ αυτή την προσπάθεια.


Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ 4Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



ΜΠΕΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Πολιτικός Μηχανικός

Συνεργάτιδα Δικτύου


Παρά το γεγονός ότι ο τομέας των κατασκευών αποτελεί έναν από τουςλιγότερο ψηφιοποιημένους τομείς της οικονομίας, η παγκόσμια αγορά δείχνει έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση «επανεκκίνησης» του κλάδου μέσα από της αξιοποίηση ενός ευρύτερου φάσματος νέων τεχνολογιών.

Βασικότερο όχημα για αυτή τη μετάβαση του χώρου των κατασκευών στη νέα ψηφιακή εποχή είναι το BIM (Building Information Modeling) το οποίο αποτελεί ένα ευφυές ψηφιακό αντίγραφο της κατασκευής πλούσιο σε έξυπνα δεδομένα προς επεξεργασία και έλεγχο. Η κατασκευή μετατρέπεται έτσι σε μία «ζωντανή» οντότητα, η οποία αναπτύσσεται και εξελίσσεται μέσα στο ψηφιακό περιβάλλον.

Η καινοτομία που εισάγει θα μπορούσε κάλλιστα να συγκριθεί με αυτή των πρώτων σχεδιαστικών εργαλείων σε Η/Υ την εποχή που όλοι σχεδίαζαν με το χέρι!

Η λογική αλλάζει εντελώς, καθώς μεταβαίνουμε σε μια διαδικασία διαχείρισης όλων των δεδομένων σε ένα κοινό εικονικό χώρο, δημιουργώντας μια αξιόπιστη βάση για τη λήψη αποφάσεων σε όλη τη

διάρκεια ζωής ενός κατασκευαστικού έργου. Εκμηδενίζεται η ασάφεια, μεγιστοποιείται η συνέργεια όλων των

εμπλεκομένων και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα λάθους τόσο στο σχεδιασμό όσο και στον προγραμματισμό. Tα οφέλη μπορεί να είναι πολυδιάστατα, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Το BIM δεν είναι κάτι καινούργιο, εξελίσσεται όμως πλέον σε έναν παγκόσμιο κώδικα επικοινωνίας και συνεργασίας, για τον κλάδο των υποδομών και των κατασκευών με τεράστιες δυνατότητες ειδικά αν το προσεγγίσουμε και σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες (IoT, AI, Machine Learning, Data Analytics κ.α.). Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για έναν

πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό που αν επιτευχθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα μπορούσε να εξοικονομήσει ένα ποσοστό της τάξης του 10-20% του συνολικού κόστους των κατασκευών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που ισούται με 1 έως 1.7 τρις δολάρια ετησίως.

Προβλέπεται πως τα επόμενα χρόνια το ΒΙΜ θα καθιερωθεί ως πρότυπο για την εκτέλεση των δημόσιων έργων υποδομής σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός το οποίο έχουν αντιληφθεί και για το οποίο προετοιμάζονται οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στο χώρο είτε πρόκειται για εταιρίες, είτε πρόκειται για κράτη και οργανισμούς.

Στην Ελλάδα το κράτος σε άμεση συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους φορείς γνώσης και έρευνας, οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του πλαισίου, μέσα από το οποίο η χώρα θα μπορέσει να

ανταποκριθεί επαρκώς στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Δεν είναι κάτι δύσκολο. Χρειάζεται στοχευμένη και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους ενδιαφερόμενους με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Είναι μια πραγματικότητα που έχει γίνει αντιληπτή σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα και σε χώρες που η ετοιμότητά τους μας εκπλήσσει θετικά.

Στην Ελλάδα οφείλουμε, εκμεταλλευόμενοι το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό μας, να βρούμε τον τρόπο να μη μείνουμε εκτός από τις εξελίξεις. Ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα είναι η ενημέρωση και ο διάλογος, και σε αυτό το βήμα δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Στο Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη με αφορμή την ανάλυση μας “Κατασκευές και 4η Βιομηχανική Επανάσταση” εκκινήσαμε μια προσπάθεια να φέρουμε προς συζήτηση αυτό που

βλέπουμε να συμβαίνει και να εξελίσσεται δίπλα μας.

Με το παρόν θεματικό αφιέρωμα, δίνοντας το λόγο σε διακεκριμένους επαγγελματίες και επιστήμονες σχετικούς με τον ευρύτερο χώρο των κατασκευών, στοχεύουμε στην ενεργοποίηση ενός ουσιαστικού και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ δημόσιου και διωτικού τομέα έτσι ώστε όχι μόνο να ακολουθήσουμε αλλά και να συν-διαμορφώσουμε τις

εξελίξεις.


Ολόκληρη την έκθεση του ΔΙΚΤΥΟΥ μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ