Λίκνο Καινοτομίας και Δημιουργικότητας

Αντώνης Βατούσιος 30 Ιουλ 2014

Διάβαζα μία συνέντευξη του Bill Gates και τόνιζε στο δημοσιογράφο ότι πολιτικό και οικονομικό σύστημα υπήρχε και πριν το 19ο αιώνα με αρκετούς σημαντικούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της εποχής, γραμμένους στα κοιτάπια της ιστορίας. Ωστόσο, τη μεγάλη διαφορά στον 20ο αιώνα τη δημιούργησε η καινοτομία, η γέννεση των μηχανών, της τηλεπικοινωνίας, των μεταφορών και, ασφαλώς, η κατασκευή του προσέσορα.

Η καινοτομία, λοιπόν, άλλαξε τις δομές της δυτικής κοινωνίας, οι ανάγκες για περισσότερη τροφή, για επικοινωνία, για ταχύτερες μεταφορές βρήκαν λύσεις απο εκέινους που ήταν ελεύθεροι να το μιλήσουν, να χρηματοδοτηθούν, απο εκέινους που το πολιτικό και οικονομικό σύστημα μέσα στο οποίο ζούσαν, τους ενθάρρυνε να αναλάβουν πρωτοβουλία, να προσπαθήσουν, να αποτύχουν και τανάπαλιν εώς ότου η προσπάθεια αποδώσει καρπούς.

Οι λύσεις δημιουργούνται μέσα σε ένα οικοσύστημα που ενθαρρύνει την πρόταση, την αριστεία, την παραγωγή και αποδέχεται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο τη διαφορετικότητα. Αυτό λοιπόν το οποίο μετράει είναι το πλαίσιο να ενθαρρύνει και να επιβραβεύει τη δραστηριότητα και τούτο δε μπορεί και δε πρέπει να είναι μόνο στα λόγια αλλά να περιλαμβάνει θεσμούς και παραδόσεις.

Ξέρεις, το κοινωνικό κράτος της Σουηδίας δεν είναι πλέον ένα θεσμικό ζήτημα αλλά παράδοση. Κατα τον ίδιο τρόπο είναι και το επιχειρείν στην Αμερική, η δεύτερη ευκαιρία, η διαφορετικότητα είναι παράδοση. Το ταλέντο, η δεξιότητα είναι πολυ σημαντικά χαρακτηριστικά αλλά δε γνωρίζουν από στερεότυπα, κοινωνικές τάξεις και χώρα προέλευσης. Να ΄σαι βέβαιος ότι η Συρία, η Παλαιστίνη και άλλες περιοχές που μαστίζονται από ακραία φτώχεια, λιμούς και έλλειψη στοιχειωδών δομών έχουν το ανθρώπινο δυναμικό για δημιουργήσουν τη δική τους παραγωγή, το δικό τους πολιτικό σύστημα, το δικό τους στίγμα στο παγκόσμιο χάρτη.

Η καινοτομία ανθεί εκεί που η πολιτική σταθερότητα ισορροπεί με την αλλαγή, εκεί που η ιδιωτική πρωτοβουλία και η αυτενέργεια είναι αξία. Το κράτος είναι σαν ένα μεγάλο, βαρύ και δυσκίνητο πλοίο, στην καλύτερη περίπτωση έχει τα χαρακτηριστικά των εταιρικών κολοσσών. Ωστόσο, όταν τούτο το πλοίο πάρει τη σωστή πλεύση, λόγω του μαζικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει, μπορεί να γίνει λίκνο δημιουργικότητας και εγγυητής της κοινωνικής συνοχής. Μπορεί να στρέψει τις δυνάμεις της αγοράς στην κατεύθυνση, που πρέπει να μείνουν ελεύθερες χωρίς κρατικό παρεμβατισμό.

Ναι, συμφωνώ, το άτομο, η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αναντικατάστατα, εκεί όμως που υπάρχουν θεσμοί, κοινωνικός ιστός, ομαδικό πνεύμα, επιχειρηματική κοινότητα και ο μηχανισμός της αγοράς σε λειτουργία.