Ο Προγραμματικός λόγος και η συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Κώστας Χλωμούδης 27 Μαρ 2023

Θα με εξέφραζε και θα κέρδιζε την υποστήριξή μου στη παρούσα φάση, όποιο κόμμα πρότεινε και στήριζε πολιτικές για "δίκαιη κατανομή του κόστους" από τις συνέπειες της δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας της χώρας μας (με αιτία ενδογενείς αλλά και εξωγενείς παράγοντες) και θα αντιμετώπιζε μεθοδικά την απόκλιση της από το Μέσο Όρο σημαντικών κοινωνικών δεικτών της Ε.Ε. με ότι αυτό σημαίνει για την κοινωνική μας συνοχή...

Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να διασφαλίσουμε προγραμματικά κάτι αντίστοιχο;

Πρώτα και κύρια να επισημάνουμε ότι είναι πρωτίστως δουλειά της όποιας κυβέρνησης η απόφαση να υπηρετήσει τις αναγκαίες για τη χώρα εδώ και χρόνια, εκσυγχρονιστικές πολιτικές προοδευτικού χαρακτήρα.

Υπ΄ αυτήν την έννοια έχει σημασία η συζήτηση, για συναντήσεις προγραμματικού χαρακτήρα, στην προοπτική κυβερνήσεων συνεργασίας. Εκ της θέσεως αυτής το θέμα αφορά στο σύνολο των κομμάτων του συνταγματικού τόξου και ιδιαιτέρως σε αυτά που στοχεύουν στην άσκηση κυβερνητικών ευθυνών στη χώρα μας…

Θα με εκπροσωπούσε λοιπόν όποιο κόμμα, στις παρούσες συνθήκες, αναδείκνυε την αξία και τη σημασία "Κεϋνσιανών" πολιτικών και την υποστήριξη των κοινωνικών κατηγοριών στις οποίες θα είναι σκληρότερες οι επιπτώσεις των αλληλοδιαδόχων οικονομικών κρίσεων…

Ας επιχειρήσουμε κάποιες προτάσεις σε αυτήν την προοπτική…

  1. Θα συμπαρατασσόμουν με εκείνο το κόμμα που, ενώ στα πλαίσια των "Κεϋνσιανών" πολιτικών του, υποστηρίζει την ενίσχυση και των επιχειρήσεων, ταυτόχρονα, θα διαμόρφωνε μηχανισμούς ελέγχου της πορείας του χρήματος που θα “έριχναν τα ελικόπτερα”…
  2. Θα απαιτούσα π.χ. συγκεκριμένους περιορισμούς για τις επιχειρήσεις που θα στηριχθούν από δάνεια ή επενδύσεις του υπουργείου Οικονομικών στη παρούσα φάση…
  3. Θα έβαζα όρο έτσι ώστε να αποκλειστούν ή σε κάθε περίπτωση να περιορίσουν τα μπόνους των στελεχών και να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων…
  4. Θα πίεζα ώστε να διατηρήσουν, οι συγκεκριμένες εταιρείες που θα χρηματοδοτηθούν-δανειοδοτηθούν, τουλάχιστον σταθερές τις θέσεις απασχόλησης για όλο το επόμενο έτος και να λειτουργούν στα πλαίσια των διαμορφούμενων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων...
  5. Θα διεκδικούσα τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης του ποιος λαμβάνει τα χρήματα…
  6. Θα επεδίωκα να αποκλειστούν της χρηματοδοτήσεως – δανειοδοτήσεως, οι επιχειρήσεις που μέρος της ιδιοκτησίας τους ανήκει σε μέλη του Κοινοβουλίου ή της Κυβέρνησης και στα άμεσα συγγενικά τους πρόσωπα…
  7. Στα πλαίσια της διαφάνειας θα διεκδικούσα το Υπουργείο Οικονομικών να αποκαλύπτει τους όρους με τους οποίους χρηματοδοτεί και διανέμει ενισχύσεις, ενώ θα πρέπει να θεσμοθετηθεί και ένας μηχανισμός επιθεώρησης και επίβλεψης αυτών των προγραμμάτων, χρηματοδοτικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων…
  8. Θα έβαζα ως όρο, όσες εταιρείες λάβουν κρατικό δάνειο από το συγκεκριμένο πακέτο, να απαγορεύεται να προχωρήσουν σε "επαναγορές" μετοχών τους κατά τη διάρκεια των δυο επόμενων ετών…
  9. Θα διεκδικούσα την υποστήριξη της προοδευτικής φορολογίας ως σύστημα, γνωρίζοντας την επιφύλαξη των επενδυτικών κεφαλαίων σε αυτό, επιχειρώντας να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους από την διασφάλιση κοινωνικής ειρήνης και προοπτικής μακροχρόνιας ευημερίας και πολιτικής σταθερότητας.
  10. Θα ενίσχυα της δομές του κράτους Πρόνοιας και όχι ένα δίκτυο "ασφαλείας" δια μέσω συστήματος "κουπονιών" και σχετικών "something pass"...

Τέλος θα διαμόρφωνα όρους ενίσχυσης της μισθωτής εργασίας σε μια πορεία σύγκλισης με ευρωπαϊκούς μέσους όρους αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεκαετίας.

Πηγή: chlomoudisopinion.blogspot.com