Οι κινητοποιήσεις στην Γαλλία και εμείς!

Βασίλης Μανδαράκης 06 Απρ 2023

Αφιερωμένο σε όσους εκστασιάζονται και χαίρονται, με τις κινητοποιήσεις στην Γαλλία, ειδικότερα στους νέους, με ενδιαφέρον και αγάπη!
Όλο αυτό το συμπούρμπουλο, συνδικαλιστές, (βουλευτές ακροδεξιοί και ακροαριστεροί αντάμα), η ακροδεξιά Λεπέν μαζί, με τον αριστεριστή Μελανσόν και χιλιάδες πολίτες, διαδηλώνουν ενάντια στην αύξηση του ορίου ηλικίας για πρόωρη σύνταξιοδότηση από τα 62 στα 64 χρόνια.
*Να τους θυμίσω λοιπόν ότι,
το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα το 2001, όταν ο Σημίτης προσπάθησε να βάλει τάξη στο χάος του συνταξιοδοτικού.
-Είχε προηγηθεί το 1997 η έκθεση, του σοφού ανθρώπου καθηγητή Γιάννη Σπράου, που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι αν δεν γίνουν αλλαγές, (περικοπές στις υπερβολικές απολαβές, αύξηση ορίων), το 2010 δεν θα υπάρχουν συντάξεις.
Και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με δραματικό τρόπο!
-Η μεταρρύθμιση επιχειρήθηκε το 2001 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Σημίτη, με βάση την έκθεση Σπράου, με το γνωστό νομοσχέδιο του υπουργού Τάσου Γιαννίτση του άλλου σοφού ανθρώπου.
-(Ήταν άπαντες οικογενειακώς αριστερογενείς, αγωνιστές, αντιστασιακοί, σύγχρονοι σοσιαλδημοκράτες, ορθολογιστές και όχι λαϊκιστές).
*Τότε λοιπόν οι περισσότεροι αντιταχθήκαμε, βρεθήκαμε απέναντι σε αυτήν την ουσιαστική λύση, κόμματα, «ΝΔ, ΣΥΝ, ΚΚΕ το μισό ΠΑΣΟΚ κλπ», συνδικαλιστικές οργανώσεις και χιλιάδες πολίτες.
Διαδηλώναμε ενάντια στην σημαντικότερη προσπάθεια, σωτηρίας, όχι μόνο για τις συντάξεις, αλλά και για την οικονομία της χώρας.
-«Προσωπικά έχω κάνει την αυτοκριτική μου και την επαναλαμβάνω και σήμερα».
Δυστυχώς ο κ Σημίτης υποχώρησε στην πίεση και απέσυρε την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού.
*Μέτα την άφρονα διακυβέρνηση Καραμανλή-ΝΔ, το 2010 ήρθε η οικονομική κρίση, από την οποία μάθαμε ότι από τα 300 δις ευρώ χρέος τα 140 δις περίπου αναλογούσαν στον δανεισμό για να δίνονται συντάξεις πάνω από τις δυνατότητες του συστήματος.
-Αυτήν την άρνηση της πραγματικότητας την πληρώσαμε πολύ ακριβά με προσφυγή στο ΔΝΤ, στα μνημόνια και στην εξανέμιση όχι μόνο των συντάξεων αλλά και των μισθών.
Επιπλέον είχε, συνεχίζει να έχει και θα έχει σοβαρές δυσάρεστες επιπτώσεις, ειδικότερα στην νέα γενιά, γιατί φορτώθηκε το κόστος.
Έτσι φθάσαμε στην οικονομική καταστροφή και λίγο πριν την έξοδο από την Ευρώπη.
-Σε αυτό πρωτοστάτησαν αγκαλιασμένοι οι αριστεροδεξιοί Τσιπρας-Καμμένος-ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Όπως συμβαίνει τώρα στην Γαλλία.
*Είναι λυπηρό και ανησυχητικό να βλέπουμε σήμερα τους πολίτες της Γαλλίας να ακολουθούν αυτόν τον δρόμο, να κλείνουν τα μάτια τους στον γκρεμό, όπως κάναμε και εμείς.
-Να ανοίγουν τον δρόμο στην ακροδεξιά, ξενοφοβική, αντιευρωπαίστρια Λεπέν, με την βοήθεια του αριστεριστή Μελανσόν.
-Αν και προσωπικά δεν πολυεκπλήσσομαι διότι θυμάμαι πως το 2005 οι Γάλλοι πολίτες είχαν ψηφίσει κατά του Ευρωσυντάγματος προτάσσοντας τον σοβινισμό και εθνικισμό τους.
*Είναι λυπηρό και επικίνδυνο όμως, γιατί η Γαλλία είναι μεγάλο μέγεθος, ο δεύτερος πυλώνας που στηρίζεται η Ενωμένη Ευρώπη και οι όποιες δυσάρεστες επιπτώσεις θα συμπαρασύρουν την Ευρώπη και εμάς.
-Για αυτό λοιπόν μην χαίρεστε γιατί μετά θα χτυπάτε το κεφάλι σας αλλά θα είναι αργά.
Όπως ακριβώς το χτυπούσαμε και εμείς όταν το καταλάβαμε το 2010, δυστυχώς αργά και οδυνηρά.
-Ας ελπίσουμε ο Μακρόν να μην υποχωρήσει και να αντέξει, θα είναι το καλύτερο για την Ευρώπη!