Πολιτική και Κλιματική Κρίση

Νίκος Ράπτης 17 Αυγ 2021

H Κλιματική Κρίση συζητιέται πια από τον μέσο Έλληνα, «στους καφενέδες της επικράτειας». Στην πολιτική αγορά όμως, δεν διατίθενται σοβαρές κλιματικές προτάσεις. Τα κατεστημένα κόμματα κάνουν «greenwashing», αλλά υπηρετούν τις συνήθειες και τα συμφέροντα που δημιούργησαν (και) αυτήν την Κρίση.  Από την άλλη, οι Έλληνες «Πράσινοι» έχουν αποδείξει πως δεν μπορούν να εκφράσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. 


Αυτός είναι ο λόγος που προσκαλούν νεότερες πολιτικές δυνάμεις (τους «Πειρατές» και το «Κόμμα για τα Ζώα») σε έναν ευκαιριακό εκλογικό συνεταιρισμό, που θα παριστάνει τον αρραγή προεκλογικά, για να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη μόλις κλείσουν οι κάλπες.


Αυτό είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε. Η πικρή αλήθεια είναι πως οι πολιτικές δυνάμεις του «χώρου», δεν συμφωνούν στο πώς να αντιμετωπιστεί η οικολογική κρίση: άλλες κατηγορούν μονομερώς τα ορυκτά καύσιμα, άλλες τονίζουν τις ευθύνες της κτηνοτροφίας. Άλλες νιώθουν άνετα στον άξονα δεξιά-αριστερά, άλλες δεν αναγνωρίζονται σε αυτόν. Άλλες είναι πιο συμβιβαστικές, άλλες πιο ριζοσπαστικές κ.ο.κ. 


Μπορούμε να προσφέρουμε μόνο μια εκλογική συνάντηση, στην οποία κάθε μέρος της θα διατηρεί την πλήρη οργανωτική, προγραμματική του αυτοτέλεια, πριν και μετά τις εκλογές. 


Επιλέγοντας αυτήν την «Κλιματική Λίστα», κάθε πολίτης θα στείλει εντολή στο πολιτικό σύστημα, να ασχοληθεί επιτέλους στα σοβαρά με την Κλιματική Κρίση, αλλά και θα επιλέξει τον υποψήφιο του κόμματος εκείνου που εκπροσωπεί την κλιματική πολιτική που προτιμάει.


Στη «Κλιματική Λίστα» χωράνε και άλλα κόμματα. Το ΜέΡΑ25 και το ΚΙΝΑΛ, επιχειρούν να αναθεωρήσουν τον προγραμματικό τους λόγο, υπό το φως της Κλιματικής Κρίσης. Ανοικτές πρέπει να είναι ακόμα οι πόρτες σε άλλα πολιτικά σχήματα και σε τοπικές κινήσεις πολιτών, με αγώνες για το περιβάλλον και τα ζώα.


Το κείμενο πολιτικής συμφωνίας να είναι σύντομο και σαφές. Να υπογραμμίζεται πως δεν έχουμε περιθώριο για άλλη «κλιματική αμεριμνησία», πως η πολιτική αφορά τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μόνο εντός των ορίων που μας θέτει η φύση, πως χρειάζεται άμεση τιμολόγηση του άνθρακα σε κάθε υπηρεσία και αγαθό, πως η Ελλάδα θα επιδιώξει να επιτύχει (τουλάχιστο!) όλους τους στόχους που θέτουν οι COP και η ΕΕ. 


Χάρη στην «Κλιματική Λίστα», θα στείλουμε το μήνυμα πως η Κλιματική Κρίση είναι σημαντική. Επίσης, θα εκλέξουμε βουλευτές που θα εκφράζουν τις διάφορες προσεγγίσεις σε αυτό το ζήτημα. Δεν είναι και λίγο!


Θα μου πείτε, «πώς θα γίνει εκλογικό σχήμα που δεν θα κοκορεύεται προεκλογικά πως είναι “ενωμένο σαν γροθιά”;». Θα σας απαντήσω πως εάν πράγματι «η Κλιματική Κρίση αλλάζει τα πάντα», λογικά θα αλλάζει και τον τρόπο που κάνουμε πολιτική! 


Πηγή: www.tanea.gr