Τι είναι η CETA και τι γνωρίζετε γι' αυτήν;

Νίκος Ράπτης 06 Μαϊ 2024

Εδώ και μία δεκαετία, επανέρχεται η συζήτηση για τη CETA, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Καναδά-ΕΕ, που οι οικονομικά ισχυροί πασχίζουν να τη θέσουν σε εφαρμογή από το 2014. Στις 21 Μαρτίου 2024, η γαλλική Γερουσία απέρριψε την επικύρωση αυτής της συνθήκης από τη Γαλλία. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Κυβέρνηση Μακρόν  μπλόκαρε (!) τη συζήτησή της και από την Εθνοσυνέλευση, αν και θεσμικά αυτή κανονικά ακολουθεί εκείνη στη Γερουσία! Φοβήθηκε βλέπετε πως οι αντιπρόσωποι των πολιτών θα «σκότωναν» οριστικά τη CETA. Με άλλα λόγια: όταν η Κυβέρνηση του Παρισιού κλήθηκε να επιλέξει εάν θα λειτουργούσε ως εκπρόσωπος του λαού ή των μεγάλων συμφερόντων δεν δίστασε στιγμή -έκανε το δεύτερο!

Από το 2014, τη CETA την έχουν επικυρώσει μόνο 17 κράτη-μέλη της ΕΕ -η Ελλάδα όχι ακόμα. Εξ ου και η συμφωνία εφαρμόζεται «περιορισμένα». Αυτού του είδους οι διεθνείς συνθήκες έχουν πάντοτε τα ίδια αποτελέσματα: εντείνουν τον ακραίο ανταγωνισμό μεταξύ των αγροτών, απορρυθμίζουν τον γεωργικό τομέα εις βάρους των πιο αδύναμων και της φύσης, παρέχουν ειδική νομική προστασία (διάβαζε ασυλία) στις μεγάλες επιχειρήσεις...

Σε κάθε περίπτωση, με φόντο τις πανευρωπαϊκές αγροτικές κινητοποιήσεις των αρχών του 2024 και ενόψει της επιχείρησης «επανατσιφλικοποίησης» της Θεσσαλίας, συμφωνίες σαν τη CETA ή την EU-MERCOSUR (συμφωνία ΕΕ-Λατινικής Αμερικής) είναι καθοριστικές για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών μας. Η επικύρωσή τους οφείλει να είναι αντικείμενο οργανωμένου, ουσιαστικού και πολυμερούς διαλόγου. Οι ενδιαφερόμενοι (αγρότες και καταναλωτές) δικαιούνται να διαμορφώσουν ιδία άποψη και να είναι σε θέση να δίνουν ρητή πολιτική εντολή στους εκπροσώπους τους.

Πρόσφατα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. Στο κοινό ανακοινωθέν των δύο Πρωθυπουργών, ο Καναδάς συγχαίρει την Ελλάδα για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφύλων. Επίσης οι δύο χώρες δεσμεύονται (1) να αγωνιστούν για τa δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας σε όλον τον κόσμο (2) να προωθήσουν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία» (sic) στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, (3) να αγοράσει η Ελλάδα εφτά καναντέρ. Επίσης (4) εξυμνείται η… CETA.

Δυστυχώς για εμάς, σύμφωνα με την αιδήμονα κυβερνητική πρακτική, στην επίσημη ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού (https://www.primeminister.gr/2024/03/24/33887) όλα αυτά εμφανίζονται μόνο στα… αγγλικά. Στην επίσημη γλώσσα μας, δικαιούμαστε να έχουμε πρόσβαση μόνο στις χαριτολογίες πριν από τη συνέντευξη τύπου, όπου γίνεται αναφορά αποκλειστικά στην απόκτηση των εφτά καναντέρ από την Ελλάδα.

Αν στο Παρίσι η Κυβέρνηση μπλοκάρει τους εκπροσώπους του λαού, σε θέματα που κάνουν «τζιζ» (όπως στις εκκρεμείς συμφωνίες «απελευθέρωσης» του εμπορίου) η Αθήνα παίζει σε άλλη πίστα: απλά συμπεριφέρεται στον λαό σαν σε ανώριμο παιδί. Μας κλειδώνει έξω από το δωμάτιο όπου αποφασίζουν οι μεγάλοι! Ο φόβος (μπας και στραβώσουν οι μπίζνες του Μαξίμου και των συμφερόντων που εκπροσωπεί) φυλάει τα έρημα!