Το εκατομμύριο…

Ριχάρδος Σωμερίτης 28 Φεβ 2012

Τελικά ο βουλευτής του εκατομμυρίου δεν ήταν βουλευτής κι ας τον είχε πει ο εισαγγελέας, ήταν ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη. Ισίδωρος Κούβελος, πασίγνωστος επιχειρηματίας με δουλειές εδώ και έξω. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα όλα ήταν νόμιμα – έτσι είχε πει από την πρώτη στιγμή καρφώνοντας όμως και τους 300 της Βουλής. Εφόσον η αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό ήταν νόμιμη και νόμιμο το αίτιό της, η Ντόρα έχει δίκιο που φωνάζει : δεν αρκεί να είσαι μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη για να παριστάνουν όλοι, χωρίς στοιχεία, καταγγέλοντάς σε, τους αδιάφθορους εισαγγελείς.

.

———————

.

Ένας εισαγγελέας ισχυρίστηκε την περασμένη Τετάρτη ότι βουλευτής ή βουλευτίνα έβγαλε στο εξωτερικό ένα εκατομμύριο ευρώ την άνοιξη του 2011. Το ισχυρίστηκε αυτό χωρίς να αναφέρει όνομα, ημερομηνία, τράπεζα και χώρα όπου «πήγαν» αν πήγαν τα χρήματα. Πρόσφατα άλλοι εισαγγελείς προχώρησαν σε ίδιας ποιότητας και σοβαρότητας καταγγελίες που αναστάτωσαν τη χώρα. Σε τί αποσκοπούν; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα.

Ο εισαγγελέας του εκατομμυρίου ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει τον εκατομμυριούχο διότι η υπόθεση είναι καθ όλα νόμιμη. Γιατί όντως είναι αρκετοί οι εκατομμυριούχοι βουλευτές και είναι νόμιμη η ελεύθερη αποστολή κεφαλαίων στις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης με μόνο περιορισμό τις διατάξεις που αφορούν τη δίωξη του «μαύρου χρήματος». Αυτό σημαίνει ότι ο «εκατομμυριούχος» όχι μόνο νόμιμα έβγαλε έξω το ένα εκατομμύριο αλλά εξίσου νόμιμη ήταν και η καταγωγή αυτού του εκατομμυριου. Ο καλός εισαγγελέας δεν μας είπε πάντως και το αίτιο του εμβάσματος: επένδυση, αγορά διαμερίσματος, εξασφάλιση χρηματοδότησης σπουδών, κάτι άλλο ;

Θα προσθέσω και τούτο: δυστυχώς, πραγματικά δυστυχώς, δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας δεν περίμεναν το κακό παράδειγμα του πραγματικού ή ανύπαρκτου βουλευτή για να αδειάσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μεταφέροντάς τους στο εξωτερικό ή σε κρυψώνες. Συνεπώς τα περί νομίμου και ηθικού αλλού!

Λογικά, ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ή να μην πιστεύει έναν εισαγγελέα που πετάει λόγια χωρίς να προσφέρει αποδείξεις και χωρις να κινεί τον νόμο. Σαν να ήταν Τριανταφυλλόπουλος. Κυρίως, που ο εισαγγελέας αυτός κίνησε τόνους λάσπης σε βάρος του συνόλου των μελών της Βουλής, εφόσον ο ένας ήταν (αν υπάρχει) κάποιος από τους 300. Κατά κάποιο τρόπο, ο κ.εισαγγελέας, με τον τρόπο του, έδρασε όπως όσοι μουτζώνουν το κοινοβούλιο.

Διάφοροι εξυπνάκηδες, που ανάδειξαν το θέμα, βγαίνουν τώρα και λένε ότι «μας το πλάσαραν όσοι θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν». Ισχυρίζονται δηλαδή ότι ο συγκεκριμένος εισαγγελέας είναι παπαγαλάκι των σκοτεινών μηχανισμών της Τρόϊκας, του Βενιζέλου και του Καψή.

Η αλήθεια είναι ότι εφόσον όλα όσα έχουν σχέση με το περίφημο εκατομμύριο είναι νόμιμα προς τι η καταγγελία του εισαγγελέα; Αυτό όμως, κανένας δεν τον ρώτησε. Αλλά και ο ίδιος δεν φρόντισε να το ξεκαθαρίσει.

Ως προς την ηθική ουσία τώρα, αν ο όρος έχει πια κάποιο νόημα μετά από την περίπτωση Βουλγαράκη. Οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία, εθνικά και ευρωπαϊκά, που τους επιτρέπουν ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες. Τα χρησιμοποιούν ; Γραφειοκρατικά, ναι, για να μας ταλαιπωρουν. Στην πραγματικότητα, μάλλον όχι. Αν τα χρησιμοποιούσαν θα μαθαίναμε πώς ο Λαυρεντιάδης έβγαλε έξω όχι ένα εκατομμύριο αλλά ένα δις ευρώ ποιοί είναι οι ανώτατοι κληρικοί αλλά και αρκετοί άλλοι που αγόρασαν πανάκριβα σπίτια στο Λόνδίνο, στο Παρίσι ή και αλλού, σύμφωνα με αποκαλύψεις (τεκμηριωμένες, όχι «εισαγγελικές») μεγάλων ξένων εφημερίδων, ποιό ρόλο έπαιξαν τόσες τράπεζες.