Υψηλή ανθεκτικότητα της Λιανικής και επόμενη μέρα

Αντώνης Ζαΐρης 15 Αυγ 2021

Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς η ύφεση, αντί της πρόβλεψης για 11,3% (εκτίμηση Προϋπολογισμού), για 10,4% (εκτίμηση ΚΕΠΕ), για 7% (γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής), συρρικνώθηκε μόνο κατά 2,3% ενώ το ΑΕΠ κινήθηκε ανοδικά κατά 4,4% έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2020 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Αντίθετα στην Ευρωζώνη καταγράφηκε την ίδια περίοδο συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,8% με τη μεγαλύτερη μείωση στην Ισπανία -4,3%, Πορτογαλία - 5,4%, Γερμανία - 3%, και Ιταλία - 1,4%.

Με βάση τα στοιχεία μεταβολών του τριμήνου, η μεν καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε στο 0,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ,οι Ακαθάριστες Επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 3% και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κινήθηκαν επίσης ανοδικά στο 4%.

Όσον αφορά τον δείκτη όγκου λιανικής παρουσίασε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα εν μέσω της δύσκολης περιόδου των κυμάτων της πανδημίας. Συγκεκριμένα την πτώση του δείκτη κατά 10,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ,κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, ακολούθησε ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατά 9,6% που άρχισε η αγορά να λειτουργεί μέχρι την εμφάνιση του δεύτερου πανδημικού κύματος το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Με την έλευση του 2021 τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν αύξηση του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου 2,9% παρά την αυστηροποίηση των μέτρων στο ήδη εξελισσόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, αποτέλεσμα που πιθανόν θα συνοδευτεί και από θετικές εξελίξεις στον τομέα της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Αν θελήσουμε να σταθούμε στις συγκρίσεις του πρώτου τριμήνου 2021 εν μέσω πανδημίας σε σχέση με το προ πανδημίας τέταρτο τρίμηνο 2019 τότε θα παρατηρήσουμε τον γενικό δείκτη όγκου λιανικών πωλήσεων να είναι κατά 2,3% μικρότερος ενώ σε κλαδικές συγκρίσεις για τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων ενίσχυση κατά 8,6%, τα τρόφιμα ,ποτά και προϊόντα καπνού κατά 5% και τα φαρμακευτικά -καλλυντικά κατά 24,4%. Αντίστοιχα στα πολυκαταστήματα εμφανίζεται μειωμένος κατά 7,2%, στην ένδυση- υπόδηση κατά 25,7% και στα βιβλία χαρτικά κατά 4,6%.

Επειδή όμως στο τέλος της πανδημίας ,στην βαριά της τουλάχιστον μορφή , πλησιάζει λόγω και της επίτευξης στα μέσα του καλοκαιριού ενός ικανοποιητικού επιπέδου επίτευξης ανοσίας, προφανώς τα έκτακτα μέτρα στήριξης και οι κρατικές επιδοτήσεις θα σταματήσουν. Στην προσπάθεια λοιπόν αρκετών κυρίως μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων εμπορικών επιχειρήσεων να επιβιώσουν, οι οποίες θα είναι ήδη υπερχρεωμένες αλλά και για την αποφυγή ενός νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεών τους θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις από πλευράς Κυβέρνησης ώστε να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος επιβράδυνσης της Οικονομίας με έξαρση αυτή τη φορά των ανισοτήτων.

Σημειωτέων ότι ο ρόλος εδώ των Τραπεζών καθίσταται καθοριστικός για τις εξελίξεις της επόμενης μέρας. Η ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη από το φθινόπωρο έχουν προβλέψει μαζικές αγορές εταιρικών ομολόγων 50 δις και έδωσαν δάνεια με χαμηλά επιτόκια ώστε να δημιουργήσουν γραμμές πιστώσεις για την σε πρώτη φάση στήριξη και σε δεύτερη φάση αναθέρμανση της πραγματικής Οικονομίας. Επιπρόσθετα η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα χορήγησε γύρω στο 1,5 τρις ευρώ στις Ευρωπαϊκές τράπεζες με αρνητικά επιτόκια, που σημαίνει της πλήρωνε για να τις δανείζει, προκειμένου να διοχετευθεί χρήμα στην αγορά, τα ευνοϊκά δε τραπεζικά επιτόκια δημιουργούν προϋποθέσεις διευκόλυνσης αποπληρωμής των χρεών που έχουν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις.

Είναι τέλος ιδιαίτερα σημαντικό η ορθή αξιοποίηση πόρων του ταμείου Ανάκαμψης, τόσο των επιχορηγήσεων όσο και των δανείων, με αξιολογητική βεβαίως διαδικασία διαφοροποίησης των χρηματοδοτήσεων ανά κλάδο και εταιρεία. Η κινητικότητα κεφαλαίων που θα προκύψει μέσω της μόχλευσης είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αναθέρμανση της λιανεμπορικής αγοράς, διόρθωση τυχόν Οικονομικών ανισορροπιών και ανισοτήτων και δημιουργία νέων θέσεων Απασχόλησης.

Το ελληνικό λιανεμπόριο κουβαλά το “κλειδί” της Aνάπτυξης της χώρας αλλά κάποιος πρέπει να του ανοίξει την πόρτα και αυτός ο κάποιος είναι η Ελληνική Kυβέρνηση.